Moyes: Izgubili smo zaradi začetniške napake

Manchester United je proti Bayernu hitro zapravil vodstvo v drugem polčasu in se za leto dni poslovil lige prvakov.

Objavljeno
10. april 2014 12.58
TOPSHOTS-FBL-EUR-C1-BAYERN-MUNICH-MANCHESTER-UNITED
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

München - Čeprav je bil izid po prvi četrtfinalni tekmi lige prvakov med Manchester Unitedom in Bayernom izenačen (1:1), je malokdo verjel, da lahko v tej sezoni zelo skromni rdeči vragi presenetijo evropske prvake na povratni tekmi na domačem igrišču.

A deloma jim je vseeno uspelo. Obramba je zdržala prvi polčas, v 57. minuti pa je Patrice Evra celo zabil za vodstvo z 1:0. Tedaj pa so po besedah trenerja Davida Moyesa naredili »začetniško napako«. Njihovo vodstvo je trajalo le 69 sekund, saj je hitro izenačil Mario Mandžukić, sledil mu je Thomas Müller in nato še Arjen Robben, ki je tudi postavil piko na i napredovanju v polfinale, Manchester pa napotil nazaj na Otok.

»Mislim, da so igralci nalogo opravili dobro. Edina naša napaka je bila, da smo jim dovolili izenačenje po le nekaj sekundah,« je po tekmi obžaloval Moyes. »V ekipi imam veliko izkušenih igralcev, ki bi se morali bolje zavedati načela, ki ga mlade nogometaše učijo še v šolah: da se moraš po golu hitro osredotočiti nazaj na igro. Zadovoljen sem s prikazanim, a menim, da nas je par majhnih napak stalo zmage,« je povedal naslednik Alexa Fergusona in bil ponosen, da se je njegovo moštvo po slabi sezoni tako dobro zoperstavilo evropskim prvakom.

Šele sedmo moštvo angleškega prvenstva je zdaj vsaj za eno leto ostalo brez lige prvakov, a kot je dejal Moyes, se bodo hitro vrnili. »Zdaj bo naša glavna skrb ta, da ustvarimo ekipo, ki bo konkurenčna na teh tekmovanjih,« je dejal Škot in še dodal, da je v zadnjem delu sezone moštvo še pokazalo napredek. »Korak za korakom se dvigujemo na tekmah, prenova ekipe je v teku, mislim, da smo na dobri poti. Tudi iz tekme z Bayernom lahko potegnemo veliko pozitivnega. Patrice je dosegel čudovit zadetek, odlično bi bilo, če bi zdržali z 1:0.«

Vratar in še osem igralcev v kazenskem prostoru

Bayern je tako ostal na tirnicah na poti k četrtemu finalu lige prvakov v zadnjih petih letih. Z že osvojeno bundesligo bavarski velikani ne skrivajo velike želje: postati prva ekipa, ki bi ubranila naslov. Trener Pep Guardiola se sicer zaveda da ne bo lahko, tako kot jim ni bilo že v četrtfinalnem obračunu proti Unitedu. »Vedeli smo, da ne bo lahko. To je bil četrtfinale, Manchester pa je imel vratarja in še osem igralcev v kazenskem prostoru večji del tekme. A bili smo potrpežljivi in imeli srečno nogo pri ključnih akcijah,« je povedal španski trener in se kajpak veselil svojega prvega polfinala z Bayernom.

Robben je ob tem dejal, da ima ekipa za nadaljevanje še veliko rezerv. »Prvih deset minut drugega polčasa je bilo katastrofalnih za nas. vse do njihovega vodstva. Zelo pomembno je bilo, da smo hitro prišli do izenačenja. Zdaj nas čaka le še en tekmec pred finalom v Lizboni,« je bil prepričan nizozemski reprezentant.