Niko Kovač začasni selektor Hrvaške

Hrvaško reprezentanco bo v dodatnih kvalfikacijah vodil začasni selektor Niko Kovač. Tudi Poljska brez selektorja.

Objavljeno
16. oktober 2013 16.01
FBL-WC2014-SCOLTLAND-CROATIA
M. Ž., Š. Ro., Delo.si
M. Ž., Š. Ro., Delo.si

Zagreb - Predsednik hrvaške nogometne zveze Davor Šuker je potrdil, da Igor Štimac ni več selektor hrvaške reprezentance, saj je izvršni odbor sprejel njegov predlog o prekinitvi sodelovanja, naše južne sosede pa bo v dodatnih kvalifikacijah vodil začasni selektor Niko Kovač.

Zdaj že nekdanji selektor Igor Štimac je svoj odstop ponudil po porazu s Škotsko v zadnjem kolu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2014 v Braziliji. Neuspeh »ognjenih« ni bil usoden, saj so bili že prej brez možnosti za osvojitev prvega mesta v skupini A - pripadlo je Belgiji -, z drugim mestom pa so si zagotovili dodatne kvalifikacije. Žreb parov le-teh bo v ponedeljek v Zürichu.

»Štimac je imel dolgo časa zaupanje hrvaške zveze, a po nizu slabih rezultatov in iger, ki niso na ravni hrvaške reprezentance, tega več nima. Nogometna javnost želi zmagovalno ekipo, želi spremembe. Čeprav mi je težko pri srcu, ampak moram misliti na reprezentanco. Niko Kovač je nov selektor, zaenkrat v. d., a njegovo nadaljevanje dela ne bo odvisno od rezultata v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, na katerega upam, da se bomo uvrstili,« je na novinarski konferenci po seji izvršnega odbora dejal Šuker.

Novi selektor Niko Kovač je doslej vodil hrvaško reprezentanco do 21 let, v svoji 19-letni članski karieri pa je igral za Hertho, Bayer Leverkusen, Hamburg, Bayernin Red Bull Salzburg.

Tudi Poljska brez selektorja

Tudi poljska nogometna zveza bo v prihodnjem obdobju morala poiskati novega selektorja, saj je Waldemar Fornalik moral odstopiti po neuspešnih kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Braziliji. Poljska je na zadnji kvalifikacijski tekmi izgubila proti Angliji z 0:2, v skupini H pa je zasedla končno četrto mesto.

V tej kvalifikacijski skupini je zmagala Anglija in si tako izborila nastop na svetovnem prvenstvu v Braziliji, Ukrajina pa si ga bo skušala zagotoviti na dodatnih kvalifikacijskih tekmah. Tretje mesto je zasedla Črna gora, za Poljsko pa sta se uvrstili Moldavija in San Marino.

Fornalik je bil le en kvalifikacijski ciklus selektor poljske izbrane vrste, na tem položaju pa je po lanskem evropskem prvenstvu na Poljskem in v Ukrajini zamenjal Franciszka Smudo.