Oblak hitro odgovoril Handanoviću

Naši na tujem: Ljubljančan najbolje ocenjeni v italijanskem derbiju, Oblak v Španiji.

Objavljeno
23. oktober 2017 00.45
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Konec tedna sta močno opozorila nase Jan Oblak in Samir Handanović, predstavnika Slovenije v družbi najboljših vratarjev na svetu. Novi slovenski selektor bi se odpovedal suhemu zlatu, če bi lahko v zameno vsaj enega pretvoril v enako dobro številko 8, 9, 10 ali 11, tako sijajno branita številki 1 Oblak in Handanović.

Italijani so pričakovali, da bodo derbi prvenstva med Napolijem in Interjem odločili Mauro Icardi, Ivan Perišić, Dries Mertens in Lorenzo Insigne, toda našteti odlični napadalci so ostali praznih rok, zasenčila sta jih oba vratarja, pri čemer je blestel predvsem Samir Handanović. »Inter ima izjemnega vratarja, ki je nanizal več izjemnih obramb,« je zatrdil Napolijev trener Maurizio Sarri in odgovoril na vprašanje, kateri dejavnik je s štadiona Svetega Pavla pospremil domov rekordno število navijačev (50.000) brez videnega gola (0:0).

»Handa« je branil odlično, Jose Callejon najbrž ne pomni takšne nemoči niti iz obdobja igranja za Real Madrid, ko je nemočno čakal na priložnost ob asih, kakršna sta Cristiano Ronaldo in Karim Benzema. Tudi Mertens je bil pri strelu z glavo nemočen, podobno tedaj, ko je Handanović hitreje predvideval razplet njegove akcije, ali ko je Insigne streljal z glavo. Tudi pri strelih z razdalje gostiteljem ni šlo, Ljubljančan je ustavil tudi »tomahawk« Piotra Zielinskega, za nameček pa je preprečil še avtogol branilca Mirande.

V dnevniku Gazzetta dello Sport so ocenili Interjeve nogometaše z ocenami med 6 do 7, nižjo (5,5) je prejel le Joao Mario, višjo le Antonio Candreva (7,5) in Handanović (8). Nekateri italijanski komentatorji so se jezili nad Interjem, češ da se je odločil za znameniti »catenaccio« izpred 50 do 60 let, ki da je že preživet, toda že dan po tekmi nihče več ne bo pomnil načina, na katerega je prišel do točke Spalletti. Napoli pač igra lep in učinkovit nogomet; lahko se mu zoperstaviš kot Manchester City, ki je še boljši, lahko kot Inter in izvlečeš celo kožo, lahko pa kot Lazio, ki je prejel štiri gole, ali Benevento, ki je dobil še dva več.

Krhinu kaže dobro

Daleč največjo pozornost Francozov je požel sinočnji derbi v Marseillu, kjer je gostoval favorizirani PSG, toda ligue 1 premore kadrovski nabor tudi za prihajajočega slovenskega selektorja. Vso tekmo za Caen je odigral Jan Repas, četudi še zdaleč ni ujel učinkovitosti iz domžalskih časov, še veliko bolje kaže v zadnjih tednih Reneju Krhinu. Reprezentant, ki je debitiral v slovenski majici ob zgodovinskem obisku Wembleyja septembra 2009, že dolgo lovi raven igre, ki so jo mnogi pričakovali, potem ko ga je vzel pod okrilje Jose Mourinho pri slovitem Interju. Prvič v tej sezoni je preživel dve zaporedni tekmi v majici Nantesa na igrišču od prve do zadnje minute, postaja trden člen zasedbe trenerja Claudia Ranierija, ki presenetljivo kotira na 3. mestu močne francoske lige.

Nantes sodi med presenečenja sezone, Ranieri pa je prizemljil novinarje, ki so ga želeli primerjati z Leicestrom in naslovom angleškega prvaka. »Pozabite na to, PSG je premočan za kaj podobnega!«

Krhin je v tekmi z Guingampom nanizal 40 podaj, le dva soigralca sta žogo oddala večkrat, pri tem pa podajal s 87,5-odstotno natančnostjo, z največjo med vsemi, ki so začeli tekmo. V začetni enajsterici se je zasidral ob pravem času: po tekmah z močnim Bordeauxom (1:1) in Guingampom (2:1).

Kek izgubil z Osijekom: Vem, kdo odgovarja za poraze

Manj uspešna je bila sinoči Rijeka, ki je na Rujevici izgubila pomembno tekmo z Osijekom. Moštvo Matjaža Keka je vodilo z 1:0, a spočiti Osijek je na koncu prišel do zmage in le točke zaostanka za Rečani, ki so gotovo igrali s »sindromom težkih nog« po odmevni četrtkovi zmagi na Dunaju.

Zanimivo, glavni sodnik tekme na Reki se je poškodoval, stranski pa je nato pokazal dva rumena kartona tudi Vešoviću in Mišiću, ki bosta posledično izpustila sobotni derbi z Dinamom v Zagrebu ...

»Pričakoval sem zahtevno tekmo, mi pa smo storili preveč napak, tako je to v nogometu. Nabralo se je preveč porazov, ve pa se, kdo je odgovoren za rezultate. Čas je, da se pogovorim z vodilnimi v klubu in prevzamem svoj del odgovornosti,« je po četrtem porazu v sezoni HNL za Novi list povedal Kek, ki ni izključil nobenega scenarija.