Mlajši Zahović rešil čast napadalcev

1. SNL: Rudar v 2. kolu brez prvega strelca lahek plen za vodilni Zavrč.

Objavljeno
28. julij 2014 10.04
Rudar-Zavrč Velenje 26.7.2014
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Kakršen oče, takšen sin. Luka Zahović, sin najboljšega strelca slovenske reprezentance Zlatka Zahovića, je imenitno izkoristil svojih ducat minut v končnici tekme 2. kola. S svojima prvima goloma v 1. SNL je jeziček na tehtnici nagnil na prvakovo stran. Vijolični so premagali Kalcer Radomlje s 3:2.

»Zelo sem vesel, da sem dobil priložnost in upravičil trenerjevo zaupanje. Kar je najbolj pomembno, prišli smo do zmage in dragocenih treh točk. Vse se je izšlo po naših najlepših željah,« je dejal glavni junak sobotne generalke za sredino prvo tekmo 3. kola kvalifikacij za ligo prvakov proti Maccabiju iz Tel Aviva. Komaj 18-letni sin najboljšega strelca slovenske reprezentance in športnega direktorja Maribora Zlatka Zahovića je v dvanajstih minutah preprečil senzacijo. Oba gola sta bila tipična za prvovrstne strelce, ki v kazenskem prostoru prežijo na vsako najmanjšo napako branilcev.

»Oba gola sem dosegel po akcijah, ki jih vadimo na treningih. Pri prvem sem obrambnemu igralcu, ki me je spremljal, nakazal, da grem proti drugi vratnici, a sem šel na prvo. Vedel sem, da me bo Mitja 'našel'. Pri drugem je nasprotni igralec zgrešil žogo, prišla je do mene in nisem več imel težke naloge,« je mladi napadalec pojasnil prvenca, za katera ima veliko zaslug tudi podajalec Mitja Viler.

V izjemno neugodnih vremenskih razmerah, začinjenimi z neurjem in strelami, so se gostje pogumno zoperstavili kombinirani vijolični zasedbi. Po golu z glavo Janeza Zavrla v 19. minuti (na drugi vratnici je prelisičil Arghusa) so celo spisali svetel del svoje klubske zgodovine, saj so v Ljudskem vrtu vodili z 1:0. Vijolični so hitro izenačili, strelec pa je bil podajalec za prvi gostujoči gol, Jure Balkovec. Oster predložek Dareta Vršiča je nesrečno spremenil v gol.

Vijolični so nato ujeli ritem, napadali in tudi zapravljali priložnoti. Marcos Tavares je zgrešil celo enajstmetrovko. Konec dober, vse dobro, so si oddahnili v taboru prvakov, a trener Ante Šimundža niti proti novincu v 1. SNL in v četrti tekmi sezone ni dočakal gola napadalca iz prve kategorije vijoličnih strelcev.

Eden, a vreden

Domžale – Domžalčani so še drugič minimalno zmagali. V drugem polčasu je priigral tri točke Rudi Požeg Vancaš, potem ko je spremljal akcijo Saše Aleksandra Živca. Ta je prodrl po levi strani, v kazenskem prostoru pa je eden od celjskih branilcev izbil žogo, ki se je odbila na sredino na robu kazenskega prostora do strelca. Res lepo darilo, ki ga je Belokranjec brez težav s 14 m spremenil v zmago. Ta je bila vse prej kot lahka, morda tudi nezaslužena. Celjani so bili spet kaznovani za neučinkovitost. Po prvem sodnikovem žvižgu so se zapodili v napade in v uvodnih minutah oblegali domača vrata. Nejc Skubic je z golove črte preprečil gol gostov, nato so ti zadeli, toda iz ofsajda. Juriš brez gola pa bi lahko polepšal sodnik Mihael Bukovec, če bi dosodil kazenski strel, ko je žoga v roko zadela Joshuo Parkerja. Celjanom je težko in razmočeno igrišče vzelo preveč moči, da bi lahko kaznovali vendarle bolj zrele gostitelje.

Simčičevo darilo za prvo zmago

Novo mesto – V tekmi visokega ritma je v prvem polčasu blestel domači vratar Matko Obradović, tudi gost Vasja Simčič je odlično opravil svojo nalogo. A Goričan je tekmo končal kot osmoljenec. Pri izbijanju je zgrešil žogo, kar je izkoristil komaj 16-letni Kramarič in zabil drugi gol za prvo zmago v sezoni.

Še korak globlje v krizo

Velenje – Po plačilu dogovorjene odškodnine (80.000 evrov) je Mate Eterović odšel v Iran. Igral bo za Paykan. Odhod najboljšega strelca minule sezone v 1. SNL je pri Rudarju takoj pustil posledice na igrišču. Zavrčani s kar sedmimi hrvaškimi igralci v začetni enajsterici so bili boljši od prve do zadnje minute, tekmo pa so odločili v drugem polčasu. Po hitrem evropskem slovesu Rudar tudi na domači sceni nadaljuje s slabšimi izidi. Od štirih tekem, vključno z evropskima, je izgubil kar tri. Trenerja Jerneja Javornika še po prejšnjih odhodih Rajka Rotmana v Turčijo (odškodnina 200.000 €), Mateja Podlogarja v Domžale, Christiana Bubalovića v Kapfenberg čaka res težko delo, da bodo »rudarji« lahko držali stik s sredino lestvice.