Ob navijaški tragediji v Amiensu vsaj 29 poškodovanih (VIDEO)

Pri proslavljanju zadetka je popustila ograja pod skupino navijačev Lilla, ki so padli meter in pol v globino.

Objavljeno
01. oktober 2017 10.13
J. P.
J. P.

Amiens - Sinočnji dvoboj osmega kola francoskega prvoligaškega nogometnega tekmovanja med Amiensom in Lillom je bil pri vodstvu gostov z 1:0 po četrt ure igre prekinjen zaradi tragičnega dogodka, saj je ob proslavljanju zadetka pod gostujočimi navijači popustila ograja, pri čemer se je poškodovalo vsaj 29 gledalcev, od tega pet huje.

Številni so padli meter in pol v globino, pri čemer so jih poteptali drugi, ki so padli nanje. Kot poroča STA, so utrpeli poškodbe glave, prsnega koša in trebušne votline. Sodnik Thomas Leonard je dvoboj, ki je bil pozneje odpovedan, prekinil v 16. minuti, ko so na igrišče poslali zdravniško osebje in delavce Rdečega križa.

»Vse se je zgodilo iznenada. Niti tega ne vem, kdo je zadel. Kar naenkrat je vse skupaj padlo name. Ničesar nisem videl ali slišal, spomnim se edino tega, da me je odpeljalo zdravniško osebje,« je pojasnil 21-letni Georges Penel, ki je utrpel poškodbe hrbta in noge. Po informacijah mestnih oblasti so med poškodovanimi tudi trije mladoletni najstniki.

Štadion samoroga v Amiensu, najmanjši med vsemi francoskimi prvoligaškimi prizorišči s kapaciteto 12.000 gledalcev, so zgradili leta 1999, na njem pa bodo vso sezono potekala obnovitvena dela, ki so se jih lotili, potem ko se je Amiens prebil med prvoligaše. Objekt ima atraktiven, futurističen izgled s prozorno streho, ki je ta čas v obnovi, postopoma pa bodo v sklopu 7,5 milijona evrov vredne prenove zamenjali tudi vse sedeže na štadionu.

»Začetek del je predviden v juniju, opravljali pa jih bomo po sklopih, tribuno za tribuno. Težava je, da bomo izgubili kar nekaj sedežev, kar bomo nadomestili z dodajanjem začasnih tribun,« je maja letos pojasnil lokalni politik Alain Gest. Po besedah državnega tožilca Alexandra de Bosschera so oblasti že odprle preiskavo, s katero želijo ugotoviti, zakaj je ograja popustila.

»Zaprli smo dostop do štadiona, prihodnje dni pa bo potekala podrobna preiskava,« je pojasnil De Bosschere. Klubski predsednik Bernard Joannin je že zavrnil očitke o neustreznosti ograje: »Policija nas je obvestila, da je okoli 200 evforičnih navijačev na sekciji za gostujoče privržence Lilla kaotično pritisnilo proti igrišču, pri čemer je popustila ograja, ki je bila sicer v odličnem stanju.«