Nova sezona, stara zgodba – Messi spet blesti

Argentinec Lionel Messi je po reprezentančnih solzah v klubu znova poln pozitivne energije.

Objavljeno
21. avgust 2016 16.53
FC Barcelona's Lionel Messi reacts after scoring during the Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Betis at the Camp Nou in Barcelona, Spain, Saturday, Aug. 20, 2016. (AP Photo/Manu Fernandez)
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Zaradi Messijevega razočaranja v reprezentanci si znova roke manejo v Barceloni. Po solzah v finalu ameriškega pokala je Argentinec prišel nazaj v klub tako motiviran, da ga je v prvem kolu španske lige skoraj razgnalo od pozitivne energije.

Že po uvodnih dneh treninga na novo sezono so v Kataloniji opozarjali, da je Lionel Messi tokrat še posebej dobro pripravljen. Četudi je šlo za kondicijske vaje, je argentinski nogometaš letel po igrišču. V Barcelono se je vrnil tudi z novo pričesko, kot da bi želel obrniti novo poglavje v svoji karieri. Tretji zaporedni poraz v finalu z argentinsko reprezentanco na ameriškem prvenstvu je očitno pustil posledice, a ne nujno slabih. Najprej je Messi sicer užaljeno napovedal konec reprezentančne poti, toda na počitnicah je našel novo moč in motivacijo. Vrnil se je v državno selekcijo, pri Barceloni je že na začetku sezone v izjemni pripravljenosti.

Resda je bil prvi tekmec skromni Betis, toda vseeno je Messi navduševal od prvega do zadnjega trenutka. Njegovo mojstrstvo z okroglim usnjem nikoli ni bilo sporno, a tokrat je tudi šprintal kot Usain Bolt in tekel kot Mo Farah. Ob dveh lastnih golih je še podal Luisu Suarezu in tresel prečko, zato so lahko pri Betisu še veseli, da so prejeli samo šest golov.

»Leo je novo sezono začel kot zver. Je najboljši nogometaš na svetu, zato se mu lahko zgolj priklanjamo. Uživati moramo v vsaki njegovi besedi,« je pred soigralcem klobuk snel Luis Suarez. Urugvajec je vnovič zabil tri gole, kar mu je uspelo tudi na zadnji tekmi prejšnjega prvenstva, toda kljub temu je ostal v Messijevi senci. »Takšen pač je, zato me ni presenetil. Kadar Messi igra tako dobro, je to najboljša novica za nogomet,« je svojemu najboljšemu nogometašu na dušo popihal trener Luis Enrique.

Čeprav je Barcelona sinonim za nogometni spektakel, je bila dolgo časa nepremagljiva tudi v obrambi. Betis je bil šele prvi, ki je zabil gol Kataloncem po 17. aprilu in zmagi Valencie na štadionu Camp Nou. A vprašanje je, ali bi se to sploh dogodilo, če ne bi Ruben Castro odlično zadel iz prostega strela. Vmes je bila katalonska mreža nedotaknjena proti Deportivu, Sportingu, Betisu, Espanyolu, Granadi in trikrat proti Sevilli (v finalu španskega pokala in dveh tekmah španskega superpokala).

Kot od mrtvih pa je pri Barceloni vstal še en nogometaš – Arda Turan. Turški igralec je imel za seboj bledo prvo sezono pri Barci, saj nikakor ni našel forme, s katero je navduševal pri Atleticu. Na robu obupa je bil tudi pri reprezentanci. Turčija se je hitro poslovila od evropskega prvenstva, Turan je v Franciji igral tako slabo, da so mu žvižgali celo lastni navijači.

Španski mediji so napovedovali, da so mu v Barceloni šteti dnevi, toda Turan je odlično izkoristil odstotnost Neymarja, zlatega Olimpijca iz Ria. Ker so pri Barceloni neuspešno iskali novega rezervnega napadalca, so zraven Messija in Suareza v napad porinili kar Turana. In eksperiment je deloval že v pripravah, enako tudi na prvih uradnih tekmah nove sezone. »Arda nam je v veliko pomoč, saj lahko igra na številnih mestih. Vidi se, da je tokrat precej bolj povezan z ekipo,« je rekel trener Enrique.

A kako dobra bo šele Barcelona, ko se bo vrnil Neymar? Sladke skrbi bodo imeli v Kataloniji, a tudi nekaj težav. Klub namreč zapušča prvi vratar Claudio Bravo, saj odhaja v Manchester City.