Odslej branijo prvo mesto nogometaši Olimpije

Ljubljančani sinoči zanesljivo premagali Celjane. Poraza obeh klubov, ki se borita v Evropi. Badžim in Žlogar zadovoljna s točko.

Objavljeno
17. julij 2017 01.16
Nogometna tekma prvega kroga Prve lige Telekom Slovenije Olimpija - Celje, v Ljubljani, 16. julija 2017. [Olimpija,Celje,nogomet,nogometaši,prva liga]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Pogled na lestvico 1. SNL ponuja veselje navijačem Olimpije. Zeleno-beli od sinočnjega večera zasedajo vrh slovenskega prvenstva, četudi jim je to uspelo le zavoljo najboljše razlike v golih. Ljubljančani so v Stožicah resda strli Celjane – in posledično odprli njihovo postavitev – šele s prostega strela.

»To je bila zanimiva tekma za 1. kolo, toda gotovo bodo sledile še boljše. V prvem polčasu smo nadzorovali igro, a si nismo ustvarili pravih priložnosti. Po vodstvu s 3:0 smo uspešno pripeljali tekmo h koncu, četudi smo se v zadnjih 15 minutah pahnili v živčnost zaradi lahko prejetega gola. Seveda bo odslej lažje, toda naprej gremo po isti poti kot prej,« je bil Olimpijin trener Igor Bišćan zadovoljen, potem ko je optimalno začel svojo pot v 1. SNL.

Na severu Ljubljane dolgo nismo vedeli, kdo premore najbogatejšo zasedbo v 1. SNL, kateri klub pa je pred začetkom sezone drastično prevetril in pocenil stroške dela. Kdor je prišel na tekmo 15 minut po prvem žvižgu sodnika Mateja Juga, ni zamudil ničesar. V nadaljevanju je opozoril nase predvsem nesojeni krilni adut Tottenhama Nathan Oduwa, ki je dvakrat sijajno pobegnil čuvaju in obakrat poslal uporaben predložek v kazenski prostor gostov.

Nato so postali nevarnejši Celjani, toda konkretno je udaril na vrata šele pozneje Goran Brkić. Srbski vezist, ki je nazadnje opozarjal nase v Doboju v BiH, je odlično izvedel prosti strel po prekršku nad Alvesom – žoga je po njegovem udarcu poletela v levi zgornji kot vrat Matjaža Rozmana – 0:1. To je očitno motiviralo Ljubljančane, ki so v drugem polčasu izvedli »blitzkrieg«. Najprej je mojstrsko zabil gol Issah Abass po lepi globinski podaji Alvesa, dve minuti pozneje je Alves zabil še tretjega z roba kazenskega prostora, potem ko so vsi na štadionu mislili – le sodnik ne –, da bo igra prekinjena zaradi prekrška nad Oduwo.

Celjani so nato poizkušali izkoristiti dejstvo, da so ljubljanskim zveznim igralcem začele pohajati moči, a se je Bišćan pravočasno odzval z menjavami, videli smo le še en gol po akciji Lupete in strelu Dangubića. »Tekma ni bila nič posebnega, oboji smo se še lovili podobno kot drugi v ligi. Evrogol smo prejeli v najmanj ugodnem trenutku, pobrali pa smo šele v zadnjih 15 minutah, zato v seštevku nisem zadovoljen,« je ocenil celjski trener Tomaž Petrovič.

Že nekaj ur pred tekmo v Ljubljani sta razkrila svoje znanje kluba, ki v zadnjih tednih predstavljata 1. SNL v evropskih tekmovanjih. Zahteven boj za evropsko ligo je očitno pustil posledice tako pri Goričanih kot Domžalčanih – kluba, ki sta v četrtek igrala tekmi v Atenah oziroma v Reykjaviku, ta četrtek pa ju čakata revanši, sta bila namreč neuspešna na gostovanjih v Velenju in Krškem.

Krčani s trenerjem Stipetom Balajićem so predramili Goričane šele z dvema goloma Miljana Škrbića, tedaj se je odzval tudi gostujoči trener Miran Srebrnič in poslal v ogenj udarna člana enajsterice Osujija in Kapića, toda prepozno za popoln zasuk. Tudi Domžalčani so po odličnem začetku sezone na tujem padli na prvi domači oviri. Velenjčani so pokazali večjo željo, učinkovali so znani motivacijski prijemi Marijana Pušnika.

Brez zmagovalca se je končal le dvoboj novinca in povratnika v 1. SNL, Ankaran pa je navkljub oteženim razmeram za vadbo iztržil točko v derbiju s Triglavom. Primorci so bili v prvem polčasu tekme v Dravogradu boljši, v nadaljevanju so imeli pobudo v nogah Kranjčani, razplet brez golov ustreza videnemu na Koroškem.

»Moramo biti zadovoljni s točko. Ni bila težka le tekma, tudi priprave nanjo so bile takšne,« je zatrdil trener Vlado Badžim in imel v mislih minule tedne, ko je klub z Obale po nomadsko iskal svoj domicil, nazadnje pa ga našel tam, kjer je opravil tudi tritedenske priprave. »Fantje so utrujeni, glede na potek tekme pa je remi pravšnji izid. Videli ste, da večina še ni pripravljena za 1. SNL, gotovo pa bomo v naslednjih tednih boljši, bržčas bomo angažirali kakšno okrepitev tudi v zvezni vrsti, da bo naša igra še hitrejša,« je ocenil Badžim. Njegov primorski kolega Tonči Žlogar, ki je nedavno prevzel Triglavane, je dodal: »Ko smo v drugem delu tekme zaigrali z dvema napadalcema, smo bili zelo nevarni prek večjega pritiska na njihovo zadnjo linijo. Prej smo igrali tudi proti vetru. V seštevku sem zadovoljen, videl sem veliko dobrega, a tudi napake, ki jih bomo začeli odpravljati.«