Novaković del rešitve ali del težav Maribora?

Danes tekmi 29. kola SNL v Ljudskem vrtu in Ob jezeru, jutri na Portovalu, Stožicah in Bonifiki.

Objavljeno
08. april 2016 20.13
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Maribor je v Zavrču zamudil prvo veliko priložnost, da bi si Olimpijo »obesil« na hrbet. V 29. kolu bo niz neugodnih tekem zaokrožil danes v Ljudskem vrtu proti neugodnim Domžalam, Olimpija pa bo jutri gostila prav tako neprijetnega tekmeca Zavrč. Danes bo tekma v Velenju, jutri pa v Kopru in v Novem mestu.

Maribor: Maribor – Domžale (sobota, sodnik Matej Jug, 16.55): Vijolično »kolobarjenje« z začetno enajsterico je še en velik strokovni izziv za trenerja Darka Milaniča. Zadovoljevanje potreb in ambicij posameznikov pa terja davek. V Zavrču je Maribor z neodločenim izidom morda izgubil prvenstvo in še enkrat več pokazal ranljivost širine igralskega kadra, v katerem se še ne ve, kdo pije in kdo plača. Nekaj pa je jasno, nebodigatreba tujek v moštvu je najslavnejši napadalec Milivoje Novaković. Milaniča in glavnega botra njegovega prestopa Zlatka Zahovića lahko pomirijo samo Ljubljančanovi goli, ki pa jih ni in ni. Ali pa kar njegova prisilna upokojitev. A najprej bo treba preskočiti vselej neugodno domžalsko oviro, ki je sicer vse prej kot jesenska in po merilih Luke Elsnerja. Toda trener bo imel danes lahko delo, na igrišče naj pošlje enajst nadležnih in kolikor toliko odgovornih tekačev, nato pa naj uživa v sproščeni predstavi svojih bojevnikov, saj ničesar ne morejo izgubiti.

Velenje: Rudar – Gorica (Slavko Vinčić, 19): Rudarjevemu trenerju Jerneju Javorniku so »podtaknili« izkušenega Srba Milovana Rajovca, ki je vešče vodil Gano na SP v Južni Afriki, a je že od leta 2011 brezposeln, in Rudar si je v dveh tekmah tako rekoč zagotovil obstanek. Ali so Velenjčani brez pritiska tudi boljši, bodo dali odgovor taktično bolj usposobljeni Goričani.

Novo mesto: Krka – Celje (nedelja, Damir Skomina, 16): Ko se trenerja odstavi ali ko odide, je glavno vprašanje, koga se nastavi oziroma kdo pride. Novomeščani so za boj za obstanek po Andreju Kastrevcu izbrali Miloša Kostića. Bivši selektor mlajših selekcij je brez izkušenj glede samostojnega vodenja na ligaški ravni, zato je bila odločitev vodilnih mož Krke sila pogumna. Celjani so si z izbiro naslednika Iztoka Kapušina (že njegov izbor je bil precej sporen) vzeli nekaj več časa, razkrili ga bodo po derbiju. Navodila, kako in s kom nad Krko, pa bi lahko že dajal novi trener.

Ljubljana: Olimpija – Zavrč (Miran Bukovec, 16.55): Še dobro, da tudi vijolični ne zmorejo brez spodrsljajev, saj zeleno-beli nimajo svežine, drznosti in tveganja. To je bilo očitno v goriškem dvoboju, v katerem so Ljubljančani delovali precej utrujeno in bili kaznovani za zadrževanje minimalne prednosti, priigrane iz naključne enajstmetrovke in ne iz izdelane ali uigrane akcije. Vse kaže, da je napočil trenutek za vidnejšo vlogo rezervistov, da pomagajo dvigniti že vidno zdelanega Miho Zajca, rutinerja Miroslava Radovića, počasnega Darijana Matića, spodbudijo Roka Kronavetra ... Ne bo lahko, trener Marko Nikolić ni kaj prida delal na tem, da bi imel v Blessingu Elekeju prodornega napadalca s strelsko formo, v Martinu Mimounu lucidnega plejmejkerja, Kenanu Bajriću zvestega vojaka ... Završke delnice dviguje ali vsaj ohranja njihovo vrednost še odsotnost Nejca Vidmarja. Dobra vest za ljubljanski tabor je vsaj ta, da vratar ni staknil česa hujšega in da bo bržčas nared za veliki derbi Ljubljanske kotline. Ljubljančani so v obdobju, ko se lahko naslovu povsem približajo ali pa ga postavijo pod vprašaj.

Koper: Luka Koper – Krško (Mitja Žganec, 19): Dokler bo Krško pred Koprom, se v domačem taboru še ne morejo pošteno sprostiti. Toda s projektom, ki ga želijo izpeljati, se tudi ne bodo mogli preveč hvaliti. Nima prihodnosti, dokler bo vse odvisno od tujega kadra in luških ter komunalnih evrov. Zgodbe o uspehih se pišejo z domačimi fanti. S tujimi pa takrat, ko jih plačujejo šejki.