Najboljša tekma Kekove Rijeke

Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek z Rijeko premagal zagrebški Dinamo s 5:2, Handanovićev Inter vendarle zmlel Juventus.

Objavljeno
19. september 2016 10.32
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Konec tedna sta med slovenskimi legionarji najbolj zaznamovala nekdanja člana slovenske reprezentance. Samir Handanović je dobil »Derby d'Italia« z Juventusom, trener Matjaž Kek je najvišje doslej premagal Dinamo v derbiju hrvaškega prvenstva (vrhunci tekme v spodnjem videu).

Razplet tekme najboljših hrvaških klubov zadnjih let – Rijeke in Dinama – v reškem okrožju Rujevica bi bilo še najlažje opisati z naslovoma dveh člankov v tamkajšnjem časopisu Novi list. Če so v Novem listu napovedali tekmo s »Šahovska partija Kek-Kranjčar«, jih je po visoki zmagi s 5:2 zajela evforija, poročilo tekme so naslovili z »Zgodovinski večer na Rujevici: Rijeka s petardo ponižala Kranjčarjev Dinamo«.

Zasedba nekdanjega slovenskega selektorja ne bi mogla začeti bolje: švicarski gastarbajter Mario Gavranović je že v prvi minuti načel mrežo Zagrebčanov, ki so po tem padli v šok. Niso so se pobrali, »beli« pa so nato Dinamu zabili še štiri gole kljub dejstvu, da so nedavno prodali Nemcem svojega najboljšega strelca Romana Bezjaka ...

Kek je v svojem prvem snidenju s Cicom Kranjčarjem slednjemu hitro razkril aktualno razmerje moči na Hrvaškem. Kranjčar je ob tem izgubil tretjo zaporedno tekmo na klopi »purgerjev«; po porazih z 0:1 z Osijekom in 0:3 z Lyonom v ligi prvakov, zato je sinoči pričakovano odstopil s položaja trenerja Dinama. Rijeka (23 točk) se je vrnila na vrh lestvice HNL, ki ga je nekaj časa zasedal Osijek (22), Dinamo za njo zaostaja že štiri točke.

»Nahajamo se v prvem delu prvenstva, hkrati drži, da smo po takšnem razpletu tekme zdaj v psihološki prednosti pred tekmeci. V prvenstvu pa se je že v prvih kolih razkrilo, da lahko vsak premaga vsakogar, zato je spanje prepovedano. Liga je izenačena in le en trenutek nezbranosti te že lahko stane točk. Zmaga v derbiju nam prinaša psihološko stabilnost, posledično pa veliko prednost,« je ocenil Kek po uspešnem koncu tedna.

»'Beli' so odigrali svojo najboljšo tekmo sezone, najboljšo proti Dinamu pred svojimi navijači v eri Matjaža Keka (od 27. 2. 2013, op. a.) in eno najboljših v zgodovini kluba,« je zatrdil novinar Novega lista Ivan Volarič.