Mirni Southgate izgnal duha iz preteklosti

Ko je Gareth Southgate prevzel Anglijo, je bilo prisotne veliko skepse. Bil je eden v vrsti tragičnih junakov iz preteklosti. Toda z zmago nad Kolumbijo je premagal urok in na Otoku ga že kujejo v zvezde.
Fotografija: Jordan Pickford je bil junak večera v Moskvi. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Jordan Pickford je bil junak večera v Moskvi. Foto: Reuters

Pred tekmo s Kolumbijo je imela Anglija porazno statistiko pri izvajanju enajstmetrovk na velikih turnirjih – 1:7. Edini uspeh je bil z domačega EP leta 1996, a po zmagi proti Španiji v četrtfinalu je sledila stara zgodba, poraz v polfinalu proti Nemčiji po loteriji z bele točke. Izvajalec v odločilni šesti seriji je bil Gareth Southgate, njegov strel je Andreas Köpke ubranil in konec je bilo sanj o naslovu na Wembleyju.

Dvaindvajset let kasneje je Anglija v četrtem poskusu prvič zmagala po izvajanju 11-metrovk na svetovnih prvenstvih. Ob vratarju Jordanu Pickfordu, ki je ubranil strel Carlosu Bacci, in strelcu zadnjega gola Ericu Dierju angleški mediji največ zaslug za preboj v četrtfinalu pripisujejo selektorju, ki je s svojo mirnostjo okužil mlado reprezentanco in ji dal potrebno samozavest.



Tudi ko je kolumbijski vratar David Ospina ubranil strel Jordanu Hendersonu, je ta ostala mirna in zbrana ter bila za to bogato nagrajena. Kieran Trippier in Dier sta bila hladnokrvna in reprezentanca treh levov je po 12 letih zmagala na izločilni tekmi.
 

Zmaga tudi za rodove, ki prihajajo


Anglija se je zdela z eno nogo že v četrtfinalu s Švedsko, toda Yerry Mina je v sodnikovem podaljšku s strelom z glavo po kotu izničil šesti zadetek Harryja Kana iz 57. minute, ko je izkoristil enajstmetrovko, storjeno nad njim.

»Krut udarec smo doživeli v 93. minuti, po katerem se je bilo težko pobrati. To je bil večer, v katerem sem bil prepričan, da nam bo uspelo prečkati črto. Morali smo jo, verjeli smo v to in nepopustljivost nas je prepeljala čez,« je odleglo Southgatu, ki si je za glavno nalogo zadal prepričati ekipo, da je sposobna velikih dejanj, in izgnati duha preteklih debaklov.

Uspelo je, Anglija je po petih zaporednih razočaranjih končno zmagala po 11-metrovkah ... »Zakaj bi se obremenjevali s preteklostjo. To je bil poseben trenutek za te fante. Upam, da bo ta zmaga dala nov zagon tudi rodovom, ki prihajajo.«



Mladi selektor, zdaj že znan bo kravati in telovniku, je posebej pohvalil vratarja Pickforda, ki je z roko zaustavil močan strel Bacce. Pickford, vratar Evertona, je slišal precej kritik po zadetku Adnana Januzaja iz Belgije, celo belgijski kolega Thibaut Courtois je izjavil, da je Pickford enostavno prenizek (185 cm). »To je bila prvovrstna obramba. Presenetilo me je, da je lahko kljub svoji višini ubranil tak strel,« se je hudomušno nasmehnil Southgate: »Jordan ima odlične atletske sposobnosti in reflekse.«
 

S preteklostjo želi opraviti tudi proti Švedski


Angleži so od marca vadili enajstmetrovke, v pomoč so jim bili tudi psihologi. Tak pristop se je poplačal. »Preštudirali smo vse kolumbijske izvajalce, vsa čast ljudem v našem strokovnem štabu in Jordanu, ker je vsrkal vse te informacije. V življenju ne dobiš vedno, kar si zaslužiš, ampak tokrat smo,« je dejal Southgate, čigar reprezentanca bo imela le tri dni za pripravo na vselej neugodne Švede. Tekma v Samari bo v soboto ob 16. uri: »Proti Švedski imamo slabe izkušnje, menim, da smo jo v preteklosti podcenjevali. Tokrat si tega ne bomo privoščili.«

Mirni Gareth Southgate ob koncu ni mogel skriti čustev. Foto: Reuters
Mirni Gareth Southgate ob koncu ni mogel skriti čustev. Foto: Reuters





 

Komentarji: