»Ofsajdi« FC Koper pod lupo kriminalistov

Milan Mandarić z izvršbo nad račune FC Koper. Boris Popovič: Koper se bo pošteno in hrabro raje boril na zelenici.

Objavljeno
22. september 2016 02.23
Na sliki Boris Popovič. Srečanje slovenskih, hrvaških in italjanskih istrskih županov na mejnem prehodu Dragonja, 16. decembra 2015 [Boris Popovič,žičnata ograja,Dragonja,migranti,župani,mejni prehod]
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – Koprski kriminalisti so v ponedeljek več ur pregledovali sedež nogometnega kluba FC Koper. Zanimalo jih je, kako je s terjatvijo podjetja Swiss Sport Agency z Maršalovih otokov, ki jo je v postopku enostavne prisilne poravnave prijavil FC Koper. Preostali upniki zatrjujejo, da gre za fiktivno terjatev in da se želi FC Koper izogniti plačilu dolgov Milanu Mandariću.

»Koprski kriminalisti so v prostorih nogometnega kluba Koper zbirali obvestila in zasegli dokumentacijo v povezavi s predkazenskim postopkom, ki ga vodi kriminalistični sektor PU Koper,« je po štiriurnih zaslišanjih odgovornih v klubu pojasnila tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec. Kriminalistični postopek je tudi sestavni del postopkov pred koprskim okrožnim oziroma ljubljanskim višjim sodiščem. Slednje je namreč koprskemu sodišču naložilo naslednje: »Če bo sodišče prve stopnje ugotovilo, da je zoper dolžnika (FC Koper) dovoljeno voditi postopek poenostavljene prisilne poravnave, naj se v nadaljevanju postopka opredeli tudi do trditev (drugih upnikov), da je terjatev največjega upnika (Swis Sport Agency) v seznamu navadnih terjatev, ki ga je dolžnik predložil k poročilu o svojem finančnem položaju in poslovanju, fiktivna, in da gre v tem primeru za zlorabo postopka poenostavljene prisilne poravnave z namenom oškodovanja resničnih upnikov.« Višje sodišče je pojasnilo, da sta pritožnika (Mandaričev MM Šport Koper in nekdanji koprski trener Rodolfo Vanoli) navedla »dovolj konkretnih dejstev, ki vzbujajo sum v verodostojnost terjatve Swiss Sport Agency«, zato mora FC Koper dokazati njen obstoj.

Terjatev podjetja z Maršalovih otokov je sporna že zaradi višine: kaj je agencija izvajala za klub, da terja tolikšen znesek? Poznavalci ugibajo, da bi to lahko bile le provizije od prodanih koprskih nogometašev v druge klube, iz česar bi lahko sklepali, da so te nogometaše prodajali za milijonske zneske, česar pa nihče ne pomni. Predsednica okrožnega sodišča Koper Darja Srabotič nam je včeraj odgovorila, da so v torek pozvali FC Koper, naj predloži račun, s katerim bi izkazal višino terjatev upnika Swiss Sport Agency, včeraj pa je koprski nogometni klub tudi dopolnil svoj predlog za začetek poenostavljene prisilne poravnave, na podlagi katerega bo sodišče ponovno odločalo. Glede na razlago višjega sodišča obstajajo teoretične možnosti, da bi klubu kot mikro podjetju takšno prisilno poravnavo dovolili.

Koprsko sodišče je pojasnilo, da je Milan Mandarić 7. julija predlagal rubež denarnih sredstev pri organizaciji za plačilni promet zaradi izterjave 448.328 evrov. Postopek poenostavljene poravnave se je začel 12. julija, zato so izvršbo prekinili, ker pa je bil septembra sklep o začetku poenostavljene poravnave razveljavljen, je sodišče 14. septembra izdalo sklep, da se izvršba nadaljuje in je od minulega petka spet posredovan pri agenciji za plačilni promet. Tega dne so z računa FC Koper prenakazali Mandariću prvih 4719 evrov. Mandarić pa je blokiral tudi klubski račun pri Zadružni Kraški banki v Trstu.

Koprski župan Boris Popoivič, ki nastopa kot tiskovni predstavnik kluba, nam do zaprošene ure ni odgovoril. V klubu so prejšnji teden zatrdili, da nimajo izvršbe nad svojimi računi. »FC Koper bo v izogib nadaljnjemu netočnemu pisanju medijev in trditvam Milana Mandarića pojasnil temelj in vsebino terjatve podjetja Swiss Sport Agency, saj slednja ni fiktivna.« V klubu trdijo, da gre v vsem tem primeru za namerno in zelo načrtno zrežirano gonjo s strani ljudi, ki trenutno vodijo NK Olimpijo.

Predstavnik Nogometne zveze Slovenije Matjaž Krajnik nam je odgovoril, da mora vodstvo kluba v takih razmerah sprožiti ustrezne postopke za čim prejšnje normaliziranje finančnih obveznosti. NZS preko sistema lincenciranja nogometnih klubov nadzira izpolnjevanje pogodbenih obveznosti do zaposlenih in odvisnih oseb ter do drugih klubov pri prestopih igralcev. V skladu z licenčnim pravilnikom bo zato FC Koper poročal licenčnim organom NZS o poravnavi svojih obveznosti 30. 9. 2016. Glede na poročanje bodo organi ukrepali, če bo treba.