Namesto reprezentantov Vučkić in Velikonja

Milanski derbi se je končal brez golov. Kek: V Splitu smo imeli več sreče kot znanja.

Objavljeno
20. april 2015 11.07
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Slovenski reprezentančni napadalci so bili konec tedna neučinkoviti, namesto njih pa sta podaljšala svoj niz razigranih predstav fanta, ki potihem gotovo upata, da bi lahko nekoč dobila priložnost v majici s slovenskim grbom – Haris Vučkić in Etien Velikonja.

Napadalca, ki sta sodila med najbolj obetavne na sončni strani Alp, resda ne igrata v najmočnejših ligah, zato pa je njuna forma zadnjih mesecev zelo spodbudna.

Velikonja je pozimi prejel klic Slaviše Stojanovića, pridružil se mu je v Liersu, toda sprva mu je šlo v Belgiji podobno kot Stojanoviću – slabo. V zadnjem času mu gre veliko bolje, njegov izkupiček pa je odličen: v začetni enajsterici je igral le osemkrat, a zabil štiri gole, zadnja dva posebej spektakularna. V boju za obstanek se Lierse meri s Cercle Bruggem (na pet tekem), prav 26-letnik iz Šempetra pri Novi Gorici pa je svojemu klubu obakrat prinesel zmago – prvič po mojstrskem slalomu med branilci Brugga, nazadnje s prostega strela (v spodnjem videu).

Vučkiću gre v drugi škotski ligi še bolje, saj je z naskokom najboljši in najbolj priljubljeni nogometaš v delu Glasgowa, ki stiska pesti za modre nogometaše Rangers. Vučkić je v zadnjih devetih tekmah slovitega kluba zabil sedem golov in dodal še eno podajo za gol, učinkovit je bil tudi nazadnje. Nekdanji Domžalčan se nahaja na Škotskem kot posojeni nogometaš Newcastla, toda za zdaj – tudi sodeč po njegovih izjavah – ne kaže na to, da bi se poleti vrnil med »srake«. Njegova nadaljnja usoda bo bržkone odvisna od razpleta prvenstva v 2. škotski ligi. Glasgow Rangers ta čas zasedajo drugo mesto in bodo igrali v končnici za napredovanje, v katero se uvrstijo klubi od 2. do 4. mesta. Vsekakor pa 22-letni Vučkić že žanje pozornost škotskih medijev, zanj se tudi pri nas zanimajo novinarji tamkajšnjih časopisov.

Krhin bi moral priti prej

Koliko višje bi bila Cordoba, če bi že v prvem delu sezone igrala kot letos? Kdo ve, nekaj pa drži: andaluzijsko moštvo v drugem delu sezone igra kompaktno in bolje kot prej. Pri tem ni zanemarljiva vloga Reneja Krhina, ki je pozimi okrepil četo trenerja Miroslava Đukića. Tudi včeraj, ko je Cordoba gostovala pri močnem Villarrealu – Bojan Jokić tokrat ni dobil priložnosti za igro –, je bil Mariborčan, ki bo maja dopolnil 25 let, med najboljšimi na igrišču. Prejel je oceno 7,4, višjo so razumljivo prejeli le nekateri njegovi soigralci v obrambi. Krhin, ki je formalno še vedno član Interja, igra bodisi na položaju defenzivnega vezista v modelu igre 4-2-3-1 bodisi kot t. i. korektor pred štoperjema v modelu 4-1-4-1.

Če bo »Krho« nadaljeval v podobnem slogu – Cordoba je imela zahteven urnik tekem in tudi obilo smole –, bi tudi ob morebitni selitvi kluba v 2. ligo dobil priložnost v enem od evropskih klubov. Cordoba ta čas zaostaja 8 točk za 17. mestom, ki ga zaseda Deportivo, do konca pa je še šest kol.

Rijeki zadostovali dve minuti

»Z zmago v Splitu smo si zagotovili vnovično nastopanje v Evropi, vse drugo pa je bilo za pozabo. Kriv sem sam, ker sem zaupal napačnim igralcem. Pozabiti moramo na Rijeko iz jeseni '14, saj se je treba v športu dokazovati iz tedna v teden,« je po zmagi v Splitu povedal trener Matjaž Kek. Hajduk je namreč od 44. minute vodil z 1:0, nato pa je Rijeka obrnila jadranski derbi z goloma v 80. in 82. minuti tekme. Rečane sicer najpomembnejša tekma čaka v sredo, ko bo poskušala preskočiti Dinamo v polfinalu hrvaškega pokala. V Zagrebu je bilo 2:1.