Od treh najboljših sta dva vratarja

Nogometna Anglija: O Sloveniji te dni zelo malo, veliko več pa o boju za Raheema Sterlinga.

Objavljeno
13. junij 2015 04.22
SOC/
G. N., šport
G. N., šport
London – Slovenija? Super statistika, dva od treh najboljših nogometašev pa sta vratarja! Pri tem odgovoru z značilnim angleškim cinizmom se končuje kratek spomin angleških medijev glede poznavanja slovenske nogometne reprezentance. Resnici na ljubo, angleški nogometni drobir se je do včeraj vrtel okoli klubskih prestopov.

Več pozornosti bodo selektor Roy Hodgson in njegovi kandidati dobili danes, jutri in v ponedeljek, morda še v torek in sredo, če bodo Milivoje Novaković in drugi izbranci Srečka Katanca presenetili. Angleži bi slovenski podvig kajpak označili kot prvovrstno senzacijo, saj so doslej vendarle »kar« trikrat premagali Slovenijo. Za to, da zmage niso bile ravno prepričljive ali lahke, se niso posebej menili. Angleži pač, ko zmagujejo, je vse normalno, ko izgubijo, je senzacija!

Javnost kaj drugega kot uspeh njenih nogometašev ne pričakuje. Previdnejši so neposredni proizvajalci na igrišču, ki so se ves teden soočali s kritikami, da so v Dublinu proti Irski (0:0) igrali najbolj dolgočasno tekmo v zgodovini. To ni bilo daleč od resnice, sprožili so le tri strele proti irskim vratom. Vratarja Joeja Harta so najbolj razjezili kritiki, ki jih je označil za komedijante in jim dal vedeti, da je čvrsta in organizirana obramba temelj za uspeh na težkem gostovanju v Ljubljani.

Pa vendar, angleškim medijem pretiranega cinizma ali vzvišenosti ne kaže očitati, omogočili so jim ju tekmeci v kvalifikacijski skupini. Anglija namreč mirno pluje v lahki skupini, kot so jo označili. V petih tekmah je petkrat zmagala, ima s 6 goli najboljšega strelca Dannyja Welbecka (v Ljubljani ga zaradi poškodbe ne bo), ki v premier league zabija le občasno, in je prejela en sam gol. Pa še tega je prav proti Sloveniji z avtogolom dosegel Anglež – Jordan Henderson.

Navkljub javni prezrtosti Slovenije angleški novinarji s poizvedovanji pri naši sedmi sili o takšnih in drugačnih zanimivosti okoli slovenske selekcije ne skrivajo, da jih še kako zanima stožiška tekma in kaj bo prinesla. Izpostavili so zgodbo o Samirju Handanoviću in njegovem izzivalcu Janu Oblaku (poudarili so, da ni v sorodstveni povezavi z bržčas najboljšim slovenskim nogometašem doslej Branetom Oblakom), ki so ju uvrstili med tri najboljše slovenske igralce. Tretji je Josip Iličić.

Namesto okoli taktičnih različic in enajsteric se tudi angleška reprezentanca vrti okoli prestopnih kombinacij v premier league. V ospredju je 20-letni Liverpoolov zvezdnik Raheem Sterling, ki je na Wembleyju s svojo hitrostjo našim branilcem in zveznim igralcem povzročal obilo preglavic, na generalki v Dublinu je bil neviden. Najvztrajnejši je Manchester City, ki je oddal prvo ponudbo, po zavrnitvi pa pripravil še drugo, »težko« 55 milijonov evrov. Prva naj bi bila za 15 milijonov € nižja, povrhu so Sterlingu ponudili tudi 245.000 € tedenske plače. Liverpool, ki je Sterlingu dvignil tedensko plačo na 130.000 €, bo o prodaji resneje razmišljal, če bi ponudba znašala okoli 65 milijonov €.

Hodgson se zaveda, da je Sterling ta trenutek v posebnem položaju, zaradi česar ni povsem osredotočen na jutrišnjo tekmo. Selektor ima sladke skrbi, ob Liverpoolovem šprinterju ima še hitrejšega in bolj izkušenega »rezervista« Thea Wolcotta. Arsenalov napadalec je imel še eno precej neposrečeno sezono zaradi poškodb, a jo je vsaj končal v velikem slogu. Zato bo v Stožicah bržčas dobil prednost pred mlajšim kolegom. Drugih korenitejših posegov v enajsterico v primerjavi s tekmo z Irsko selektor bržčas ne načrtuje.

Anglija je v ritmu, ki ga že dolgo ne pomni. Pred tekmo v Stožicah je nanizala deset tekem brez poraza in če bo tudi jutri ostala neporažena, bo prvič po 24 letih sezono končala brez poraza.