Niti trenerska šok terapija ni pomagala

Mariborčani po zmagi v večnem derbiju nad Olimpijo še korak bližje novemu ligaškemu naslovu.

Objavljeno
04. maj 2014 09.54
J. P., šport
J. P., šport
Maribor – Nogometašem Olimpije niti šok terapija po menjavi trenerja – kar v prazničnih dneh se je poslovil Milorad Kosanović, na izpraznjeni stolček pa je začasno sedel njegov dovčerajšnji pomočnik Darko Karapetrović – ni pomagala za prebroditev rezultatske krize. V večnem derbiju, ki je izgubil domala ves lesk, se je Maribor z novimi tremi točkami še dodatno približal ubranitvi prvoligaške lovorike.

Darko Karapetrović, ki ni prvič sedel na trenerskem stolčku ljubljanskega prvoligaša – pred tem je bil »gasilec« že v pokalnem obračunu z Domžalami po odstrelu Andreja Razdrha – je novo zgodbo torej začel tako, kot jo je njegov predhodnik Milorad Kosanović končal: s porazom. S tem so Ljubljančani večne tekmece še za korak približali novi ligaški lovoriki, že dvanajsti doslej, saj so vijoličasti pet kol pred koncem zadržali ogromnih osem točk zaloge pred Koprčani, ki so odnesli ves plen iz Celja.

Domači trener Ante Šimundža je le s težavo skrpal udarno enajsterico, saj mu je sive lase povzročalo zdravstveno stanje nekaterih ključnih igralcev, med njimi tudi Jeana-Philippa Mendyja (s prijateljskim stiskom rok je pred tekmo zgladil spor z Miroljubom Kostićem, ki naj bi ga na prejšnjem derbiju ozmerjal z rasističnimi zbadljivkami, kar pa so v ljubljanskem taboru zanikali), Željka Filipovića, Nusmirja Fajića, Dejana Mezge in Martina Milca. Povratnik po dolgotrajni poškodbi Matic Črnic in Mitja Viler, ki je odslužil kazen, sta začela na klopi za rezervne igralce. Zdesetkana pa je bila tudi zasedba zmajev, saj v njej ni bilo kaznovanih Matica Finka in Kenana Bajrića.

Dvoboj v Ljudskem vrtu je bil sicer izenačen, moštvi sta si razdelili posest žoge, domači pa so bili nekoliko agilnejši v napadu, kar so kronali z dvema goloma na račun dveh napak tekmečeve obrambe. Že po petih minutah se je nakazoval razplet večnega derbija: Dare Vršič je iz kota ostro podal pred vrata Aleksandra Šelige, kjer je na prvo vratnico stekel mladi Luka Zahović (eden od dveh 18-letnikov v domači vrsti, ob Petru Stojanoviću), vendar je žogo le rahlo podaljšal, zadnji pa jo je z glavo nespretno sprožil kar igralec Olimpije Dejan Djermanović in matiral lastnega čuvaja mreže. Na tribunah, kjer se je tokrat zbralo manj privržencev kot v prejšnjih obračunih, je prvič zadonelo.

Drugič bi lahko v 17. minuti, ko se je za strel z roba kazenskega prostora odločil Aleš Mertelj, a je namesto mreže zatresel okvir vrat. Le tik pred tem se je v najobetavnejši ljubljanski akciji v tem delu znašel Marko Vukčević, ki se je znašel iz oči v oči z vratarjem Jasminom Handanovićem, a je merilnim napravam na njegovi nogi odklenkalo.

Ključni trenutek prvega polčasa se je imel zgoditi v 65. minut, ko je slalom Aleša Mejača z nepravilnim posredovanjem z boka v kazenskem prostoru Mariborčanov ustavil šele Aris Zarifović, ki si je pri tem prislužil rdeč karton in predčasno pot pod prho, za nameček pa je sodnik Damir Skomina pokazal še na belo točko, ki jo je z natančnim strelom po sredini pod prečko izkoristil Goran Cvijanovič in dokončno zapečatil usodo zmajev. Prvoligaški ognjeni krst sta kot aduta s klopi doživela dva mladeniča: Rok Sirk pri domačih in Jaka Corn pri gostih.

Marcos Tavares, ki so ga navijači na južni tribuni počastili z veličastno koreografijo s krono na glavi, se tokrat med strelce ni vpisal, zato bo moral še nekoliko počakati s prebojem povsem na čelo večne klubske lestvice strelcev. Doslej je namreč v vijoličastem dresu dosegel že kar 117 golov, s čimer se je izenačil z vodilnim kraljem Brankom Horjakom. Če kapetanov strelski post ne bo trajal tako dolgo, kot je pred zadnjim zadetkom, ko ni zatresel tekmečeve mreže na kar sedmih zaporednih tekmah, se utegne zgoditi, da bo mimo švignil še pred koncem sezone.