Nogomet dolguje Messiju svetovni naslov

Južnoameriške kvalifikacije: Argentinci najprej žalili novinarje, nato prekinili medijski molk.

Objavljeno
11. oktober 2017 22.37
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Lionel Messi nenehno zabija gole, a le redko se veselili, kot se je po drugem proti Ekvadorju. A težko bi bilo drugače, saj je bilo v njem preveč zatrtih čustev, ki nikakor niso prišla na plano. Zdaj so, poleg treh golov in izbruha veselja je Messi poskrbel tudi za argentinsko uvrstitev na SP.

V športu bi težko našli bolj čustveno nabit trenutek, kot je nogometni gol na zares pomembni tekmi. Takrat iz ljudi, seveda tistih, ki se gola veselijo, izbruhnejo nenadzorovana čustva, pristno otroško veselje, toliko bolj, če pred tem vanje verjamejo le redki. Argentina je v zadnjih mesecih zgolj tonila po lestvici navzdol, pomagala ji niti vrnitev Messija, pa čeprav je argentinski čarovnik poskušal vse. V Ekvadorju je ponovil vajo iz pred nekaj let v Buenos Airesu, s to razliko, da mu je šlo tokrat vse po maslu. S tremi goli je Argentino popeljal na svetovno prvenstvo, Gavči pa so zmago (3:1) proslavili kot lovoriko.

»Ni Messi tisti, ki mora Argentini prinesti svetovni naslov, ampak je naša naloga, da Messi postane svetovni prvak. Nogomet mu dolguje mundial. Nelogično bi bilo, da med svojimi dosežki ne bi imel najpomembnejše lovorike, saj je najboljši nogometaš v zgodovini,« je po tekmi razlagal argentinski selektor Jorge Sampaoli.

Po uvrstitvi na SP so spregovorili tudi argentinski nogometaši, saj so prekinili medijski molk, toda pred tem so v garderobi prepevali žaljivo pesen na račun novinarjev. »Zdaj smo mirni, saj smo dosegli cilj. Sami smo se potisnili v težave, zato jih ni bilo lahko preseči. Skozi glavo nam je šlo precej različnih mislih, strah nas je bilo izpada. Potem smo proti Ekvadorju še takoj prejeli gol, toda na srečo smo se znali odzvati,« je povsem mirno govoril Messi, kot da se je izpraznil že na igrišču in v garderobi. »Vsi si želimo, da bi bila naša reprezentanca uspešna. Če bomo šli z roko v roki, nam bo precej lažje. Še vedno imamo temne spomine na finalne poraze na svetovnem prvenstvu in dveh ameriških prvenstvih. Upamo, da bo tokrat v Rusiji drugače. Dobro se moramo pripraviti in poskušati odpraviti napake.«

Kako zelo slabo je Argentina igrala v zadnjem letu in kako zelo je obenem odvisna od Messija, pove podatek, da je od lanskega novembra Messi edini nogometaš, ki mu je uspelo zadeti za argentinsko reprezentanco na uradni tekmi.

A skoraj neverjeten je razlog, zakaj so brez svetovnega prvenstva ostali čilski nogometaši, čeprav so dvakratni ameriški prvaki in finalisti zadnjega pokala konfederacij. Že res, da je imel Čile do zadnjega vse v svojih rokah in da je potem gladko izgubil proti Braziliji (0:3), toda Čilenci bi bili zdaj v dodatnih kvalifikacijah, če se ne bi lani pritožili, da je za Bolivijo v nasprotju s pravili zaigral paragvajski nogometaš Nelson Cabrera. Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je kasneje ugodila čilski pritožbi in zavrgla bolivijsko obrazložitev, da ima Cabrera dvojno državljanstvo. Posledično je Fifa po remiju 1:1 med Čilom in Bolivijo tekmo registrirala s 3:0 v korist Čila, a enako je storila tudi s tekmo med Bolivijo in Perujem, saj je na njej prav tako zaigral sporni nogometaš, potem ko je pred tem zmagala Bolivija z 1:0. Če se torej Čilenci ne bi pritožili, bi imeli zdaj točko več od Peruja in bi zasedli tolažilno peto mesto.