Oblak: Po Messiju in Neymarju še Suarez

Naši nogometaši na tujem: Barceloni velika prednost v boju za španskega prvaka.

Objavljeno
31. januar 2016 21.06
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Najodmevnejšo tekmo konca tedna med slovenskimi legionarji je igral vratar Jan Oblak. Škofjeločan v majici madridskega Atletica je bil neuspešen na gostovanju v Barceloni, najboljša ekipa na svetu je potrebovala za zmago deset minut dobre igre.

Na štadionu Camp Nou so igrali nenavadno tekmo, v kateri je 94.990 gledalcev videlo tri gole, množico (pre)ostrih štartov, dva rdeča kartona in zmago moštva, ki je bilo boljše od Madridčanov le deset minut igre v prvem polčasu. V zgodovino bodo šle le tri točke Barcelone, s katerimi so se Katalonci za korak približali uspešni obrambi naslova španskih prvakov. Barcelona ima na lestvici tri točke prednosti pred Atleticom, tekmo manj s Sportingom in najverjetnejši boljši medsebojni izkupiček od Atletica in Reala. Katalonci se bodo do konca sezone merili z najtršimi tekmeci (Sevilla, Valencia, Real) na svojem štadionu.

Kljub porazu, s katerim si je Atletico zmanjšal možnosti za drugi naslov prvaka po letu 2014, njegov trener Diego Simeone ni bil opazno slabe volje. Če odmislimo tradicionalno večjo posest žoge Barcelone (71:29 v %), sta ekipi sprožili enako število strelov na tekmečeva vrata (po 4), Barça pa si je priigrala le dva kota več (8:6). Ob tem je imel svoj dan tudi domači vratar Claudio Bravo, ki ne sodi zaman med najboljše na svetu, četudi je resno opozoril nase šele predlani, ko je s spektakularnimi paradami v majici Čila navduševal navijače na mundialu v Braziliji. Bravo je bil zanesljivejši kot njegov kolega na drugi strani Jan Oblak; Čilenec je zablestel po strelu Saula Nigueza v 3. minuti in pokazal odličen tajming po mojstrovini Griezmanna (56.). Oblak je v 29. minuti še preprečil gol Luisu Suarezu, več pa ni šlo. Najprej ga je matiral Lionel Messi – po malonogometni akciji Kataloncev –, nato še Suarez, ki je slovenskega čuvaja mreže matiral med nogama. Bravo je nanizal 24 podaj (83,3-odstotna natančnost oddaj žoge), Oblak 17 (29,4 %).

»Ponosen sem na svoje fante. Če se ne motim, nam je uspelo visoko pritiskati na Barcelono, dobro smo igrali pozicijsko, ob tem pa nismo izgubili glav niti po drugi izključitvi našega igralca,« je ocenil Diego Simeone in dodal: »Barça je imela svojih deset minut, ko si je priigrala dve priložnosti in zabila dva gola. V seštevku pa sem zadovoljen. Če že moram izgubiti, raje izgubim tako, kot smo tokrat mi.«

Argentinec je imel v mislih grob štart Filipeja Luisa v Messijevo koleno v 44. minuti tekme (neposreden rdeči karton) in nespameten nalet Diega Godina na Luisa Suareza, ko je prejel drugi rumeni karton (65.). Obe izključitvi sta bili zasluženi, Luisovo posredovanje nad Messijem pa je komentiral tudi bivši igralec Atletica Christian Vieri: »Za takšno brutalnost bi moral dobiti prepoved igranja na desetih tekmah!« Atletico bo plačal visok davek – Simeone bo v naslednji tekmi pogrešal branilce Juanfrana, Godina (koleno; 14 dni) in Filipeja Luisa ter vezista Augusta Fernandeza (koleno; mesec in pol).

Jan Oblak je v svoji peti tekmi z Barcelono pobral žogo iz mreže po golu še zadnjega iz napadalnega trojčka MSN: Suarez ga je premagal prvič. Neymar je ostal pri skupno treh golih proti Škofjeločanu, Messi je primaknil svojega četrtega.

Matavž iz Nemčije v Italijo, 14. gol Velikonje v Belgiji

Med drugimi slovenskimi legionarji je treba izpostaviti Etiena Velikonjo. Slednji kot posojeni napadalec Cardiffa igra za belgijski Lierse, za katerega je vnovič zabil odločilen gol, tokrat z bele točke. Občasni reprezentant je v tej sezoni zabil že 14 golov. Nase je opozoril tudi njegov bratranec Tim Matavž, ki ga je Augsburg posodil v Genoo. Morda bo našel strelsko formo prav ob Ligurskem morju; trener Gianpiero Gasperini resda zaupa napadalcu Leonardu Pavolettiju in Šempetrčan, ki mu italijanski jezik ni tuj, bo moral trdo garati za položaj v enajsterici.