Neučinkoviti Maribor je učinkovitejši kot Spartak

V jutrišnjo tekmo 1. kola lige prvakov v skupini E gre slovenski prvak s povprečno 1,42 gola, ruski pa z 1,33 na tekmo. 

Objavljeno
12. september 2017 01.29
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Manj napadalnosti je več, to bi lahko bilo tudi v prvi jutrišnji tekmi v tej sezoni lige prvakov proti moskovskemu Spartaku glavno vodilo slovenskega nogometnega prvaka. Maribor je v kvalifikacijah resda zabil enako število golov kot pred tremi leti, 7, in enega manj kot pred osemnajstimi, a tako siromašen v napadu, kot je zdaj, še ni bil.

Vijolični privrženci bržkone sanjajo o, na primer, Jeanu Philippu Mendyju, postavnem francoskem napadalcu, ki v evropskih tekmah ni bil kaj prida učinkovit, toda s svojim stasom in izjemno silo v igri je vlival strah in trepet tekmecem. Na treningih je dvigoval konkurenco, evropski nasprotniki vijoličnih so ga vsaj podčrtali, da bi lahko bil nevaren za njihove branilce.

Toda tudi morda še nikoli tako skromna napadalna zasedba vijoličnih je zahvaljujoč Marcosu Tavaresu poleti svojo nalogo opravila vrhunsko. Pred prvo tekmo v »champions league« pa je strelska forma vijoličnih napadalcev vendarle skrb vzbujajoča. Če ne bi bilo znova neprecenljivega deleža zimzelenega Tavaresa, ki je v kvalifikacijah za LP dosegel štiri gole, v državnem prvenstvu pa dva, bi največ ostrih strelic bilo usmerjenih v glavnega kadrovika vijolične zasedbe, športnega direktorja Zlatka Zahovića. Maribor je, kot je razkrilo 14 tekem v novi sezoni (petnajsta, pokalna s Taborom, sodi v kategorijo »drugorazredne«), najtanjši prav v napadalni zasedbi, še posebej po poškodbi Luke Zahovića. Nanj so v vijoličnem strokovnem štabu veliko stavili, izkušeni oče si je privoščil več tveganja in napad »okrepil« zgolj s pridnim Bošnjakom Jasminom Mešanovićem, ki je prej oslabil Zrinjski kot okrepil Maribor, nato pa, ko je uvidel, da manjkajo lucidne »zadnje« podaje (tudi za Luko), dodal še Dareta Vršiča. Toda tudi najboljši vijolični strelec iz minule sezone Zahović ml. do poškodbe ni bil v strelskih »sedmih nebesih« in je zabil le v prvi tekmi sezone v Mostarju proti Zrinjskemu.

Tavares je julija in avgusta držal Maribor nad vodo, kot vselej se je imenitno znašel v prevladujoči vijolični strategiji z izrazito moštvenim pridihom, v kateri imajo napadalci status »delavcev«. Brazilec s slovenskim potnim listom je zasijal v kvalifikacijah za LP, toda tekme na dveh frontah so preveč moči vzele tudi 33-letnemu veteranu, ki ni imel kaj prida pomoči od drugih napadalcev. Od igralcev s seznama napadalcev so v SNL zadeli le Gregor Bajde, Martin Kramarič in Mešanović. Prvi strelec Maribora v SNL pa je obrambni zvezni igralec Aleks Pihler s tremi goli, dva je dosegel še Damjan Bohar.

Ne prav rožnato stanje napadalcev naj ne bi bila posebej prijetna popotnica za ligo prvakov, ampak Mariborčani v Evropi igrajo poseben nogomet, kakršnega ne neguje nihče, in je tako rekoč edinstven.

Mariborčani so poleti v štirinajstih tekmah dosegli le 20 golov, pravzaprav 19. V SNL so na osmih tekmah dosegli 12 golov, 13. je prispeval Ankaran z avtogolom. V povprečju so dosegli 1,42 gola na tekmo – v kvalifikacijah za LP 1,16 na tekmo, v DP 1,63.

Z vodilom cilj upravičuje sredstva se bodo vijolični lotili tudi na papirju najbolj premagljivega tekmeca v skupini E, ki je sicer prvak močne ruske lige, vendar s skromnim izkupičkom v Evropi v minulih sezonah. Mariborske najmočnejše odlike disciplina, taktična dovršenost, pragmatičnost in tudi učinkovitost vzbujajo optimizem, ki ga utrjuje realizacija priložnosti. Po čemer vijolični zagotovo sodijo v kategorijo najučinkovitejših moštev. Spodbudna za Mariborčane je podoba Spartaka. V devetih tekmah domačega prvenstva je bil še bolj neučinkovit, kot je bil Maribor. Zabil je le 12 golov.