Muri zmaga in skok na vrh lestvice

Zeleno-beli dobili mestni derbi, vrnili mir v svoje vrste, Bravu pa se oddolžili za hudo junijsko zaušnico.
Fotografija: Nino Kouter (10) je Mariborčanom najprej zabil gol, nato pa se je s soigralci veselil zmage za 1. mesto po uvodni četrtini prvenstva. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Nino Kouter (10) je Mariborčanom najprej zabil gol, nato pa se je s soigralci veselil zmage za 1. mesto po uvodni četrtini prvenstva. FOTO: Tadej Regent/Delo

Oba četrtkova derbija 9. kola 1. slovenske nogometne lige sta se razpletla  z zmagama domačih moštev z 2:0. Pod žarometi je Mura ugnala velikega tekmeca iz Maribora, Olimpija je bila v boju za mestni nogometni prestiž boljša od Brava. Osrednji zmagovalci dneva pa so pravzaprav Sobočani, saj so se z zmago zavihteli na vrh lestvice, na kateri imajo zdaj dve točki prednosti pred zasedbama Tabora in Olimpije.

Črno-beli iz Prekmurja so tako manjšo krizo zadnjega tedna s pokalnim spodrsljajem proti Dravi in nato remijem z zdesetkanimi Domžalami preboleli prav proti tekmecem iz štajerske metropole, s katerimi so doslej igrali vedno znova razburljive derbije, zdaj pa so skupno bilanco izenačili: obe moštvi sta namreč od prihoda Mure v prvo ligo pred dobrima dvema letoma zmagali po dvakrat.

Vijolični so sicer v Fazaneriji začeli bolj odločno in suvereno, nakar pa jih je presekal prvi resnejši napad gostiteljev, ki ga je novi reprezentant Nino Kouter kronal z vodilnim golom. Tudi v nadaljevanju so bili pogosteje pri žogi Mariborčani (posest 68:32), vendar pa si prav pretirano resnih priložnosti niso priigrali. Za povrh si je hud spodrsljaj z napačno podajo v 87. minuti privoščil Špiro Peričić, prodirajočega Kaia Cipota pa je nato ustavil Amir Dervišević, si prislužil rdeč karton, nakar je Luka Bobičanec kronal to akcijo z golom z enajstmetrovke za veliko domače slavje in skok na vrh lestvice.
 

Olimpija boljša v 2. polčasu


V uvodnem od dveh derbijev četrtkovega nogometnega sporeda je Olimpija vendarle popravila bled vtis z zadnjega gostovanja v Sežani in obenem z zmago z 2:0 Bravu vsaj delno vrnila za bolečo zaušnico, ko so nogometaši iz Šiške v prejšnji sezoni slavili uspeh sredi Stožic kar s 5:0! Slednji pa so bili tokrat daleč od tiste junijske ravni, zeleno-beli so bili od prvih minut aktivnejši, četudi v 1. polčasu njihova igra kaj prida ni obetala.

Andres Vombergar je z vodilnim golom olajšal delo Olimpiji na poti k želeni zmagi. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Andres Vombergar je z vodilnim golom olajšal delo Olimpiji na poti k želeni zmagi. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Toda v drugih 45 minutah so bili vendarle bolj konkretni in oba gola zabili po natančnih predložkih ter strelih z glavo: najprej je bil spreten povratnik Andres Vombergar, nato pa Jeseničan v zelenem dresu Miral Samardžić za izdatnejše vodstvo, obenem tudi končni izid, ki je zdaj Olimpija spet vidneje utrdil pri vrhu. Po točkah se je izenačila z vodilnim moštvom iz Sežane, seveda pa bo njeno končno mesto po 9. kolu znano ob koncu soboško-mariborskega dvoboja.
 

Goričani ujeli priključek k preostalim klubom


Obe včerajšnji tekmi sta bili odigrani na Primorskem. Goričani so zasluženo dobili primorski derbi s Sežančani – te je resda krasila večja posest žoge 60:40 v %, imeli so več kotov (7:0) in večkrat streljali (15:6) –, odpor vodilne ekipe 1. SNL pa sta strla nekdanja reprezentanta Goran Cvijanović in Etien Velikonja, ki sta se nedavno vrnila v mesto vrtnic iz tujine. Štejejo pač le goli.

 

Gostitelji so opravili večino posla že v prvem polčasu, ko so zabili oba gola. najprej je Cvijanović unovčil podajo Semirja Smajlagića z leve strani in s strelom na prvo matiral Jana Koprivca s približno 16 metrov. Drugi gol je padel le pet minut pozneje, ko je unovčil enajstmetrovko še en izkušeni nogometaš med domačimi Etien Velikonja.

Etien Velikonja (levo) je zabil drugi gol za Goričane z bele točke. FOTO: Vogel Voranc
Etien Velikonja (levo) je zabil drugi gol za Goričane z bele točke. FOTO: Vogel Voranc


Dino Stančić je v zadnji minuti rednega dela tekme le znižal rezultat na končnih 2:1 za Gorico, ki je tako ujela priključek k preostalim klubom s spodnje polovice lestvice. Tabor bo kljub porazu na vrhu 1. SNL najmanj do jutrišnje tekme v Murski Soboti, kjer bo gostoval Maribor.


Koper že tik pod vrhom


Dvoboj nekdanjih in aktualnih prvakov na Obali? Tekmeca sta se v prvi ligi nazadnje merila v sezoni 2016/17. Statistika zadnjih bojev ni bila posebej na strani Kopra, ki je dobil le eno tekmo od zadnjih 12 medsebojnih s Celjem.

Koprčani (v rumenem) igrajo vse bolj učinkovito. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo
Koprčani (v rumenem) igrajo vse bolj učinkovito. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo


Toda tokrat so izbranci Mirana Srebrniča po zaslugi Dareta Vršiča že v prvem polčasu prišli do zajetne prednosti proti branilcu naslova prvaka, ki je že tri zaporedne tekme brez zmage in je le na osmem mestu. Celjani so si resda priigrali več kotov (9:2), toda le enkrat streljali na vrata (1:7), tako pa je nemogoče zabiti gol.

Koper je na drugi strani niz neporaženosti podaljšal na štiri tekme in se je še bolj približal vodilnim ekipam. Koper trenutno zaostaja za prvim mestom za pičli dve točki.


PrvaLiga Telekom, 9. kolo:
včeraj:
Gorica : Tabor 2:1 (Cvijanović 24., Velikonja 29., 11-m; Stančić 90.)
Koper : Celje 3:0 (Vršič 22., 42., Krajinović 85.)
danes:
Olimpija : Bravo 2:0 (Vombergar 57., Samardžič 67.)
Mura : Maribor 2:0 (Kouter 22., Bobičanec 88./11m)
Aluminij - Domžale preloženo

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: