McGregor: Igrati z glavo, ne s srcem

Trener nogometašev Celtica Ronny Deila optimističen, a meni, da bo Maribor v Glasgowu nevarnejši kot doma.

Objavljeno
25. avgust 2014 15.01
NK Maribor, Celtic FC, 20.8.2014, Maribor
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Glasgow – Čeprav z ne najboljšo popotnico po sobotnem prvenstvenem porazu proti Invernessu, nogometaši Celtica povratni dvoboj zadnjega kroga kvalifikacij za nastop v ligi prvakov proti Mariboru pričakujejo bolj optimistični kot prvi polčas na Štajerskem. Toda bolj kot to, da jim za približno 15 milijonov funtov visok jackpot zadostuje že neodločen izid brez golov, jim pogum vliva dejstvo, da ekipa vendarle dobiva pravo podobo na zelenici.

Današnja tekma z Mariborom je za Celtic brez dvoma najbolj pomembna tekma sezone, saj je potencialna nagrada največja. Tega se zaveda norveški trener Ronny Deila, ki je ob koncu tedna v začetni postavi proti vodilnemu Invernessu zamenjal nič manj kot deset igralcev, ki so tekmo začeli v Sloveniji. Mesto je namreč obdržal zgolj rezervni kapetan Charlie Mulgrew, pa še njega je s sredine igrišča preselil na mesto srednjega branilca. Zeleno-beli rezervisti so si v predstavi brez prave ustvarjalnosti in igrivosti priigrali več kot dovolj priložnosti za zmago, na koncu pa klonili po avtogolu mladega Irca Eoghana O'Connella. Celtic sicer tekmečeve mreže v prvenstvu ni zatresel prvič po decembru 2012.

Deila je poraz obžaloval zgolj za sekundo, nato pa je bil z mislimi že na povratni tekmi proti Mariboru. »Morebiti sem res zamenjal preveč igralcev. Toda če bomo zmagali proti Mariboru, se bodo številne spremembe splačale,« je dejal trener, ki predvideva, da bo Maribor tokrat nevarnejši kot doma. Škotski nogometni strokovnjaki 38-letnemu strategu kljub varšavski grozljivki že pripisujejo taktično genialnost in spodbudno predrznost. V Mariboru je namreč na klop posadil svojega prvega aduta Krisa Commonsa in zadel v polno. Razlika v kakovosti je bila vendarle očitna, zato je še vedno neznanka, ali bo najboljši nogometaš preteklega škotskega prvenstva dobil priložnost v prvi postavi. Norvežan ne napoveduje popolne ofenzive, s katero bi lahko domači že v prvem polčasu morebiti odločili zmagovalca: »Igrati bomo morali dovolj zrelo, da ne bi puščali preveč prostora za mariborske protinapade. Napadati moramo zelo pametno.« Škoti bodo zaradi aktivnega rezultata s prve tekme predvidoma obdržali postavitev 4-2-3-1, medtem ko bodo zaradi poškodb še vedno manjkali kapetan Scott Brown, njegov hitri rojak James Forrest in Valižan Adam Matthews.


Drugi razlog za optimizem Škotov je vrnitev na domači Celtic Park. Za dvoboja v prvih dveh krogih so domače tekme gostili v Edinburghu, saj so štadion za pet milijonov funtov medtem posodili športnim igram Commonwealtha. Mladi Callum McGregor, ki je zabil gol v Mariboru, upa, da bi vzdušje 60.000-glave množice vsaj nekoliko prestrašilo tekmeca, vseeno pa opozarja, da bodo morali igrati z glavo in ne s srcem. »Upajmo, da bomo že na začetku prebudili navijače. Nikakor pa si ne predstavljamo, da je naloga že zaključena. Dobro vemo, kaj moramo narediti, da dosežemo rezultat,« je dejal še vedno golobradi mladenič. Še lani je kvalifikacije svojega moštva gledal prek malega zaslona, ko ga je klub posodil v Notts County. Leto po tem je otrok ambiciozne Celticove akademije postal eden ključnih igralcev 45-kratnih škotskih prvakov, ki je zabil vse gole zeleno-belih na letošnjih evropskih gostovanjih. Za dodatno spodbudo pred obiskom Maribora je včeraj dobil še prvi vpoklic v člansko reprezentanco Škotske.