Na Wembleyju 1500 Slovencev

Na povabilo NZS sta pripotovala v London tudi Rašo Nesterović in Matej Erjavec, generalni sekretar in predsednik KZS.

Objavljeno
15. november 2014 01.29
reu SOCCER-WORLD/
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
V Slovenijo se vrača nogometna evforija, ki je v dveh obdobjih že obkrožala reprezentanco. Danes bo goste na Wembleyju spodbujalo približno 1500 navijačev, takšne podpore pa Slovenija v gosteh ni imela vse od Kekovih časov. Med navijači bodo Divji Japodi iz Ilirske Bistrice, ljubljanski Green Dragons, Združeni navijači »supporters« in drugi, povečini neorganizirani navijači. Na štadionu se obeta sijajno vzdušje, saj naj bi prireditelji tekme prodali vseh vstopnic.

Večerja s Charltonom

Štiričlanska delegacija NZS (predsednik Aleksander Čeferin, generalni sekretar Aleš Zavrl ter podpredsednika Stanko Glažar in Rade Mijatović) se je sinoči udeležila skupne večerje z vrhom angleške nogometne zveze (FA). To je ob prvem možu Gregu Dyku – formalni predsednik FA je princ William – in sekretarju Alexu Hornu zastopal tudi sir Bobby Charlton, legendarni napadalec Manchester Uniteda (1956–73) in angleške reprezentance (1958–70).

Tudi Nesterović

Z reprezentanco in novinarji sta med drugimi na povabilo NZS pripotovala v London tudi Rašo Nesterović in Matej Erjavec, generalni sekretar in predsednik Košarkarske zveze (KZS). KZS in NZS pogosto sodelujeta, KZS je že večkrat gostila predstavnike NZS na evropskih in svetovnih prvenstvih.

Novinarji za Slovenijo

Nogometna evforija po zmagah nad Švico in Litvo je zajela tudi medije. Za drevišnjo tekmo je akteditiranih kar 27 predstavnikov slovenskih medijev. Med najbolj znanimi smo izvedli anketo o razpletu spektakla na Wembleyju. Le trije so napovedali zmago Anglije (3:1, 2:0, 2:0), po štirje pa verjamejo v remi (1:1, 1:1, 1:1, 0:0) ali zmago Slovenije (1:2, 1:2, 0:2, 0:2).

Dež v času tekme

Slovensko odpravo je na londonskem letališču Luton pričakalo deževno vreme ob temperaturi 12 stopinj Celzija. Danes ob 17. uri po londonskem času naj bi bili v predelu Wembley temperatura 11 stopinj in 90-odstotna vlažnost zraka. Ob prvem sodnikovem žvižgu naj ne bi deževalo, iz minute v minuto pa bo večja verjetnost za ploho.

Rekorder Samardžić

Med bolj zgovornimi na sinočnjem treningu je bil tudi Miral Samardžić, povratnik v reprezentanco. Jeseničan je soustvarjalec svojevrstnega rekorda. Je eden od desetih reprezentantov Rijeke. Moštvo Matjaža Keka je prispevalo osem članov v hrvaško selekcijo, v slovensko pa dva (jutri bo prišel na Brdo še Goran Cvijanović). »To je dokaz, da igramo odličen nogomet in da smo ta čas najboljši klub na Hrvaškem,« je prepričan 27-letni branilec.