Mnoge evropske reprezentance z novimi selektorji v boj za Rusijo

Pri številnih reprezentancah so se po letošnjem evropskem prvenstvu v Franciji odločili za selektorske zamenjave.

Objavljeno
02. september 2016 14.10
FBL-WC-2018-ESP-LOPETEGUI
A. V., STA
A. V., STA

Ljubljana - Osem tednov po zmagoslavju Portugalske na evropskem prvenstvu v Franciji se bodo začele evropske nogometne kvalifikacije za svetovno prvenstvu v Rusiji 2018. V njih bo sodelovala tudi Slovenija, ki bo nastopila v skupini F, številne izbrane vrste pa nov kvalifikacijski ciklus začenjajo v strokovno in igralsko prevetrenih zasedbah.

Na svetovnem prvenstvu čez dve leti v Rusiji bo nastopilo 32 reprezentanc, trinajst pa jih je rezervirano za zasedbe s stare celine. Zmagovalci devetih kvalifikacijskih skupin si bodo neposredno zagotovili nastop na ruskem mundialu, osem najboljših drugouvrščenih izbranih vrst pa si bo izborilo dodatne kvalifikacije za štiri prosta mesta.

Pri številnih reprezentancah so se po letošnjem evropskem prvenstvu v Franciji odločili za selektorske zamenjave, tudi pri najbolj imenitnih so se za sodelovanje zahvalili dosedanjim prvim možem stroke ali pa so sami odstopili. Nekdanji trener portugalskega Porta in številnih mlajših selekcij španske izbrane vrste Julen Lopetegui je na selektorskem položaju svetovnih prvakov iz Južnoafriške republike 2010 in evropskih prvakov iz Ukrajine in Poljske 2012 zamenjal silno uspešnega Vicenteja del Bosqueja.

Lopetegui bo svoj mandat začel na domači tekmi z Liechtensteinom, kar bo lep uvod pred veliko bolj pomembno oktobrsko tekmo v skupini G z Italijo, ki je prav tako doživela spremembe na selektorskem položaju. Na vroči stolček "azzurrov" se je usedel 68-letni Giampiero Ventura, na tem mestu pa je zamenjal Antonia Conteja, ki je po koncu letošnjega evropskega prvenstva in četrtfinalnega poraza z Nemčijo po izvajanju 11-metrovk odstopil s položaja in prevzel vodenje angleškega Chelseaja. Venturo v začetku kvalifikacijskega ciklusa čaka gostovanje v Izraelu.

Slovenski ljubitelji nogometa bodo največ pozornosti namenili skupini F, v njej so poleg Litve, ki bo prva naša tekmica v kvalifikacijah, tudi Slovaška, Škotska, Malta in Anglija. Ideologi angleške nogometne zveze so po velikem razočaranju v Franciji in bolečem porazu z "islandskimi amaterji" razrešili Roya Hodgsona in na to mesto postavili izkušenega trenerskega volka Sama Allardycea, v uvodu pa ga čaka težko gostovanje na Slovaškem.

V zadnjem času nogometno zelo potentna Belgija je prav tako zamenjala selektorja, Marca Wilmotsa je zamenjal nekdanji prvi mož stroke pri angleškem Evertonu, Španec Roberto Martinez, ki je za svojega pomočnika izbral kar legendarnega francoskega nogometaša Thierryja Henryja. Ukrajinci bodo prav tako kvalifikacije začeli z novim selektorjem, ta položaj je zasedel nekdanji strah in trepet vseh vratarjev Andrej Ševčenko, skupno pa ima kar deset evropskih držav nove selektorje. Med njimi je tudi gostiteljica svetovnega prvenstva Rusija, ki ne bo nastopila v kvalifikacijah, Stanislav Čerčesov pa je na tem položaju zamenjal Leonida Sluckega.