Navijači Zenita želijo »rasno čisto« moštvo

Navijačli ruskega nogometnega moštva Zenit želijo moštvo, v katerem ndebo temnopolth igralcev ali gejev.

Objavljeno
17. december 2012 18.00
FBL-ITA-EUR-C1-AC MILAN-FC ZENITH
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

St. Peterburg - Privrženci ruskih nogometnih prvakov Zenita iz Sankt Peterburga vodstvo kluba pozivajo, naj oblikuje »rasno čisto« moštvo, v katerem ne sme biti prostora za temnopolte ali geje.

Ni skrivnost, da so v Rusiji navijaška združenja povezana s skrajnimi nacionalističnimi skupinami, ki ne skrivajo svoje proti tujske in rasistične ideologije. Zadnji tovrstni incident se je zgodil s povsem neprimernimi pozivi za odstranitev temnopoltih in gejevskih nogometašev iz prvenstva.

Ruski mediji ne poročajo, kako se je na povsem neustrezno, nešportno ter rasistično navijaško provokacijo odzvalo vodstvo tega kluba, ki se je v prestopnem obdobju okrepilo s temnopoltima igralcema Brazilcem Hulkom in Belgijcem Axlom Witslom, za katera je odštelo skupno 80 milijonov evrov.

Vodstvo ogorčeno

Vodstvo Zenita, ki je v lasti energetskega plinskega velikana Gazprom, je obsodilo povsem neustrezno, nešportno ter rasistično navijaško provokacijo. Navijačem  jeodgovorilo, naj bodo strpni in se vzdržijo podleganju različnim nestrpnostim.

»Igralci ne pristopajo k našemu klubu zaradi narodnosti ali barve kože. Boj proti različnim oblikam nestrpnosti je edino načelo, na katerem sloni razvoj našega kluba, športa in vsega sveta,« je vodstvo kluba prek ruske tiskovne agencije Interfax sporočilo navijačem.