Oče služi od samega začetka

Osebnost tedna: Neymarjev prestop v PSG še vedno buri duhove.

Objavljeno
06. avgust 2017 22.08
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Po medijski odmevnosti je Neymar uspel stopiti iz sence Lionela Messija in Cristiana Ronalda, a svoje mora dokazati tudi na igrišču ter Argentincu in Portugalcu vzeti zlato žogo. Z odškodnino 222 milijonov evrov in prestopom iz Barcelone k PSG je pretresel nogometni svet, toda brez lige prvakov bodo vsi milijoni zgolj v velik posmeh.

Neymar najverjetneje še ni prišel do svojega vrhunca (seveda, če ne bo nadaljnjih poškodb), toda brazilski nogometni virtuoz ima za seboj toliko dogodivščin, kot da ima 40 let in ne samo 25. Da je nekaj posebnega, so bogati evropski klubi ugotovili kaj kmalu. Sprva ga je v svoje mladinske selekcije zvabil madridski Real, predvsem je bil nad Neymarjem navdušen Emilio Butragueño, nekdanji vrhunski nogometaš in zdaj eden od vodilnih mož kraljevskega kluba. Neymar je za Realove mlajše selekcije odigral nekaj tekem, a ker je bil mladoleten, mu v Madridu niso mogli urediti vseh papirjev za dolgoročnejšo pogodbo. Zataknilo se je pri pogovorih s starši glede zaposlitve v španski prestolnici. Istočasno so se zganili pri Santosu, dotedanjemu Neymarjevemu klubu, in družinski proračun obogatili za milijon brazilskih realov (300.000 evrov). Oče Neymar starejši tako že od samega začetka zna zelo dobro zaslužiti, enako je bil tudi pri prestopu v PSG.

Ljubezen do Reala je nato usahnila, Neymar pa se je začel spogledovati z Barcelono. Katalonci so zmagali v bitki za njegov podpis, toda plačali visoko ceno. Sprva so sporočili, da so za brazilskega napadalca odšteli 57 milijonov evrov odškodnine, a kmalu je postalo jasno, da je Barcelona 40 milijonov evrov nakazala tudi njegovim staršem, v pogodbah so bili še številni sporni členi, njegov prejšnji klub Santos pa je dobil vsega 17,1 milijona evrov. Skupni prestop je bil kasneje ovrednoten na 86,2 milijona evrov.

Zaradi številnih finančnih malverzacij se je Neymar skupaj s katalonskimi šefi znašel v preiskavah. Najprej v Španiji in zatem v rodni Braziliji. Lani so mu v domovini zasegli premoženje v vrednosti 42 milijonov evrov zaradi neplačanih davkov med letoma 2011 in 2013 in spornega prestopa v Barcelono. Pod opis »premoženje« spadajo jahta, zasebno letalo, več bančnih računov in stanovanjski kompleksi v šestih brazilskih mestih.

Z Barcelono je v sezoni 2014/15 osvojil kar pet od možnih šestih lovorik (ligo prvakov, špansko prvenstvo, španski pokal, evropski superpokal in svetovno klubsko prvenstvo), manj uspešen je z reprezentanco. Pred tremi leti je bil najboljši brazilski nogometaš na domačem svetovnem prvenstvu, toda v četrtfinalu proti Kolumbiji se je poškodoval. V zadnjih minutah obračuna ga ja v hrbet udaril nasprotnikov branilec Juan Zuniga, zato je Neymar skoraj ohromel.

»Če bi me Zunigovo koleno zadelo le dva centimetra nižje, bi bil danes prikovan na invalidski voziček,« je ob prvem srečanju z novinarji po tekmi s Kolumbijo povedal Neymar. »Bog vse ve. Če je dopustil, da se je to zgodilo, je to zagotovo storil z razlogom. Navsezadnje pa je bil na moji strani, saj me je blagoslovil in rešil pred najhujšim. Zuniga me je dan pozneje poklical in se mi opravičil, jaz pa sem mu odpustil in mu zaželel vse dobro tudi vnaprej. Nobenih zamer ne gojim, seveda ga ne sovražim. Zmotilo me je le, ker je dejal, da je šlo zgolj za običajen prekršek v žaru borbe. To pa ni bilo res. Ko imam pregled nad tem, kar se dogaja okrog mene, se lahko branim. Ob napadih izza hrbta se pač ne morem.«

V ozadju svežega prestopa k PSG je imela pomembno vlogo tudi politika. Katarci se pripravljajo na svetovno prvenstvo leta 2024, prav Neymar naj bi bil eden od ambasadorjev, zato se na neki način celo spodobi, da igra za klub v lasti katarske države. Tovrstno dvigovanje medijske odmevnosti pomaga tudi v geostrateškem boju Katarja proti Savdski Arabiji, o čemer pa Neymar zagotovo ne razmišlja preveč. Poleg golov je zanimiv zaradi svojega živahnega značaja, tetovaž, bujnih pričesk, poplesavanja … Posnemajo ga številni fantje, za njim norijo dekleta, bogata podjetja pa ga vabijo pod svoje okrilje. Sponzorsko pogodbo ima podpisano s podjetji Nike, Panasonic, Volkswagen, Red Bull, Santander, Unilever …