McDowell na Brdo, Zavrl v Nyon?

Kadrovski premiki na NZS in UEFA: Čeferinov uspeh bo učinkoval tudi v Sloveniji. Theodoridis s polnimi pooblastili.

Objavljeno
16. september 2016 03.19
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Atene – Zgodovinski podvig Aleksandra Čeferina v grški metropoli še odmeva v tujih medijih, v naslednjih dneh se bo to začasno spremenilo. Obratno bo v Sloveniji. Po epski zmagi v Atenah bo nastala vrzel na čelu Nogometne zveze Slovenije, ki jo bo zapustil predsednik Čeferin, v zakulisju pa pričakovano krožijo imena kandidatov za njegovega naslednika.

Čeferin je včeraj povlekel prvo potezo v novi vlogi, potem ko je na položaj generalnega sekretarja UEFA pričakovano predlagal Grka Theodorja Theodoridisa, dosedanjega vršilca dolžnosti te funkcije. Theo se je usedel na omenjeni stol že lani, ko se je dolgoletni prvi operativec Uefe Gianni Infantino podal v boj za predsednika FIFA. Ob tem je Grk v zadnjih letih, ko je bil vodja oddelka za odnose z nacionalnimi zvezami na Uefi, stkal prijateljske vezi z NZS. V Atenah se je veliko govorilo tudi o Dejanu Stankoviću, ki naj bi kandidiral za enega od položajev prav v tem oddelku, ki ga zdaj vodi Zoran Laković, nekdanji generalni sekretar srbske zveze (FSS). Stanković naj bi bil odgovoren za odnose z manjšimi in srednje velikimi nacionalnimi zvezami – seveda, če bi se uresničile napovedi iz zakulisja.

»Tudi nekaj Slovencev bo dobilo službo na UEFA, toda o tem ne želim govoriti javno, dokler se ne pogovorim z njimi,« nam je v Atenah potrdil Čeferin, ki je bil doslej zaseden z volilno kampanjo za predsednika. Kljub temu nekateri viri iz zakulisja ponujajo imena različnih kandidatov za odhod v Nyon. Logično bi bilo, da bi Čeferin želel imeti ob sebi najtesnejše sodelavce, ki jim najbolj zaupa; to bi storil vsak. Med njimi je skoraj zanesljivo generalni sekretar NZS Aleš Zavrl, ki je v marsičem zaslužen za učinkovito delovanje največje slovenske športne zveze in njeno dobro sodelovanje z Uefo in regijskimi zvezami. Čeferin je bil lahko v času vodenja NZS (2011-2016) tudi zaradi tega povsem ciljno osredotočen. Zavrl odlično pozna nogometno-pravniške izzive, dolgo časa je namreč vodil licenčni oddelek NZS, in se dobro znajde v mednarodnih operacijah.

Vprašanje, ali se bo v Nyon res preselil tudi Zavrl, vendarle ostaja odprto, saj želi obstoječe vodstvo predati naslednikom urejeno organizacijo brez morebitnih neprijetnih izzivov. Morda se bo vse skupaj zavleklo do prehoda v leto 2017, saj se ta čas ne mudi ne Uefi ne NZS. Ob Zavrlu bi lahko Čeferin vzel s seboj v Švico še nekatere tesne sodelavce, med drugimi denimo vodjo varnosti Željka Pavlico. Slednji naj bi deloval v načrtovanem oddelku za varnost in zaščito nogometne igre, katerega ustanovitev nam je v primeru zmage napovedal prav Čeferin. Tudi na euru 2016 se je potrdilo, da Uefa ni optimalno pripravljena na izzive, ki jih prinašata s seboj rasizem in nasilje na štadionih, drugi morebitni izzivi pa so tudi prirejanje tekem, ilegalne stavnice in doping. Ob Ženevsko jezero bo gotovo odšel še kdo, morda tudi Ilija Kitić, ta čas vodja projektov na NZS, ki prav tako uživa zaupanje novega predsednika UEFA.

Ob omenjenih kadrovskih premikih bi posledično prišlo do kadrovske popolnitve NZS. Ime naslednjega predsednika organizacije, katere sedež krasi čudovit pogled na Kamniško-Savinjske Alpe, že več tednov vznemirja nogometno družino pri nas. »Najhitrejši« viri so omenjali ljubljanskega župana Zorana Jankovića in sedanjega podpredsednika zveze Francija Zavrla, v zadnjem času pa krožijo v zakulisju druga imena. To so nekdanji predsednik Rudi Zavrl, pragmatik in intelektualec, ki odlično pozna zakonitosti vodenja tako kompleksne organizacije, kot je v mednarodno okolje vpeta NZS, podpredsednik NZS Radenko Mijatović, podjetnik Marjan Batagelj in širši javnosti manj znano ime David McDowell. Slednji prihaja iz podobnega prostora kot novi prvi mož UEFA, zato bi postal v primeru kandidature celo prvi favorit za novega predsednika. McDowella, sicer enega od slovenskih delegatov na tekmah pod okriljem Uefe, bi nemara neformalno podprl tudi prvi mož sodniške organizacije Vlado Šajn, ki je zavrnil možnost lastne kandidature za predsednika. Tudi Čeferin nam je v Atenah potrdil, da mu ni vseeno, kdo bo vodil NZS po njegovem odhodu: »Četudi ga bodo izbirali drugi, seveda lahko povem svoje mnenje.«