Obrambna Olimpija brez Nejca Vidmarja

1. SNL: danes prve tekme 28. kola in zadnje četrtine prvenstva.

Objavljeno
05. april 2016 20.15
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Olimpija in Maribor sta v zmagovalnem ritmu, ki ga bosta v današnjem 28. kolu poskušala nadaljevati v gosteh v Novi Gorici in Zavrču. Gorica bo izzvala zeleno-bele, Zavrč vijolične. Druge tekme in spet vse pomembne za obstanek bodo v Celju, Zavrču in Domžalah.

Nova Gorica: Gorica – Olimpija (sodnik Damir Skomina, 16): Pomanjkanje izkušenj in uporabnega znanja sta glavni goriški pomanjkljivosti za morebitni hitrejši razvoj. Prvega primanjkuje mladim, kot so Jaka Kolenc, Tilen Nagode, Jan Humar, Andrej Kotnik, drugega starejšim na čelu z Matijo Škarabotom, Alenom Joganom, Nejcem Mevljo, Miranom Burgićem. To so igralci, ki v SNL premorejo kakovost za »majhne«, medtem ko je je za veliko Olimpijo premalo. Četudi v njej ne bo vratarja Nejca Vidmarja. Ligaški rekorder je končal na kliniki za infekcijske bolezni, zamenjal ga bo Aleksander Šeliga. Zeleno-beli se krepko razlikujejo od vijoličnih, ki so igraje opravili z Goričani. Pod taktirko Marka Nikolića Ljubljančani ne divjajo, vse imajo pod nadzorom, so organizirani in se ne sramujejo postaviti v obrambni gard tudi zadnjemu na lestvici. Premagovanje slabših iz nasprotnih napadov, kar z zmagami zaslepljeni navijači sprejemajo z navdušenjem, bo morda dovolj za prvaka v Sloveniji, za tekmece v Evropi, kot je bila nekoč Žilina, pa premalo. Ampak Nikolić nima druge izbire za ohranjanje ali celo povišanja prednosti pred Mariborom.

Novo mesto: Krka – Rudar (Matej Jug, 16): Dolenjci se zavedajo, da bo to teden resnice: če bo padel Rudar in nato še Celje, bodo do zadnjega v boju za obstanek, če ne, se bo nogomet na Dolenjskem vrnil v »srednji vek«.

Celje: Celje – Krško (Dejan Balažič, 17): Kapetan Celja in novopečeni reprezentant Blaž Vrhovec je (upravičeno) oštel sodnika Nejca Kajtazovića v Velenju in jo odnesel le z dvema tekmama prisilnega počitka, a ravno zdaj, ko ga klub potrebuje. Celjani so lahko optimisti, čeprav jim je veščina zabijanja golov tuja kot astronomija. Krčani bodo sproščeni, saj so svoje opravili v Domžalah in zaporedni zmagi v gosteh bi mejili na čudež. Ali pa bi to že bil. Ne bodo pa poceni prodali svoje kože.

Zavrč: Zavrč – Maribor (18): Zavrčani gredo nad vijolične tudi z dvojno premijo, novim starim trenerjem Slavkom Matićem, najboljšima napadalcema v začetni enajsterici (proti Kopru sta bila na klopi za rezervne igralce) in še s čim! Župan Miran Vuk je resda navijač Maribora, a še raje bi dal lekcijo Zlatku Zahoviću, četudi je športnega direktorja v tej sezoni pošteno »namahal«. Kvoto daril za druge pa je Vuk že porabil za stanovskega kolega iz Kopra, medtem ko Mariborčani v Novi Gorici niso izstrelili vseh nabojev. Morda le Jean Philippe Mendy, zato pa ima Milivoje Novaković še vse shranjene v okvirju. Je napočil trenutek, da vsaj malo potolaži Zahovića, ki je Ljubljančana vzel zato, da je ponagajal Olimpiji, in mu dal višjo plačo, kot jo ima Tavares? Čas bi že bil, enako pa velja tudi še za enega z vrha plačilnega seznama Agima Ibraimija.

Domžale: Domžale – Luka Koper (Slavko Vinčić, 18): Niti najmanjših možnosti ni za tekmo brez ostrejših štartov. Domžale so dobile vse tekme v sezoni, vključno s pokalnim dvobojem, ki je razblinil še zadnje koprske upe o preboju v Evropo, izgubile pa zadnjega ligaškega s Krškim. Tudi danes niso v prednosti, koprska naveza, Srbi na klopi, Hrvati na igrišču, je eksplozivna.