Mariborska jesen kaže obrise evropske pomladi

Po dveh misijah nemogoče žreb v evropski ligi namenil srečo in pot pod Ural, na Otok in v Belgijo.

Objavljeno
31. avgust 2013 02.08
Gorazd nejedly
Gorazd nejedly
Nyon – Ruski Rubin Kazan bo 19. septembra v Ljudskem vrtu prvi tekmec Maribora v njegovi tretji zaporedni sezoni v evropski ligi. Nato bo dvakrat gostoval: pri angleškemu Wiganu in še belgijskemu Zulteju iz Waregema. Vijolični se lahko nadejajo najboljšega izkupička doslej. Jesen bodo sklenili 12. decembra doma proti Wiganu.

Tekmeci brez pravih zvezdnikov niso najbolj atraktivni, toda Mariboru zagotavljajo tekmovalni izziv in krepko izboljšanje dosežkov iz leta 2011 (neodločen izid 1:1 z Brago) in leta 2012 (zmaga s 3:0 proti Panathinaikosu ter neodločen izid 1:1 s Tottenhamom). »Skupina je zelo močna in z ekipami iz močnih lig. Znova se je ponudila priložnost za učenje, za rast ekipe in posameznikov ter nadaljnji razvoj kluba. V vsaki od šestih tekem bomo iskali priložnost za razvoj in seveda tudi za tekmovalni uspeh. O kakšnih drznih napovedih ne bi govoril. Proračuni klubov jasno razrkivajo razmerja. Toda ne odloča le denar in tako se tudi nam ponujajo priložnosti. Pogumno se bomo lotili vseh šestih preizkušenj,« je ocenil nasprotnike in možnosti Maribora trener Ante Čačić.

Rubin Kazan je v ruskem prvenstvu v minuli sezoni osvojil 6. mesto, evropsko vstopnico pa si je priigral zaradi uvrstitve v finale pokalnega tekmovanja, v katerem je bil po strelih z bele točke uspešnejši državni prvak CSKA. Rubin je bil sicer dvakrat ruski prvak, v tejs ezoni je po šestih tekmah v ruskem DP še brez poraza, a le z eno zmago. Wigan je minulo sezono zaokrožil z vzponom in padcem. V finalu pokala je bil boljši od Manchester Cityja (1:0). Ceno pokalnega uspeha je plačal s selitvijo v drugo ligo (championship). Zulte Waregem je do EL prehodil mariborsko pot. Kot drugouvrščeni v belgijskem prvenstvu se je potegoval za ligo prvakov, a je obstal že v 2. kolu kvalifikacij. PSV, moštvo Tima Matavža, ki bo v EL gostovalo v Zagrebu in se bo v skupini B merilo še z bolgarskim Ludogorcem, pri katerem igra Roman Bezjak, je bilo prepričljivo boljše s 5:0. Prvi zvezdnik moštva ima slavni priimek – Hazard. Dvajsetletni Thorgan, mlajši brat Chelseajevega napadalca Edena, je na začetku sezone najboljši strelec kluba. »Dobili smo odlične nasprotnike, poskušali bomo osvojiti čim več točk. Rubin sodi med klube z neomejenim proračunom, s številnimi tujimi zvezdniki je zasluženo v statusu prvega nosilca. Waregem se je do konca sezone borili za naslov belgijskega prvaka, v zadnjem kvalifikacijskem kolu izločil tudi Apoel. Wigan je kot predstavnik otoškega nogometa vedno zanimiv tekmec in za igralce je posebno doživetje igrati v Angliji. Skupina je atraktivna in verjamem, da bomo z navijači pripravili tri nove spektakle pred polnimi tribunami Ljudskega vrta,« pa je razplet žreba komentiral eno od najprijetnejših vijoličnih odkritij evropskega poletja Damjan Bohar.

Rijeka na Iberski polotok

Evropska lige bo imela v tej sezoni močan slovenski pridih. Džengis Čavušević (St. Gallen) bo igral v skupini A, Matavž in Bezjak v B, Kevin Kampl (Salzburg) pa v C. Josip Iličić (Fiorentina) v skupini E na papirju nima uglednih tekmecev, medtem ko bosta trener Matjaž Kek in igralec Rijeke Matija Škarabot imela po veliki zmagi nad Stuttgartom še zahtevnejšo jesen. Gostovala bosta tudi na zahodu Evrope v Lyonu, Sevilli in Guimaraesu, kjer je evropsko pot začel Zlatko Zahović. Marko Šuler (Legia) bo igral tudi v Rimu (Lazio, skupina J), Šerifova »Moldavca« Miralem Samardžić in Tadej Apatić pa bosta v skupini K občutila tudi moč Tottenhama in Anžija.

Srečna poraženca zadnjega kvalifikacijskega dejanja sta bila tudi slovenska znanca. Apoel, ki ga je v 2. kolu kvalifikacij za ligo prvakov izločil Maribor, in Tromsø, ki je v 1. kolu kvalifikacij za evropsko ligo premagal Celje, sta si skupinski del tekmovanja prislužila zaradi izključitve turških moštev iz evropskih tekmovanj Fenerbahčeja in Bešiktaša. Kot zadnji si je včeraj dopoldan kljub porazu z Atromitosom z 0:2 napredovanje zagotovil nizozemski AZ Alkmaar. V gosteh je zmagal s 3:1.

Finale bo 15. maja v Torinu.