Mifsud bližje cilju kot Cesar

Dvoboj kapetanov: Malteška ikona nad našega rekorderja.

Objavljeno
11. november 2016 03.50
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Med številnimi dvoboji na igrišču bo med najbolj zanimivimi merjenje moči kapetanov reprezentanc Malte in Slovenije, četudi slovenski navijači upajo, da bo »več prometa« pred vrati gostiteljev. Michael Mifsud in Boštjan Cesar sta debelo zakorakala v drugo desetletje nogometnega »služenja« domovini, nocoj bi lahko bíla tudi neposredno bitko v slovenskem kazenskem prostoru.

»Nikdar ne moreš vedeti, kam te bo peljala pot, kaj šele, da bi vedel, kje boš igral nogomet in na kakšen način. Gre za potovanje z vzponi in padci, pri čemer redki izbranci uresničijo prav vse svoje načrte. Morda bi lahko z več sreče naredil odmevnejšo kariero, kdo ve. Toda kljub temu sem zadovoljen in vesel zaradi izzivov, ki mi jih še vedno ponuja nogomet.« Tako je v enem od intervjujev razmišljal daleč največji malteški zvezdnik Michael Mifsud in najboljši nogometaš, kar jih je dala Malta.

Član nogometne družine Mifsud je doživel karierni vrhunec med letoma 2007 in 2009, ko je blestel v majici angleškega kluba Coventry. Tudi danes, petnajst let po njegovem debiju v izbrani vrsti sredozemske reprezentance, sodi med udarne sile zasedbe, ki jo od leta 2012 vodi italijanski trener Pietro Ghedin. Mifsud je odtlej nanizal 119 tekem za Malto in v tem času zabil 40 golov, kar je seveda – glede na kakovost selekcije – ogromno. Tudi danes bo lovil kakšen gol v mreži vratarja Jana Oblaka, bolj realno pa se vendarle zdi, da bo v svojo kartoteko vpisal 120. nastop, s katerim bi se močno približal Davidu Carabottu, rekorderju po številu nastopov za Malto (122). Kako veliko je 120 nastopov, razkriva podatek, da je le pet aktivnih nogometašev v Evropi nanizalo za svojo izbrano vrsto več nastopov in prav vsi sodijo med elitna imena – Wesley Sneijder (123), Cristiano Ronaldo (135), Sergio Ramos (140), Gigi Buffon (165) in Iker Casillas (167).

Mifsudu torej manjkajo še štiri tekme do statusa rekorderja, ki ga že ima v lasti slovenski reprezentant Boštjan Cesar. »Cesi« naj bi drevi vpisal 95. tekmo za Slovenijo, do jubilejnega 100. nastopa ga loči še tekma več, kot jih načrtuje Mifsud. Slednji bo nocoj na igrišču edini z izkušnjami iz medsebojnih tekem. Igral je na obeh tekmah s Slovenijo v boju za euro 2004 na Portugalskem, ko je četa Bojana Prašnikarja ostala brez eura v dveh tekmah dodatnih kvalifijacij s Hrvaško. Mifsud torej pozna Slovenijo in legendarni Bežigrad, manj pa sedanji slovenski rod, ki mu poveljuje prav Cesar.

Bomo videli, kdo bo nocoj uspešnejši: domači napadalec s številko 9 ali poveljnik gostujoče obrambe s številko 5. »Malteški Messi«, kot kličejo Mifsuda, kljub 119 tekmam ne bo najstarejši nogometaš na igrišču, saj je dve leti mlajši od Milivoja Novakovića in leto starejši od Cesarja. Slednji bo imel ob tem gotovo najmanj tako velik motiv za zmago kot domači adut za morebitno senzacijo. Cesar bi v primeru uspešno opravljene »operacije Malta« še lažje pričakal naslednje izzive v reprezentančni majici. Če bo šlo po načrtu, bi lahko dosegel jubilejni 100. nastop prav ob koncu ciklusa bojev za Rusijo 2018.