Mutko ponovno na čelu ruskega nogometa

Ruski minister za šport bo po novem začasni predsednik Ruske nogometne zveze, ki se nahaja v velikih finančnih težavah.

Objavljeno
02. september 2015 14.57
A. G., Delo.si
A. G., Delo.si

Moskva - Ruski minister za šport Vitalij Mutko bo začasno opravljal dve funkciji, saj je bil izbran za novega predsednika Ruske nogometne zveze. Opravljanje te funkcije mu je dovolil tudi ruski premier Dimitrij Medvedjev.

Mutko bo položaju predsednika nogometne zveze zamenjal Igorja Lebedjeva, ki je pred časom odstopil, na čelu ruskega nogometa pa bo do leta 2016. Ruski minister za šport bo drugič na čelu ruske nogometne zveze, v tej vlogi je bil že med letoma 2005 in 2009.

Funkcija predsednika ni najbolj zaželena, saj se bo moral Mutko spopasti z velikimi dolgovi, v katerih se utaplja nogometna zveza. »Čaka me veliko dela. Zveza je v težkem položaju, smo na robu bankrota. Moramo dobiti nove sponzorje, ki pa jih ne bo mogoče dobiti brez dobrih predstav reprezentance. Ta se mora izboljšati, če se ne uvrstimo na evropsko prvenstvo v Francijo, bomo lahko govorili v izgubljeni generaciji. Še prej pa moramo pripraviti pravi sistem dela v državnem nogometu,« je po izvolitvi na tajnem glasovanju, kjer je bil edini kandidat, povedal Mutko.

Ruski nogomet se bo moral hitro pobrati, če se želi reprezentanca na domačem svetovnem prvenstvu 2018 predstaviti v dobri luči. Rusi za zdaj v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 niso pretirano navdušili, so na tretjem mestu skupine G in na šestih tekmah so zabeležili zgolj dve zmagi - proti skromnemu Liechtensteinu in proti Črni gori za zeleno mizo zaradi nemirnih navijačev. Igralce bo morda predramila zamenjava trenerja, saj so se po zadnjem porazu proti Avstriji predčasno poslovili od italijanskega strokovnjaka Fabia Capella.