Ne Škot, Fergiejevo dediščino uteleša Valižan

Manchester United odstavil neuspešnega Davida Moyesa, vsaj začasno na klopi Ryan Giggs.

Objavljeno
23. april 2014 12.45
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Manchester – »Moj največji izziv je bil vreči Liverpool z njihovega 'preklemanskega' prestola,« je nekoč dejal sir Alex Ferguson. Ironično, manj kot leto po njegovem odhodu s klopi Manchester Uniteda je večni tekmec iz Merseysida na pragu prvega naslova po 24 letih. »Fergiejev« izbranec in rojak David Moyes je dobil nogo.

Če ne bi bil sir Alex v prvi sezoni tik pred odstavitvijo, preden je Unitedu v 27 sezonah prinesel 38 lovorik, bi se Moyes verjetno moral posloviti že prej. Njegova agonija na Old Traffordu je tako trajala deset mesecev. Rdeči vragi, ki so v prejšnji sezoni s Fergusonom prvenstvo osvojili z naskokom 11 točk, so ta čas sedmi v premier league, v kateri bo United zbral najmanj točk doslej; po skoraj dveh desetletjih bo ostal brez lige prvakov. Lastniki iz ameriške družine Glazer niso imeli več potrpljenja in so se sprijaznili s plačilom zajetne odškodnine, saj je imel Moyes kar šestletno pogodbo. Za začasnega trenerja so imenovali še vedno aktivnega nogometaša Ryana Giggsa, ki je utelešal nezaupanje slačilnice do novega »menedžerja«. Že štart je bil jalov za Moyesa. Sprva je želel klub zapustiti Wayne Rooney, ki je imel z njim neporavnane račune iz Evertona. Škot je v poletnem prestopnem roku neuspešno lovil Cesca Fabregasa, Thiago Alcantara je raje izbral Bayern. Tako je bil največja okrepitev Marouane Fellaini iz Evertona za 35 milijonov evrov.

Roko na srce, še marsikomu drugemu, bolj uveljavljenemu trenerju, bi bilo težko stopiti v Fergusonove čevlje. Sedma sila je imela Moyesa v zobeh od prvega dne in tudi klub bi ga lahko bolje zaščitil. Zaveznikov skoraj ni imel. Ob vsakem porazu so kamere na častni tribuni »gledališča sanj« iskale Fergusona. Tako je bilo denimo 16. marca, ko je Liverpool osmešil tekmece in že takrat je bilo bolj ali manj jasno, da iz Moyesove moke ne bo kruha. Ne čudi, da je bil Moyes še najbolj »priljubljen« pri navijačih rdečih iz mesta Beatlesov, ki so prednjačili po hudomušnih zbadljivkah na njegov račun ... Kaj zdaj? Bodo na Old Traffordu morali naposled spet poklicati velikega sira Alexa, da postavi stvari na svoje mesto? Malo verjetno, čeravno zgodba res spominja na obdobje, ko se je Matt Busby, tvorec sodobnega Uniteda, upokojil leta 1969. Trener je bil 24 let in je čutil, da mora prepustiti mesto mlajšemu. To je bil Wilf McGuinness, ki je »trajal« samo 18 mesecev, preden se je za drugi mandat vrnil Busby.

Če že ne Moyes, je morda prav Giggs legitimni Fergusonov naslednik. Z njim je sodeloval vso kariero, tj. od leta 1990, in se od mojstra sproti učil obrti. Vprašanje pa je, ali je 40-letni Valižan že zrel za vodenje tako velikega kluba, kot je 20-kratni angleški in trikratni evropski prvak. V medijih se zato pojavljajo špekulacije, kdo bi lahko dobil vročo službo. Največkrat so omenjeni nizozemski selektor Louis van Gaal, Laurent Blanc iz PSG, Diego Simeone iz Atletica in Jürgen Klopp iz Borussie. Kdo ve, morda pa se bo izkazal Giggs. Če je pri Unitedu zdržal 24 let brez prejetega rdečega kartona ...