Oblak kotira vse višje med najboljšimi, Jokić pred selitvijo v Anglijo

Naši na tujem: Atletico unovčil remi Barcelone, škofjeloški vratar na 15 tekmah brez gola.

Objavljeno
03. januar 2016 21.44
Posodobljeno
04. januar 2016 08.00
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Atletico Madrid se je v 18. kolu španskega prvenstva vrnil na vrh lestvice. Prej vodilna Barcelona je namreč nepričakovano remizirala v mestnem derbiju z Espanyolom, četudi so imeli prvaki na gostovanju več od igre. Najbližje golu sta bila Lionel Messi in Luis Suarez – prvi je namreč s prostega strela s 25 metrov zadel stičišče vratnice in prečke, Urugvajec pa je v drugem polčasu zadel vratnico prav po podaji prijatelja in soseda iz Argentine.

Atletico je resda le z 1:0 odpravil Levante, a je nadzoroval potek tekme. Četudi se je zadnjeuvrščeno moštvo primere division dobro upiralo Madridčanom – če bi gostje vselej igrali tako, bi zbrali več točk –, ni ogrozilo moštva Diega Simeoneja. Med drugim tudi zaradi vnovič zanesljivega vratarja Jana Oblaka, ki je dobro predvideval igro in enkrat uspešno posredoval.

Škofjeloški vratar, ki naj bi v prihodnje kraljeval tudi med vratnicama članske reprezentance Slovenije, je v zadnjem času dobro opozoril nase Špance, ki njegov učinek na igrišču nenehno primerjajo z drugimi vrhunskimi vratarji in Slovenca v različnih analizah postavljajo prav na vrh.

Če bi, denimo, kot merilo za uspešnost upoštevali število tekem brez prejetega gola – veljajo le prvenstvene in evropske tekme –, bi bila na vrhu najboljših prav Jan Oblak in nemški vratar v vrstah PSG Kevin Trapp. Oba sta v tej sezoni nanizala po 15 tekem brez prejetega gola. Če bi upoštevali le ligaške tekme, bi bila na vrhu Oblak in Bayernov nemški zvezdnik Manuel Neuer (oba po 11 tekem in 8 prejetih golov v tej sezoni).

Oblaku torej kaže odlično. Morda ključen teden zanj in klub sledi konec meseca, ko se bo Atletico meril s Sevillo (24. 1.) in Barcelono (30. 1.).

Se bo Jokić preselil na Otok?

Slovenski reprezentančni branilec Bojan Jokić, ki je pri Villarrealu na stranskem tiru, je pred začasno selitvijo k angleškemu drugoligašu Nottingham Forestu, za katerega naj bi kot posojen igralec nastopal do konca sezone.

Kot poroča The Nottingham Post, se je Jokić že včeraj zvečer napotil na Otok, kjer naj bi danes prestal zdravniški pregled in uradno postal član angleškega drugoligaša.

29-letni slovenski branilec se je Villarrealu pridružil leta 2013, v zadnjih dveh sezonah pa igra le obrobno vlogo. Tako je v pretekli sezoni igral le na sedmih tekmah, v tej pa je že zbral sedem nastopov - štiri v evropski ligi, dva v španskem prvenstvu in enega v španskem pokalu - ki pa bodo očitno tudi zadnji za španski klub v sezoni 2015/16.

Nottingham Forest je na 14. mestu drugoligaškega tekmovanja. Na 25 tekmah je zabeležil 7 zmag in ima 31 točk, za vodilnim Middlesbroughom pa zaostaja za 21 točk.

Izidi tekem legionarjev

Španija (1. liga)

Atletico : Levante 1:0 (0:0)

(Oblak branil vso tekmo za Atletico)

Granada : Sevilla 2:1 (2:1)

(Krhin igral do 72. minute za Granado)

Deportivo : Villarreal 1:2 (0:1)

(Jokić zunaj kadra Villarreala)


Anglija (3. liga)

Scunthorpe : Wigan 1:1 (1:1)

(Vučkić zunaj kadra Wigana)

 

Ciper (1. liga)

Anorthosis : Omonia 0:0

(Kirm igral vso tekmo za Omonio)

 

Francija (pokal, 1/32 finala)

Raon : St. Etienne 1:2 (0:1) * po enajstmetrovkah

(Berić zaradi poškodbe ne igra za St. Etienne)

 

Grčija (1. liga)

Janina : Veria 2:0 (1:0)

(Struna igral vso tekmo za Janino)