»Messi je edini razlog, da ima Barca tri točke«

Barcelona je ob uvodu v ligo prvakov naletela na trdoživega tekmeca, moskovski Spartak, in s težavo prišla do zmage.

Objavljeno
20. september 2012 12.07
SOCCER-CHAMPIONS/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Barcelona - Čeprav veja za enega od prvih favoritov za nov naslov v novi sezoni lige prvakov, se je španski nogometni velikan Barcelona le s težavo izvlekel zmago v prvem dvoboju v skupini G. Kataloncem se je po robu postavil trdoživi Spartak, dvoboj pa je šele deset minut pred koncem z dvema goloma odločil prvi zvezdnik Lionel Messi.

Barca, ki si želi v ligi prvakov osvojiti že tretji naslov v petih letih, je v 14. minuti povedla z golom Cristiana Tella, a so bile moči hitro izenačene po napaki in avtogolu Danija Alvesa. Četudi so Katalonci prevladovali na igrišču, se je v drugem polčasu tehtnica nagnila v drugo stran in je po golu Romula v 58. minuti že kazalo na prvi poraz na Camp Nou po letu 2009, ko je tam presenetil še en ruski klub, Rubin Kazan. A je nato stvari v svoje roke vzel Messi. Najprej je po podaji Tella zadel za izenačenje v 71., nato pa deset minut pred koncem še poskrbel za zmago po podaji Sancheza.

»Pomembno je začeti z zmago, čeprav je za nami zelo težka tekma. Spartak je dobro moštvo z odličnimi igralci. Popolnoma so zaprli zadnjo vrsto in potrpežljivo čakali na protinapade. Njihova igra bila morda dolgočasna. Mi smo skušali napadati, si priigrali številne priložnosti, toda hkrati je na nas ves čas prežala nevarnost v ozadju. Ne morem reči, da sem zadovoljen z igro svojih fantov. Toda če je obramba tako visoko v igrišču, se ji vedno lahko zgodi, da prejme gol,« je tekmo ocenil trener Barcelone Tito Vilanova.

»Razlog, da je bila tekma tako težka je v tem, da si je nasprotnik priigral dve priložnosti in jih tudi izkoristil. Če se na igrišču braniš, kot se je Spartak, je iz protinapada toliko lažje napadati. Mi pa smo morali na drugi strani trdo delati, da smo si priborili zmago,« je po dvoboju povedal Dani Alves in pohvalil tudi soigralca Tella, ki je Barco popeljal v vodstvo. »Srečni smo lahko, da imamo Tella. Več minut kot igra, bolj pozitivno vpliva na našo igro. Zaradni njega je nogomet še bolj zabaven.«

Trener Spartaka Španec Unai Emery je tako znova ostal brez zmage nad Barcelono, ki jo je pred leti skušal doseči že z Almerio in Valencio. Vseeno je menil, da je bil to odličen test za nadaljevanje. »Seveda ne moremo biti zadovoljni z razpletom, vseeno pa lahko iz tekme potegnemo marsikaj dobrega. Otežili smo delo Barceloni, zato lahko sklepamo, da nas čaka svetla prihodnost,« je povzel Emery.

»Potem ko smo prejeli zadetek, smo se še pravočasno vrnili v igro. Ubogali smo navodila trenerja. Ko smo dali še drugi gol, bi morali še bolj zapreti igro, toda prišel je Messi in dvakrat zadel. On je edini razlog, da si je Barcelona priigrala tri točke,« pa je dejal branilec Spartaka Kirill Kombarov.

Liga prvakov, 1. kolo

Skupina E:

Chelsea - Juventus 2:2 (2:1)

(Oscar 31., 33.; Vidal 38., Quagliarella 80.)

Šahtar Donjeck - Nordsjaelland 2:0 (1:0)

(Mkhitaryan 44., 76.)

Skupina F:

Bayern - Valencia 2:1 (0:1)

(Schweinsteiger 38., Kroos 76.; Valdez 90.)

Lille - Bate Borisov 1:3 (0:3)

(Chedjou 60.; Volodko 6., Rodionov 20., Olekhnovich 43)

Skupina G:

Celtic Glasgow - Benfica 0:0

Barcelona - Spartak Moskva 3:2 (1:1)

(Tello 14., Alves 29./avtogol, Messi 71., 80.; Romulo 58.)

Skupina H:

Manchester United - Galatasaray 1:0 (1:0)

(Carrick 7.)

Braga - Cluj 0:2 (0:2)

(Bastos 19., 34.)