Nepomembno tekmo bo spremljalo 700 novinarjev

Zinedine Zidane se je s Katalonci zadnjič pomeril pred desetimi leti, danes bo skušal prekiniti črno serijo trenerjev Reala.

Objavljeno
01. april 2016 20.16
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Špansko prvenstvo je odločeno, toda pri Barceloni in Realu se na medsebojni obračun pripravljajo, kot da gre za finale lige prvakov. V obeh moštvih naj bi igrali vsi najboljši. Tudi Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Čeprav je pred vrati vrhunec evropske sezone, ne bo nihče varčeval z močmi. Derbi bo danes ob 20.30 v Barceloni.

Oba kluba bosta v torek in sredo dejavna v četrtfinalu lige prvakov. Še toliko bolj zahtevnega tekmeca bo imela Barcelona, ki bo gostila Atletico, ki vsakega nasprotnika prisili v fizično izčrpavanje. Morda se bo zato trener Barçe Luis Enrique tik pred tekmo z Realom odločil, da na klopi pusti katerega od zvezdnikov. Na prvem medsebojnem obračunu, novembra v Madridu, je tako ravnal z Messijem. Argentinec po poškodbi še ni bil povsem nared, zato ni bil v začetni postavi, čeprav so to predvideli vsi španski športni časniki. Jasno je, da španskega prvenstva ne more več zasukati noben današnji izid, morebitna poškodba ključnega nogometaša pa bi lahko izrazito vplivala na uspešnost v ligi prvakov. Pri Barceloni ali Realu.

Katalonci bodo letos osvojili šesti državni naslov v zadnjih desetih letih, blizu so tudi lovoriki v španskem pokalu, kjer jih čaka še finale proti Sevilli. Velike načrte imajo tudi v ligi prvakov, saj želijo postati prvi klub v zgodovini, ki bi drugo sezono zapored osvojil vse tri lovorike. Ker so v Barceloni v zadnjih sezonah precej uspešni, imajo posledično tudi obilo zmag proti Realu. Skupno so sedanji nogometaši Barcelone proti Realu v španski ligi odigrali 183 tekem, od tega so zmagali v 90 obračunih. Igralci Reala so skupno zbrali 135 tekem proti Barçi, vendar so jih dobili le 29. Razlika je občutna. Barcelona po tej statistiki dobi vsako drugo tekmo, Real le vsako peto.

Prvega aprila 2006 je na španskem derbiju zadnjič zaigral Zinedine Zidane, deset let in dan kasneje bo prvič v trenerski vlogi. Tudi tedaj je bil s kraljevim klubom v podobni situaciji kot letos. V Barcelono je prišel z enajstimi točkami zaostanka, ko je kraljevi klub iztržil remi 1:1 (Ronaldinho; Ronaldo). Nekdanji francoski virtuoz bo skušal prekiniti negativni vzorec, saj je zadnjih pet trenerjev Reala izgubilo na svojem prvem derbiju proti Barceloni, tudi Jose Mourinho in Carlo Ancelotti. Zidanu bo v roko segel Luis Enrique, ki je bil zadnji nogometaš, ki je direktno prestopil iz Reala v Barcelono. Ko sta bila še igralca, sta si Zidane in Enrique večkrat izmenjala grobe prekrške in ostre besede. Najhuje je bilo leta 2003 v Madridu, ko so morali Francoza in Španca ločiti šele soigralci. Zidane trdi, da je trinajst let kasneje vse pozabljeno: »Kar se dogodi na igrišču, se odmisli. Derbi med Barcelono in Realom je nekaj najlepšega, kar lahko doživi nogometaš. Toda zdaj sem trener in sem prav tako srečen.«

Četudi derbi ne bo imel tekmovalnega pomena, bo kljub temu odmeval. Na štadionu Camp Nou bo kar 693 medijskih delavcev, neposredni prenos pa bo šel v več kot 90 držav.