Nova korupcijska afera pretresla belgijski in svetovni nogomet

Na seznamu aretiranih osumljencev so menedžerji, zastopniki igralcev in sodniki, prva med njimi pa Mogi Bayat in Dejan Veljković.
Fotografija: Med pomembnejšimi možmi v korupcijski aferi je tudi agent Mogi Bayat. FOTO: Virginie Lefour/AFP
Odpri galerijo
Med pomembnejšimi možmi v korupcijski aferi je tudi agent Mogi Bayat. FOTO: Virginie Lefour/AFP

Bruselj – Belgijski in svetovni nogomet pretresa nova afera. Ponoči in zjutraj so namreč v obsežni akciji Čiste roke zaradi pranja denarja, prirejanja izidov, korupcije in kriminalnega delovanja aretirali številna vplivna z nogometom povezana imena, 44 preiskav pa opravili v skoraj vseh največjih belgijskih klubih z Anderlechtom, Bruggeom, Charleroijem in Standardom na čelu, pa tudi v Ghentu, Genku, Kortrijku, Mechelenu, Oostendeju in Lokerenu.


Sumljive pogodbe igralcev


Iz Anderlechta so danes zjutraj potrdili, da so bili v preiskavo vključeni zaradi sumljivih postavk v pogodbah igralcev. Seznam osumljencev, ki so jim pregledali stanovanja in jih aretirali, je vse daljši, na njem so menedžerji, zastopniki igralcev, nogometni sodniki, klubski funkcionarji, tajniki, pravniki in novinarji, med njimi Mogi Bayat, Dejan Veljković, hrvaški trener pri Bruggeu Ivan Leko, trener Anderlechta Herman van Holsbeeck ter sodnika Sebastien Delferiere in Bart Vertenten.


Triurna preiskava klubskih prostorov


V kolektivu iz Bruggea so potrdili informacije, da so kriminalisti danes dopoldne med osmo in enajsto uro temeljito preiskali klubske prostore in aretirali 40-letnega Leka, nekdanjega igralca in zdajšnjega trenerja. Pod preiskavo se je sicer znašla več kot polovica belgijskih prvoligašev, ki so jim pregledali klubske pisarne in tudi domove njihovih vodilnih mož.

Kriminalisti so preiskali tudi Anderlechtove klubske prostore. FOTO: Francois Walschaerts/Reuters
Kriminalisti so preiskali tudi Anderlechtove klubske prostore. FOTO: Francois Walschaerts/Reuters


Preiskave tudi na Balkanu


Osrednji figuri preiskave sta agenta Bayat in Veljković, pod drobnogledom pa klubi, pri katerih so si kruh služili »njuni« igralci. Trinajst preiskav so, na zahtevo preiskovalnega sodnika, opravili tudi na tujem – v Franciji, Luksemburgu, na Cipru, v Črni gori, Srbiji in Makedoniji. Zvezno preiskavo so sicer začeli že konec lanskega leta na podlagi poročil o sumljivih denarnih transakcijah in sodelovanja pri nastavljanju izidov tekem v prejšnjih sezonah.


Kdo je Mogi Bayat?


Kdo je glavni lik novega korupcijskega škandala v svetovnem nogometu? 44-letni Arnaud Mogi Bayat je iranski poslovnež s francoskim potnim listom, ki je med letoma 2003 in 2010 opravljal direktorsko funkcijo pri belgijskem prvoligašu Charleroiju. Odtlej je daleč najmočnejši zastopnik belgijskih nogometašev, ki jih je uspešno prodajal vsem tamkajšnjim najvidnejšim kolektivom. Njegov brat Mehdi, ravno tako nogometni veljak, naj ne bi bil vpleten v škandal.


Kdo je Dejan Veljković?


Sprva je bila preiskava osredinjena na zastopnike nogometašev, ki so ob prestopih igralcev jemali večje provizije od dovoljenih in se pri tem uspešno izmikali davčnim oblastem. Med preiskavo pa se je pojavil še sum nameščanja rezultatov tekem v minuli sezoni 2017/18. Mnogi od aretiranih mož so povezani bodisi z Bayatom bodisi z Veljkovićem, ki je imel prste vmes pri sumljivih prestopih Milana Kosanovića, Ivana Obradovića in Filipa Mladenovića. Iranec ni osumljen prirejanja izidov, Srb pač.

Komentarji: