Najprej spoštovanje, nato boj

Pred clasicom med Realom Madridom in Barcelono so spregovorili nekateri nekdanji nogometaši obeh klubov.

Objavljeno
22. december 2017 16.44
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Nogometno leto 2017 se ne bi moglo končati z odmevnejšo tekmo, kot je obračun med Realom Madridom in Barcelono ter s spopadom med Cristianom Ronaldom in Lionelom Messijem. Kateri od obeh velikanov ima več možnosti za uspeh na sobotni tekmi (13.00), so spregovorili nekateri nekdanji igralci obeh klubov.

Ne glede na položaj na lestvici, zgodovino in trenutno formo je derbi med največjima španskima kluboma nekaj posebnega. Četudi imajo številni navijači raje angleški, nemški ali italijanski nogomet, vedno vsi vedo, kako se je končal clasico med Realom Madridom in Barcelono.

Da je ta tekma nekaj posebnega, radi potrdijo nekdanji nogometaši obeh klubov, med njimi so nekdanji španski reprezentanti Xavi Hernandez, Raul Gonzalez in Fernando Morientes; prvi je igral za Barcelono, preostala dva za Real Madrid. Vsi trije so močno zaznamovali oba kluba, saj so osvojili vse mogoče lovorike, večkrat tudi ligo prvakov.

»Zagotovo bodo pri Realu bolj napeti, saj nujno potrebujejo zmago. Verjetno bodo zato bolj agresivni v napadu, čeprav je ta tekma zelo pomembna tudi za Barcelono, kajti z zmago v Madridu bi verjetno že poskrbela, da Real ne bi imel več možnosti za državni naslov,« razmišlja Xavi Hernandez, nekdanji izvrstni vezist Barcelone. Njegov priljubljeni klub je trenutno na vrhu španske lestvice z 42 točkami, medtem ko jih ima Real enajst manj, vendar z eno odigrano tekmo manj.

Oboji polni samozavesti

»Zdaj vidimo zelo podobne stvari kot v preteklosti. Barcelona se zelo dobro počuti z veliko posesti žoge, saj tako najlažje nadzoruje igro, na drugi strani pa Real včasih prepusti žogo tekmecu, da potem udari iz protinapada,« je razlagal Xavi. »Čeprav Real zaostaja, so si v Madridu v zadnjih tednih povrnili precej samozavesti, nazadnje z zmago na svetovnem klubskem prvenstvu.«

Še je svež spomin tudi na avgust in dva clasica v španskem superpokalu. Tedaj je obe tekmi dobil Real, najprej je v Barceloni slavil s 3:1 in nato še v Madridu z 2:0. »V nogometu vedno pride priložnost za maščevanje. Resnično je bilo težko sprem­ljati tako močan Real na avgustovskih tekmah, a se je Barcelona znala pobrati. Toda poraz v superpokalu ne sme biti glavna motivacija pred tokratno tekmo. Clasico je že sam po sebi dovolj velika tekma, da zaigraš na vso moč,« je razpredal Xavi.

Za Real je dovolj samo zmaga

Poln pričakovanj pred nogometnim spektaklom na štadionu Santiago Bernabeu je tudi nekdanji Realov napadalec Raul Gonzalez, le da pričakuje zmago madridskega kluba. »Še najraje bi videl, če bi lahko znova zaigral kar sam,« je dejal Raul. »Za športnika je pomembna samo zmaga, še toliko bolj pa to velja v dresu Reala Madrida. Pričakujem spektakularno tekmo, v kateri bodo uživali vsi nogometni navdušenci.«

Dolgoletni Raulov partner v Realovem napadu in njegov najboljši prijatelj je Fernando Morientes. Nekdanji španski napadalec je prepričan, da je težko določiti favorita, še toliko bolj zdaj, ko so v obeh klubih polni optimizma. »Eni in drugi so v dobrem trenutku. Barcelona že dolgo igra zelo dobro in bo ostala v vodstvu ne glede na končni razplet el clasica, na drugi strani pa so pri Realu precej dobre volje po novi lovoriki,« je povedal Morientes.

Špalir kot znak spoštovanja

Medtem ko bo večina zagledana predvsem v Ronalda in Messija, je Morientes pri obeh klubih izpostavil dva druga nogometaša. »Pri Barceloni mi je zelo všeč Sergio Busquets, saj vnaša v igro ravnotežje in spretno pokriva prazen prostor. O njem se malo govori, toda zaradi njega so boljši vsi soigralci, ker pomaga tako v obrambi kot napadu,« je pojasnil nekdanji španski napadalec, opozoril pa je še na Realovega junaka: »To je Sergio Ramos. Vedno je najboljši, ko je najtežje. Kadar je Real v težavah, je vedno človek odločitve in preobrata. Ima značaj zmagovalca, zato je neuničljiv.«

Ker je Real prejšnji teden slavil na svetovnem klubskem prvenstvu, v Madridu pričakujejo, da jim bodo pri Barceloni čestitali s špalirjem, čeprav iz Katalonije sporočajo, da o tem ne razmišljajo. »Nobene obveze ni, da pri Barceloni naredijo špalir, toda to je vprašanje spoštovanja in elegance. Nogometaši Barcelone bi v svet poslali lepo sporočilo, če bi tako čestitali Realu,« je rekel Morientes, nato pa zanikal, da tako razmišlja samo zato, ker mu srce bije za Real: »Povsem enako bi trdil, če bi to moral storiti Real. Med kluboma je resda veliko rivalstvo, toda pred tekmo je čas za spoštovanje in lepo vedenje, potem pa naj oboji igrajo na vso moč.«