Nogometne novice: Advocaat prevzel Sunderland, Olsen napovedal slovo od danske reprezentance

Dick Advocaat je s Sunderlandom podpisal pogodbo do konca sezone. Selektor Danske Morten Olsen se bo poslovil leta 2016.

Objavljeno
17. marec 2015 10.33
Posodobljeno
17. marec 2015 10.58
Britain Soccer Advocaat Sunderland
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Sunderland - Pri angleškem prvoligašu Sunderlandu so našli zamenjavo za odstavljenega trenerja Gusa Poyeta, moštvo bo iz težav reševal Nizozemec Dick Advocaat, ki je podpisal pogodbo do konca sezone.

Sunderland je devet kol pred koncem prvenstva na 17. mestu in je le točko oddaljen od mest, ki vodijo v drugoligaško tekmovanje.

67-letni Advocaat bo tako moral nemudoma zavihati rokave in rezultatsko krivuljo obrniti navzgor. Nizozemski nogometni strokovnjak se bo pri tem lahko zanesel na svoje bogate izkušnje, saj je med drugim vodil nizozemska prvoligaša PSV in AZ Alkmaar, škotski Rangers in ruski Zenit, poleg tega pa je bil selektor Nizozemske, Belgije, Rusije, Južne Koreje, Združenih arabskih emiratov in nazadnje Srbije, s katero se je razšel lanskega novembra.

»Sunderland je velik klub in veselim se izziva. Osredotočiti se moramo na soboto tekmo z West Hamom in komaj čakam, da začnem z delom,« je dejal Advocaat.

Navijaški izgredi v Berlinu

Iz Berlina prihajajo novice o navijaških izgredih. Tamkajšnja policija je na tekmi četrte nemške lige med drugima ekipama berlinskih klubov FC Union in Dynamo aretirala 175 navijačev, v negredih pa je bilo poškodovanih 112 policistov.

Tekma je bila prekinjena za 15 minut, potem ko je približno 300 navijačev Uniona poskušalo vdreti na del štadiona, kjer so bili pristaši nasprotnega moštva. Varnostniki in policija so nemudoma posredovali, toda navijači so jih napadli, ti pa so se umirili šele po tem, ko je policija uporabila solzivec in gumijevke.

Policija je potrdila, da je 64 navijačev obtožila kriminalnih dejanj zaradi kršenja miru, napada, upiranja aretaciji, žaljenja in poškodovanja lastnine.

Olsen se bo umaknil leta 2016

Selektor danske nogometne reprezentance Morten Olsen je obvestil vodstvo danske zveze, da se bo prihodnje poletje umaknil s svojega položaja.

65-letni Olsen je na selektorskem mestu od leta 2000, svojo odločitev o umiku pa je sporočil že zdaj, ker želi, da bo vodstvo reprezentance našlo ustreznega naslednika.

»To je čustvena odločitev. To ni služba, je moj način življenja in velik prestiž,« je povedal Olsen, ki je Dansko popeljal na dve svetovni (2002, 2010) in dve evropski prvenstvi (2004, 2012).

Olsen je bil za časa igralske kariere tudi dolgoletni član reprezentance in je prvi Danec, ki je zbral reprezentančnih tekem tako v igralski kot v trenerski karieri.