Maribor že zajela rdeča vročica iz Liverpoola

Slovenski prvak, navijači in Štajerska dihajo za jutrišnji spektakel in tekmo lige prvakov proti Liverpoolu.

Objavljeno
15. oktober 2017 22.55
Igralci in navijači Maribora se veselijo svojega drugega zadetka na nogometni tekmi 1.SNL med Rudarjem iz Velenja in Mariborom. Velenje, Slovenija 13.oktobra 2017. [navijači,športne tribune,pirotehnična sredstva,bakle,NK Maribor,NK
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Maribor je zajela rdeča vročica. Za dobrih 24 ur se bo na Štajerskem ustavil sloviti petkratni evropski prvak Liverpool, ki je v soboto v največjem angleškem derbiju proti rdečemu sosedu iz Manchestra naletel na neprebojen bunker. Vijolični obrambni okopi bi ga utegnil čakati tudi jutri v v Ljudskem vrtu.

Mariborska petkova generalka v Velenju je bila povsem drugačna kot Liverpoolova na Anfieldu. Rudar je grozil, po hudi napaki Jasmina Handanovića in golu Johna Maryja imel prednost, toda v drugem polčasu »avtobus« Marijana Pušnika pred Rudarjevimi vrati ni bil tako neprebojen, kot je bil zid Joseja Mourinha pred Unitedovimi.

Rdeči z Anfielda bodo v Maribor dopotovali v najmočnejši razpoložljivi zasedbi na čelu z nesojeno okrepitvijo Barcelone Brazilcem Philippejem Coutinhom, rahlo bodo zagrenjeni, a toliko bolj motivirani. Nemški trener Jürgen Klopp v uvodnem delu sezone moštvo še ni zapeljal v optimalno formo, zaostanek za vodilnimi se povišuje. Liverpool je na 8. mestu s 13 točkami in po 8. kolih za vodilnim Manchester Cityjem zaostaja za 9 točk. Turek z nemškim reprezentančnim potnim listom Emre Can, ki ima v moštvu eno od najbolj ustvarjalnih vlog, je po frustrirajočem razpletu brez golov proti največjemu tekmecu v Angliji zatrdil: »Samo še korak, dva smo oddaljeni od optimalne forme.«

Liverpool se bo po 14 letih vrnil v Slovenijo. Leta 2003 (25. septembra) je v zadnjem kolu kvalifikacij za uvrstitev v 1. kolo pokala UEFA s še bolj zvezdniško zasedbo od zdajšnje in na čelu s Stevenom Gerrardom, Michaleom Ownom, Sammijem Hyypiäjem, Vladimirjem Šmicerjem, Jerzyjem Dudkom in tudi zdajšnjim trenerjem Olimpije Igorjem Bišćanom iztržil 1:1 – vodstvo Olimpije po golu Tončija Žlogarja je izničil Owen. Jedro tedanje zasedbe rdečih je dve leti pozneje v enem od najbolj spektakularnih finalov v zgodovini lige prvakov po zaostanku z 0:3 ob polčasu premagalo Milan po strelih z bele točke.

V Mariboru si Liverpool ne sme privoščiti spodrsljaja, kar bi bila tudi točka. Resda se ne bi spremenila razmerja sil v skupini, v kateri je s Sevillo izraziti favorit za napredovanje, a izkupiček treh točk po treh tekmah ne bi bil v skladu s slovesom in močjo velikana z 18. naslovi angleškega prvaka. Zadnji sicer sega v leto 1990.

Kloppova in tudi zgodovinsko Liverpoolova napadalna nogometna filozofija zatorej obeta prvovrstni posladek v Ljudskem vrtu (glavni sodnik bo Madžar Viktor Kassai), za katerega vlada izjemno zanimanje tudi v širši regiji. Vstopnica je najbolj želeni in dragocen košček papirja daleč naokoli. Samo privržencev rdečih, ki si želijo jutri ogledati eno od najbolj spektakularnih tekem v zgodovini Maribora v LP, bi lahko v Ljudskem vrtu šteli v tisočih. Na voljo so imeli dobrih 800 vstopnic.

Maribor, ki se je v Velenju po zaostanku odzval v šampionskem slogu in tekmo rutinirano spreobrnil z evrogolom Jasmina Mešanovića ter pretkanim golom Damijana Boharja, je razkril, da ima za SNL izjemno dolgo in močno rezervno klop. »Ko Maribor opravi menjavo, na igrišče vstopi še boljši nogometaš,« je razliko v kakovosti »knapov« in vijoličnih opisal domači trener Marijan Pušnik. Mariborski trener Darko Milanič sicer v Velenju ni mogel opraviti popolne taktične generalke, a je dobil pomembno dodano vrednost v Daretu Vršiču. Slaba strelska forma še naprej muči Luko Zahovića, Mešanović je že prvi klubski strelec v SNL, Marko Šuler je še počival, da bi bil lahko nared za jutrišnjo bitk. Enako Marwan Kabha.

Milanič je pogumno napovedal, da Maribor ne bo »parkiral avtobusa« pred vrata Jasmina Handanovića. Kar je Mourinho dovoljeno v Unitedu, Kloppu v Liverpoolu pa niti v najbolj kriznih obdobjih ne. Četudi Mourinhov taktični pragmatizem in izrazita tekmovalnost navdušujeta športnega direktorja Zlatka Zahovića.

Liverpool je proti Manchestru igral v naslednji postavi (4-3-3): Mignolet; Gomez, Matip, Lovren, Moreno; Wijnaldum, Henderson, Can, Salah (od 78. Oxlade-Chamberlain), Firmino (od 87. Solanke), Coutinho (od 79. Sturridge).