Mariborčani na evropsko pot krenili z bledo predstavo v Mostarju

Nogometaši Maribora so se na prvi tekmi 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov z Zrinjskim v Mostarju razšli brez golov (0:0).

Objavljeno
15. julij 2014 18.44
Posodobljeno
15. julij 2014 19.00
regent nogomet
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Slovenski nogometni prvak Maribor je v Mostarju proti Zrinjskemu precej pod pričakovanji začel novo sezono v evropskih tekmovanjih. Na prvi tekmi 2. kola kvalifikacij za uvrstitev v ligo prvakov se je z moštvom iz BiH razšel brez zadetkov (0:0) in s precej bledo predstavo.

Štajerci so bili prepričani, da je kakovostna premoč na njihovi strani, toda tega na igrišču niso pokazali, gostitelji so imeli večji del tekme boljšo posest žoge. Na tekmi redkih priložnosti je bil še najbližje zadetku povratnik Agim Ibraimi v 22. minuti tekme, ko je po podaji Dareta Vršiča le za malo zgrešil vratnico. Mariborčani sicer niso imeli veliko težav z ustavljanjem napadov domačih, sami pa pobudo prevzeli šele v zadnjem delu tekme, ko je v igro vstopil kapetan Marcos Tavares.

Bosanski in slovenski prvak sta prikazala pravo uspavanko, ki jo bodo skušali Mariborčani hitro pozabiti. Pomemben je bil rezultat in ta bolj ustreza Slovencem, čeprav je izid 0:0 veliko pred povratno tekmo zelo nevaren. Povratna tekma v Ljudskem vrtu bo v sredo, 23. julija, ob 20. uri.

Trener Ante Šimundža je na pot peljal 20 igralcev, po poškodbi stegenske mišice je doma ostal Arghus, novinec Welle Ndiaye pa po informacijah iz mariborskega tabora še ni nared za tekmovalne napore. Tekme v prvi enajsterici ni začel kapetan Tavares.

Tekma v BiH v uvodnih minutah ni prinesla priložnosti, navijači so lahko spremljali precej slabo predstavo na obeh straneh. Vijolični so prvič resneje zapretili v 22. minuti. Dare Vršič je priboril žogo na robu kazenskega prostora in podal na levo stran do Agima Ibraimija, ki je vtekel proti vratom in poskusil s strelom po tleh, toda žoga je zletela mimo vratnice. Zrinjski je hitro vrnil, po akciji z desne strani je na sredini podajo sprejel Daniel Stojanović in ogrel dlani vratarja Jasmina Handanovića. Gostitelji so v 29. minuti poskusili še iz prostega strela, lepo priložnost za zadetek z razdalje je imel Velibor Đurić, a je žoga zletela čez gol. Polčas z le malo akcije tako ni prinesel zadetkov.

Tudi drugi polčas ni prinesel sprememb v igri, prvi udarec v okvir vrat v nadaljevanju tekme je v 53. minuti sprožil Jean-Philippe Mendy z 18 metrov, a je bil vratar Ratko Dujković na mestu. V 65. minuti so poskusili domači, z glavo je žogo prek gola poslal Mile Pehar. Mariborčane je na igrišču nekoliko prebudil Tavares, ki je zamenjal Mendyja, namesto Ibraimija je nato vstopil Damjan Bohar. Zrinjski je v izdihljajih tekme na igrišču ostal le z desetimi možmi, zaradi izsiljevanja prekrška ob dvoboju s Šulerjem si je Muminović prislužil drugi rumeni karton. A tudi tega vijolični niso izkoristili in precej pod pričakovanji končali prvo evropsko tekmo sezone.

Liga prvakov, kvalifikacije, 2. kolo:

Zrinjski Mostar - Maribor 0:0

Začetni postavi:

Zrinjski:  Dujković, Zlatić, Graovac, Katanec, Stojkić, Muminović, Ščepanović, Pehar, Đurić (od 65. Simeunović), D. Stojanović (od 65. Durak), Nikolić (od 82. Kordić).

Maribor: Handanović, Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler, Ibraimi (od 81. Bohar), Dervišević, Filipović, Vršič, Fajić, Mendy (od 67. Tavares).