Neymarja preganjajo v Braziliji in Španiji

Težave z davki imajo predvsem igralci Barcelone.

Objavljeno
16. februar 2016 20.16
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Seznam nogometašev, ki jih španske oblasti preganjajo zaradi neustreznega plačila davkov, je vse daljši. Najbolj izpostavljeni so Lionel Messi, Neymar in Javier Mascherano. Med njimi je hitro opazna skupna točka – vsi prihajajo iz nogometnega kluba Barcelona. Naključje ali zarota?

Odgovor je odvisen od tega, kdo nanj odgovarja. V Barceloni so prepričani, da gre za načrtno rušenje harmonije, ki vlada v zasedbi iz neodvisnosti željne Katalonije, drugje po Španiji trdijo, da morajo za nogometaše Barçe veljati enaki zakoni kot za ostale smrtnike. V središču pozornosti je Messi. Več golov kot zabije, več neplačanih davkov najdejo v njegovih bilancah. Petkratni dobitnik zlate žoge bo moral na sodišče spet 31. maja, takoj po koncu klubske sezone. Obtožnica ga bremeni, da med leti 2007 in 2009 ni plačal 4,2 milijona evrov davkov, za kar naj bi bil odgovoren družinski bančnik, oče Jorge. Messi naj bi te dolgove že poravnal v višini petih milijonov €.

Da ne zadostuje niti poplačilo starih obveznosti, lahko Messiju razloži rojak Mascherano. Med letoma 2011 in 2012 je »pozabil« plačati 1,6 milijona € davkov, kar je povrnil v preteklih mesecih, zraven pa je moral odšteti 150.000 € obresti in 815.000 € kazni, za povrh je prejel enoletno pogojno zaporno kazen. Proces so skrbno spremljali mediji, s čimer so španski plebejci dobili navidezen dokaz, da nihče ne more uiti pravici zakona. A kaj, ko sta bistveno drugačno obravnavo imela Iker Casillas in Xabi Alonso, ki sta daleč od oči javnosti poplačala davčne obveznosti, tožilstvo pa je njun primer hitro pospravilo v predal. Morda zato, ker sta v času preiskave igrala za Real Madrid?

Za Real bi lahko igral tudi Neymar, toda iz Santosa je raje prestopil v Barcelono. Medtem ko mu gre na igrišču vse po načrtih, je drugače na finančnem področju, saj ga preganjajo dacarji v Braziliji in v Španiji. V rodni deželi so brazilskemu zvezdniku pred dnevi zasegli premoženje v vrednosti 42 milijonov € zaradi neplačanih davkov med letoma 2011 in 2013 in spornega prestopa v Barcelono. Pod opis »premoženje« spadajo jahta, zasebno letalo, več bančnih računov in stanovanjski kompleksi v šestih brazilskih mestih.

Skupaj z očetom se je moral Neymar zagovarjati tudi pred sodniki v Madridu. Pod drobnogledom je bil prestop v Barcelono, ko je Santos prejel le 17 milijonov €, družinsko Neymarjevo podjetje 40 milijonov €, skupno pa naj bi Barcelona za Neymarja odštela več kot sto milijonov €. Čeprav je Neymarjev primer najbolj sporen in ima širše mednarodno ozadje, njegova družina noče več preganjanja po sodiščih. Nogometašev oče je priznal, da ima sin na mizi ponudbo za prestop v višini 190 milijonov evrov. Odvetniki Barcelone so se v zadregi le nemočno spogledali, saj je bilo sporočilo jasno: »Pustite nas pri miru, ali pa bomo odšli v Anglijo.«