Nogometna tržnica: Willian za 35 milijonov v Anži, Mamićev posel z Interjem

Za enega najdražjih prestopov je znova poskrbel ruski Anži. Za ključnega nogometaš Šahtarja je odštel 35 milijonov.

Objavljeno
01. februar 2013 10.42
Posodobljeno
01. februar 2013 10.42
reut_willian
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Zagreb - Včeraj je tik pred iztekom prestopnega roka dober posel sklenil tudi zagrebški Dinamo. Nadarjeni 18-letnik Mateo Kovačić je namreč podpisal pogodbo z italijanskim prvoligašem Interjem, predsednik Zdravko Mamić pa je zanj iztržil 11 milijonov evrov, ob tem se Dinamu obeta še štiri milijone bonusov.

Po uspešno opravljenem zdravniškem pregledu je mladi vezist že podpisal štiriinpolletno pogodbo. »Prihod v tako velik klub pomeni uresničenje sanj. Nisem mogel verjeti, ko so mi v Dinamu povedali, da odhajam v Inter. Potrudil se bom, da bom navijače svojega novega kluba navdušil,« je dejal mladi hrvaški nogometaš, ki je za Zagrebčane zbral 72 nastopov in dosegel osem golov.

Pri Interju so v zimskem prestopnem roku sicer ostali v senci mestnega tekmeca Milana, ki je v svoje vrste zvabil domačega zvezdnika Maria Balotellija, toda tik pred koncem so vendarle segli v blagajno. Ob Kovačiču so se za sodelovanje dogovorili še s srbskim vezistom Zdravkom Kuzmanovićem, doslej je bil član Stuttgarta, ter z argentinskim napadalcem z italijanskim potnim listom Ezequielom Schelottom; za slednjega naj bi odšteli več kot pet milijonov evrov.

Hrvaška javnost sicer ni navdušena nad velikim prestopom. »Kako verjeti, da se v Dinamu gradi nova in mlada ekipa, če pa vodstvo prodaja ključne igralce?« so se po hrvaški spletnih forumih jezili navijači. Mamić jim odgovarja, da je bila ponudba enostavno predobra, da bi jo zavrnil.

Willian v Anži Mahačkalo

Za najdražji nakup so znova poskrbeli v Anžiju Mahačkali. Za 35 milijonov so v svoje vrste zvabili brazilskega reprezentanta Williana, nogometaša ukrajinskega Šahtara iz Donjecka.

S tem je ukrajinski prvak ostal brez enega pomembnejših igralcev pred nadaljevanjem lige prvakov. Pri novih delodajalcih naj bi 24-letni Willian dobil štiriletno pogodbo. Willian se je ukrajinski ekipi pridružil leta 2007 iz brazilskega moštva Corinthians Sao Paulo. S Šahtarjem je osvojil več naslovov državnih prvakov, leta 2009 pa je osvojil tudi naslov v evropski ligi. Za Brazilijo je nastopil na dveh reprezentančnih tekmah.

Arsenal privabil Monreala

Angleški nogometni prvoligaš Arsenal je v svoje vrste zvabil Nacha Monreala. Branilec je prišel iz Malage tik pred četrtkovim zaključkom prestopnega roka, doslej pa je za špansko izbrano vrsto odigral devet tekem. Vrednost prestopa naj bi znašala deset milijonov evrov. Arsenal je z novo okrepitvijo odreagiral tudi na poškodovanega Kierana Gibbsa, ki bo manjkal več tednov.

Alou Diarra se vrača v Francijo

Francoski nogometni reprezentant Alou Diarra se bo po petmesečnem igranju za West Ham United vrnil v domovino. Diarra se bo kot posojeni igralec londonske ekipe odpravil v Stade Rennes, četrtouvrščeno moštvo francoskega prvenstva. Diarra je v West Hamu le občasno dobival priložnosti.

Diarra je v karieri 44-krat nastopil za francosko izbrano vrsto, leta 2007 je z Olympiqeom iz Lyona osvojil naslov francoskega prvaka, kar mu je leta 2009 uspelo tudi z Girondinsom iz Bordeauxa.