Messi želi naluknjati tudi slovensko mrežo

Sobotni tekmec Slovenije razigran, a učinkovit le s prekinitev. Barcelonin zvezdnik Leo Messi že dolgo ni bil tako nasmejan.

Objavljeno
06. junij 2014 01.24
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Buenos Aires – Slovenske nogometaše jutri čaka močna preizkušnja z najmanj tako motivirano reprezentanco, kot je bila urugvajska. Argentinci so resda premagali Trinidad in Tobago s 3:0, toda ključni aduti selektorja Alejandra Sabelle se niso vpisali med strelce. Tudi Lionel Messi izpostavlja pomen generalke za mundialsko premiero z BiH na Maracani.

Kako sproščeno vzdušje vlada v reprezentanci »gavčev«, hkrati pa klapa kar kipi od motiva in samozavesti, dokazujejo že dogodki izpred zadnje prijateljske tekme Argentine in po njej. Domoljubje javno izžareva predvsem prvi solist v orkestru Lionel Messi. Potem ko je v enem od intervjujev »razkril«, da ob vabilu španske nogometne zveze niti za hip ni pomislil na to, da bi se odrekel nasledstvu Diega Maradone, je sprejel vlogo prvega ambasadorja Argentine tudi v zadnjih dneh. Pred tekmo s Trinidadom in Tobagom je na štadionu Monumental zasadil oljko, med tekmo je vezal nase po dva ali tri čuvaje, da so lahko blesteli soigralci, po njej pa je razposajeno delil intervjuje, kot da bi zares oboževal stike z mediji. Med pogovorom za televizijsko postajo Fox Sports, denimo, je vsakemu odgovoru pristavil še prešeren nasmeh in nasploh deloval zelo sproščeno in komunikativno.

»Na pravi poti smo, kaj naj rečem. Dobro igramo, igrali smo proti tekmecu, ki se je zaprl, kar se bo dogajalo tudi na mundialu in takšno preizkušnjo pričakujem tudi proti Sloveniji. Tudi v La Plati moramo poskušati igrati enako kombinatorno in učinkovito,« je napovedal ofenzivo proti slovenskim vratom Lionel Messi.

Messi se v sredo v Buenos Airesu resda ni vpisal med strelce, tudi Argentina pa je imela kar nekaj težav z neugodnim tekmecem. Gostitelji so zapravili najmanj deset priložnosti iz igre, prva gola pa so zabili šele iz kota in prostega strela. Tudi končni izid 3:0 je postavil Maxi Rodriguez iz nasprotnega napada in ne ofenzivne igre. To dejstvo seveda predstavlja dodatno širino v igri reprezentance, ki na prihajajočem mundialu ne bo odvisna le od igre hitrih kratkih podaj, pač pa bo sposobna izkoriščati tudi vse pogostejše prekinitve.

»Argentina se bo seveda potegovala za naslov svetovnega prvaka, zato je jasno, kaj nas čaka v La Plati. Toda osredotočili se bomo le na našo igro. Preprečiti moramo tudi nevarne diagonalne podaje, tako kot nam je uspelo v Urugvaju,« je ocenil Boštjan Cesar. Igra prek prekinitev, pri kateri Slovenci v Montevideu niso posebej blesteli, bo torej nevarna tudi jutri zvečer (20.45) v La Plati.

Gostitelji bodo nad Slovence krenili z močnejšo enajsterico – vsaj na papirju – kot v sredo, v njej pa bržčas ne bo štoperja Martina Demichelisa in napadalca Rodriga Palacia, ki sta v sredo staknila poškodbi gležnjev pri dveh posredovanjih. Selektor Alejandro Sabella bo najbolj pogrešal slednjega, soigralca Samirja Handanovića v Interju, ki je bil na Monumentalu prvo ime tekme. Mojstrsko je zabil prvi gol in podal za zadnjega. Zaradi težav s poškodbami in tudi zaradi previdnosti je Sabella v sredo odpočil adute, kot so branilca Pablo Zabaleta in Ezequiel Garay ter napadalca Sergio Agüero in Gonzalo Higuain.

Argentina proti Trinidadu in Tobagu (4-3-3): Romero; Rojo, Demichelis (od 46. Basanta), F. Fernandez, Campagnaro; Di Maria (od 63. Perez), Mascherano (od 70. Alvarez), Gago (od 46. Biglia); Palacio (od 76. A. Fernandez), Messi, Lavezzi (od 56. Rodriguez); strelci: Palacio (45+1, Di Maria), Mascherano (51), Rodriguez (64, Palacio); streli: 17:6, koti: 10:5, posest žoge (v %): 70:30.