Nekoč delal s Korenom, danes napada četrtfinale lige prvakov

Craig Shakespeare trener Leicestra najmanj do konca sezone. »Službo bom zadržal, če bom imel dobre rezultate.«

Objavljeno
14. marec 2017 00.17
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Leicester – Odločitev, da je vodstvo Leicestra odslovilo Claudia Ranierija, bo za vedno ostala etično sporna, saj je slednji v pretekli sezoni poskrbel za angleški naslov, toda menjava trenerja je prinesla želen učinek. Pred povratno tekmo s Sevillo je Craig Shakespeare dobil mandat do konca sezone.

Po dveh zaporednih zmagah na domačem štadionu so v Leicestru spet vedrejših obrazov. V angleški ligi so se izkopali iz brezna in zdaj upajo na tretjo zaporedno zmago, ki bi jih popeljala v četrtfinale lige prvakov. Težko je verjeti, da je klubska uprava načrtovala takšen potek dogodkov, toda prav vse odločitve v zadnjih treh tednih so se ji obrestovale.

Najprej je Ranieri iz moštva potegnil še zadnje moči, da je zabilo gol priključka v Sevilli, minimalen poraz z 1:2 pa je sanjski glede na tedaj veliko špansko premoč. Že nekaj ur kasneje je Leicester prevzel njegov pomočnik Craig Shakespeare, ekipa se je prebudila, tik pred povratnim obračunom pa je uprava kluba sporočila, da bo Shakespeare moštvo vodil do konca sezone. Igralci in trener so tako prejeli ogromno mero zaupanja pred eno najpomembnejših tekem v 133-letni klubski zgodovini.

Shakespeare pri Leicestru deluje sedmo sezono od zadnjih devetih, saj je bil pred Ranierijem desna roka že pri trenerju Niglu Pearsonu. Slednjemu je leta 2010 sledil k Hullu in tam vodil nekdanjega slovenskega reprezentančnega kapetana Roberta Korena. Sodelovanje je bilo tako uspešno, da je bil ob Pearsonovem povratku (skupaj s Shakespearjem) v Leicester leta 2012 v igri za prestop tudi Koren. Shakespeare je bil sicer obenem pomočnik Sama Allardyca v angleški reprezentanci, a zaradi škandala pri pobiranju provizij se je ta zgodba končala, še preden se je sploh dobro začela.

»Zelo sem vesel, da sem dobil priložnost pri Leicestru,« je bil ponosen na svoji prvi tiskovni konferenci pred tekmo lige prvakov. »Do igralcev bom ostal spoštljiv, saj je takšen pristop v vrhunskem nogometu vitalnega pomena.« V lokalnih časopisih je v anketah prejel ogromno podporo navijačev, a Shakespeare ničesar ne proslavlja: »Če bi zadnji dve tekmi izgubil, bi imel samo en odstotek podpore. In še to bi bila moja družina.«

Povsem mu je jasno, na kakšen način bo zadržal službo pri Leicestru. »Na mizo moram prinesti zmage. V angleškem prvenstvu moramo napredovati še višje in v ligi prvakov premagati Sevillo. Na koncu bo vse odvisno od rezultatov,« je izkazoval svojo preudarnost, toda na koncu tiskovne konference je na vprašanje, ali je Leicester lahko evropski prvak, drzno odgovoril: »Zakaj pa ne?«