Messi in Ibrahimović na različnih bregovih

Wolfsburg je v ligi prvakov taktično nadigral Madridčane.

Objavljeno
07. april 2016 23.49
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Marsikdo je ostal brez besed, potem ko je nemški predstavnik Wolfsburg z izidom 2:0 odpravil favorizirani Real Madrid. Domnevno presenetljiva zmaga Nemcev le ni bila povsem nepričakovana, zmotno je tudi prepričanje, da gre v tem dvoboju za obračun velikana s palčkom oziroma goljata z davidom.

Wolfsburg na trgu bržčas ne bo nikdar dosegel vrednosti madridskega Reala, katerega nakup bi morebitnega prevzemnika stal najmanj 3 milijarde evrov. Prav tako bi se v Wolfsburg le težko preselile zvezde, ki na nogometnem nebu žarijo najvišje, kot denimo Cristiano Ronaldo, Gareth Bale in James Rodriguez. Toda drugo moštvo bundeslige vendarle premore nemški »know-how« in igra nogomet v ligi svetovnih prvakov iz Brazilije 2014. Wolfsburg ima denimo v zasedbi tudi Andreja Schürrleja, za katerega je odštel Chelseaju 30 milijonov evrov, v klubu, ki deluje na Volkswagnov pogon, igrata tudi nekdanja člana Bayerna Luiz Gustavo in Dante ter 23-letni Švicar Ricardo Rodriguez, eden najboljših levih bočnih branilcev na svetu.

»Volkovom« ta čas v Nemčiji ne gre po načrtu, očitno se še niso povsem privadili na igranje na treh frontah v primeru uvrstitve v ligo prvakov, in prav to dejstvo je nemara zameglilo objektivno presojo snovalcem taktične priprave pri Realu. Madridčani so bili na gostovanju v Nemčiji povsem drugo moštvo od zasedbe, ki je v soboto zvečer matiralo Barcelono na njenem štadionu. »Enostavno smo igrali premalo agresivno, intenzivno in s premalo energije. To je moja krivda,« je zaščitil svoje zvezdnike Realov trener Zinedine Zidane.

Wolfsburg ni deloval le bolj motivirano, pač pa tudi taktično bolje pripravljeno. Njegov trener Dieter Hecking je poslal v začetno enajsterico Brazilca Bruna Henriqueja – dotlej je igral v bundesligi le kot rezervist! –, na kar Madridčani očitno niso bili pripravljeni. Prav tako je le malokdo pričakoval, da bo v zasedbi odlični štoper Naldo, ki je igral prvo tekmo po februarski poškodbi. Wolfsburgov poker Brazilcev je bil na igrišču veliko boljši od Realovega brazilskega trisa. Nemci so z obrambnim sistemom igre 4-5-1, ki je v napadu (4-2-3-1) deloval zelo učinkovito, očitno presenetili Špance.

Ob tem so tekaško presegli tekmeca, saj so v seštevku pretekli pet kilometrov več (glej tabelo) od predlanskih evropskih prvakov. Po prvih tekmah četrtfinala lige prvakov bi lahko zatrdili, da je prav »število pretečenih kilometrov« dejavnik, ki je odločil največ tekem. Ob Wolfsburgu so tudi Bayernovi nogometaši skupaj pretekli več od Benficinih, Manchester City, ki je presenetil francoske prvake v Parizu, pa je zbral 4 kilometre več kot PSG. Dejansko je bila med klubi, ki bodo naslednji teden branili prednost s prve tekme, le Barcelona boljša od Atletica z manjšo kumulativno pretečeno razdaljo, kar je toliko bolj zanimivo glede na dejstvo, da je moral Atletico od 35. minute igrati brez izključenega Fernanda Torresa. Na nek način nastaja trend, saj klubi v Evropi pri svojih selekcijah vse bolj stavijo na veliko pljučno kapaciteto in manj na znanje.

Zanimiva je tudi neposredna primerjava nekdanjih soigralcev v Barceloni Lionela Messija in Zlatana Ibrahimovića. Argentinec je bil tokrat med najmanj opaznimi na štadionu Camp Nou, med drugim pa je bil tudi tekaško najmanj razpoložen, saj je nanizal le 7841 metrov. Ibrahimović, denimo, je zbral 8125 metrov kljub dejstvu, da je starejši za šest let (34:28), težji za 22 kilogramov (94:72) in višji za 25 centimetrov! Najbrž ni čudno, da je »Ibra« zabil gol in si priigral še nekaj sijajnih priložnosti, Messi pa je le enkrat ogrozil vratarja Jana Oblaka.

Analiza sredinih tekem ob tem razkriva, da je bil prav Ibrahimović najbolj aktiven med »centerforji« vseh štirih klubov. Andre Schürrle je prejel 16 podaj in oddal le 6 žog, podobno je bilo s Karimom Benzemajem (17, 15), malenkost aktivnejši je bil Sergio Agüero (28, 25). Šved je oddal 42 žog in prejel 52 podaj!