Na Poljudu evropsko sezono končali še Koprčani

Nogometaši Luke Kopra so na povratni tekmi 2. predkola evropske lige izgubili s Hajdukom z 1:4.

Objavljeno
23. julij 2015 18.42
Posodobljeno
23. julij 2015 19.00
Hajduk - Koper na Poljudu 230715 Split, 23.07.2015 - Nogomet: Hajduk - Koper, uzvratna utakmica 2. pretkola Europske lige
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Po izpadu Mariborčanov so čast slovenskih klubov na evropskih nogometnih zelenicah nocoj reševali nogometaši Luke Kopra. V kvalifikacijah za evropsko ligo so po prvi tekmi s Hajdukom vodili s 3:2, toda na Poljudu v Splitu to prednost hitro zapravili in izgubili z 1:4. S skupnim izidom 6:4 je tako v 3. krog napredovalo splitsko moštvo.

Poraz je bil hud in boleč, četudi Koprčani na igrišču pred 25.000 navijači niso pustili slabega vtisa. Večji del tekme so bili celo boljše moštvo, toda tepla jih je neučinkovitost pred golom. Na drugi strani je ne prav prepričljivi Hajduk izkoristil sleherno priložnost za zadetek, prvi je padel že po dobri minuti igre.

Edini zadetek za Koper je v izdihljajih prvega polčasa dosegel Matej Palčič (za 2:1) in pred nadaljevanjem soigralcem vlil nekaj upanja, toda preobrata v drugem polčasu ni bilo.

Hiter hladen tuš za Koprčane

Visoke temperature v Splitu je tik pred tekmo omilila nevihta, Koprčani pa so hladen tuš na zelenici doživeli tudi s hitrim golom. Minila je komaj dobra minuta igre, ko je splitski napad že izkorstil začetno zmedo v koprski obrambi. Najprej je do strela z razdalje prišel Ante Roguljić in presenetil koprskega vratarja Vasjo Simčiča, ki je strel odbil, toda na noge Tomislava Kiša, ki je nato poskrbel za ekspresno vodstvo na Poljudu. Tudi priložnost za izenačenje prišla hitro, a je Koper, ki je v nadaljevanju prevzel pobudo, ni izkoristil. Streljal je Josip Ivančič, gol pa je preprečil domači vratar Lovre Kalinić.

Tudi v nadaljevanju so si gostje priigrali še nekaj priložnosti, igrali lepše kot Hajduk, ki praktično skupaj ni sestavil nobenega nevarnejše akcije. Težava Koprčanov je bila neučinkovitost, pred golom ni bilo pravega zaključka. Ob tem so imeli še izjemno smolo in v 40. minuti prejeli še en zadetek. Neprepričljivi Hajduk je vodil z 2:0, potem ko je s kar 35 metrov poskusil Brazilec Jefferson in s pravim evrogolom praktično že pokopal koprske upe na napredovanje.

Vseeno so »kanarčki« na odmor odšli z upanjem na preobrat. V drugi minuti sodnikovega dodatka so le prišli do zasluženega zadetka. Po podaji Amarja Rahmanovića je zabil Matej Palčič in opogumil svoje soigralce pred nadaljevanje.

Toda v drugem polčasu se načrt o preobratu ni posrečil. Koprčani so sicer še naprej igrali podjetno, a gola ni bilo. Eno lepših priložnosti je imel v 53. minuti Domen Črnigoj, ki je sam prodrl na rob kazenskega prostora, a nato streljal previsoko. V 62. minuti pa so se nato tribune spet tresle, gostje pa se držali za glavo. Spet so namreč v eni od redkih akcij splitski nogometaši zadeli, tokrat se je med strelce vpisal Mijo Caktaš, ki je po podaji Kiša od strani potisnil žogo v gol, ko je Simčič zapustil vrata. To je dodobra potrlo Koprčane, ki so nato sedem minut pozneje prejeli še četrti zadetek, pod katerega se je podpisal Anton Maglica. Slednji je v igro vstopil le nekaj sekund pred tem in po prostem strelu z leve strani dokončno odločil tekmo.

Koprčani so za tem zapretili še s poskusom z 20 metrov, a se je znova izkazal Kalinić, na drugi strani pa je Caktaš s prostega strela v 75. minuti zadel prečko. Ob koncu rednega dela je izvrstno priložnost zapravil še Tino Sušić, ki se je znašel sam pred Simčičem, a je bil slednji zmagovalec tega dvoboja.

 

Evropska liga, 2. kolo kvalifikacij:

Hajduk : Luka Koper 4:1 (2:1) / 6:4*

Štadion Poljud, gledalcev 25.000, sodniki: Fritz, Achmüller in Schaal (vsi Nemčija).

Strelci: 1:0 Kiš (2.), 2:0 Jefferson (40.), 2:1 Palčič (45.), 3:1 Caktaš (62.), 4:1 Maglica (69.).

Hajduk: Kalinić, Milović, Nižić, Pejić, Jefferson, Vlašić, Caktaš, Tudor, Roguljić (od 53. Maloku), Balić (od 77. Sušić), Kiš (od 69. Maglica).

Luka Koper: Simčič, Šme (od 71. Pučko), Guberac, Halilović, Hadžić, Rahmanović (od 77. Radujko), Črnigoj, Tomić (od 81. Vekić), Palčič, Ivančić, Galešić.

Rumeni kartoni: Nižić, Kiš, Jefferson; Tomić, Šme, Halilović, Ivančić.

Rdeči karton: /.