Mourinho: Če bi igrali v Španiji ali Nemčiji, bi bilo še zelo tesno

Chelsea po zmagi nad Liverpoolom še bližje naslovu prvaka, Jürgen Klopp se ni spomnil zadnje zmage Borussie Dortmund.

Objavljeno
10. november 2014 01.41
FBL-GER-BUNDESLIGA-DORTMUND-MOENCHENGLADBACH
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Bo Chelsea tudi po gostovanju v Liverpoolu na dobri poti k naslovu angleškega prvaka? Bo Borussia Dortmund pobegnila z dna lestvice bundeslige? Osrednji vprašanji v prvenstvih po Evropi sta dobili pozitivna odgovora. Chelsea je zmagal v Liverpoolu, BVB je dobila derbi Borussije.

Chelsea resnično maršira novemu naslovu angleškega prvaka naproti. Z bilanco 9-2-0 in razliko v golih 28:11 na vrhu uživa »povprečno prednost« 13 točk pred preostalimi petimi klubi, ki so v minuli sezoni končali med najboljšo šesterico premier league. Boljšo razliko v golih ima resda drugouvrščeni Southampton 23:5 (+18), ki za Londončani zaostaja za štiri točke, toda klub z juga države se bo po reprezentančnem odmoru znašel pred nizom treh tekem (Manchester City, Arsenal, Manchester United), po katerem bo možno bolj realno ovrednotiti njegovo pravo vrednost. Da je Southampton tako ali tako odkritje sezone, pa ne dvomi nihče. Niti Chelseajev trener Jose Mourinho ne, ki je po veliki zmagi v Liverpoolu spet žarel od sreče, četudi je bil hkrati prizanesljiv do nekdanjega sodelavca Brendana Rodgersa.

»V drugih ligah bi morda že hladili penino, toda na angleških tleh je govoriti o tem sredi novembra smešno. V Nemčiji, Španiji ali na Portugalskem, kjer nenehno zmagujejo do tri ekipe, bi bila prednost 15 točk, koliko loči Chelsea in Liverpool, bržčas res dovolj, toda v Angliji lahko izgubiš prav z vsakomer, zato bo sezona še zelo dolga,« je Mourinho zavrnil kakršnokoli evforijo. Tako Portugalec kot Rodgers sta pred dnevi v ligi prvakov odpočila nekaj glavnih adutov – prednjačili so pri Liverpoolu na tekmi v Madridu –, s taktiko pa so bolj zadeli v polno Londončani. »Rdeči« so resda prešli v vodstvo prek razigranega Emreja Cana (podal mu je Raheem Sterling), toda Gary Cahill (podajalec Nemanja Matić) in Diego Costa sta zasukala izid v prid gostov. Mourinho je po tekmi izpostavil tehnologijo gola, s pomočjo katere je sodnik priznal gol Cahillu: »Pozdravljam vse, kar pomaga profesionalcem, kot smo trenerji, igralci in sodniki.«

Diego Costa je v devetih tekmah zabil že deset golov – le Mick Quinn je prišel hitreje do dvomestne številke, leta 1992 v šestih tekmah –, toda na lestvici strelcev zaostaja za Sergiem Agüerom. As Manchester Cityja jih ima na računu 12 in le Les Ferdinand je v enakem obdobju zabil več golov. Leta 1995 je bil natančen trinajstkrat. Liverpool? Rodgersa čaka kar veliko dela, le dvakrat v zadnjih 17 tekmah angleškega DP je njegovo moštvo ohranilo mrežo nedotaknjeno ...

Dortmundčane rešil avtogol s polovice igrišča!

Borussia Dortmund je prekinila niz petih zaporednih porazov prav v derbiju z drugouvrščeno Borussio Mönchengladbach. Toda BVB je prišla do prve zmage v bundesligi po skoraj dveh mesecih šele po redko videnem avtogolu nemškega reprezentanta Christopha Kramerja, ki je s polovice igrišča »vrnil« žogo svojemu vratarju, toda žoga ga je preskočila in navdušila večino od 80.667 na štadionu. »Uf, tako dolgo je že od prejšnje zmage, da se je ne morem spomniti ... Naposled smo prešli mejo desetih osvojenih točk, zato sem zelo vesel. Če ta zmaga pomeni napoved dolgega niza uspešnih tekem tudi v Nemčiji, potem naj bo tako. Kramer? Ah, pred fantom je lepa kariera, ki je ne bo uničil en nesrečen gol,« je ocenil trener gostiteljev Jürgen Klopp, potem ko se je njegovo moštvo ustrezno odzvalo na najslabši ligaški začetek sezone v 104-letni zgodovini kluba.