Namesto v Stožicah rezervni derbi v Novi Gorici

V 15. kolu slovenskega prvoligaškega nogometnega tekmovanja le štiri tekme, a z dvobojem drugega in tretjega.

Objavljeno
23. oktober 2015 20.00
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Nasvidenje veliki derbi, dober dan mali. Po odpovedi spektakla med Olimpijo in Mariborom bo v 15. kolu 1. SNL v ospredju drugi derbi z vrha, jutrišnji v Novi Gorici med drugo Gorico in tretjimi Domžalami. Tudi druge tekme, današnji v Zavrču in v Velenju ter jutrišnja v Novem mestu, bodo imele velik tekmovalni naboj.

Velenje: Rudar – Luka Koper (sobota, sodnik Dejan Balažič, 17): Rudar je ujel ritem in dobil močnega aduta v rekonvalescentu Mateju Eteroviću. Dobra forma kljub odsotnosti kaznovanih Klemna Bolhe in Davida Kašnika obeta veliko, od preboja v zgornjo polovico do morebitne sredine pokalne senzacije. Kaj je prioriteta »rudarjev«, prvenstvo ali pokal, bo bržkone vidno danes. Koprčani (brez kaznovanega močnega aduta Amarja Rahmanovića) so v prenovi, ki jo ob pomoči novih (čudne združbe hrvaškega menedžerja albanskega rodu in srbskega dvojca, športnega direktorja in trenerja) »zlatih« prinašalcev sreče narekuje nepredvidljivi in naivni župan Boris Popović. A tudi za nove krojače koprske nogometne obleke velja, kar je veljalo za stare: da imajo na voljo dober »material«.

Zavrč: Zavrč – Celje (Mitja Žganec, 17): Peter Pacult je že bivši trener Zavrča. Novi je stari znanec Milko Đurovski, ki je nazadnje deloval na Slovaškem. Za Avstrijca ligaški poraz in pokalni remi nista bila odločilna, prej begunska kriza. Prav lahko se zgodi, da bo tekma odpovedana, če bodo begunci zavzeli športni park. Za Celjane so završke trenerske menjave priložnost, da se izkopljejo iz rezultatske krize. Pokalno presenečenje v Stožicah je nakazalo lepšo prihodnost. Nazadnje je v zadnji celjski ligaški zmagi padel prav Zavrč.

Novo mesto: Krka – Zavrč (nedelja, Damir Skomina, 14): Glede na novomeško navijaško podporo bodo v Portovalu številnejši in glasnejši Krčani. Tekma je usodnejša za favorizirane gostitelje, ki so v krizi, s porazom bi jo še poglobili. Posavci nimajo česa izgubiti, a je res, da je tudi težko izpostaviti igralca, ki bi lahko odločil vendarle vznemirljivo in morda tudi dopadljivo tekmo. Prva v Krškem je bila kljub razpletu brez golov sila privlačna in vredna plačane vstopnice.

Nova Gorica: Gorica – Domžale (Slavko Vinčić, 17.45): Gorica je tudi brez stebra obrambe Alena Jogana zmagala v Zavrču, kar pomeni, da trener Miran Srebrnič lahko nadomesti enega ali dva »prvokategornika«. Goran Cvijanović se je že ujel v goriški ritem, nov pomemben povratnik je Nejc Mevlja, ki pa je poškodovan. Ampak kako in s kom bo Srebrnič nadomestil kaznovanega mojstra Amela Džuzdanovića? Odsotnost Ajdovca je prednost za Domžale, ki že po tradiciji uživajo na gostovanjih. Tudi v mali derbi gredo z manjšo vlogo favorita, saj ima trener Luka Elsner ob vseh igralcih le eno skrb – izbrati najboljšo enajsterico.