Olimpija po »katalonsko«, Koper po »italijansko«

 V velikonočnem 26. kolu 1. SNL bodo vse tekme že danes, pri čemer bosta najbolj vznemirljivi v Ljubljani in Novi Gorici.

Objavljeno
30. marec 2013 08.05
Posodobljeno
30. marec 2013 11.00
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Reprezentančna kriza najbolj udriha po klubih v 1. SNL, v kateri bodo danes tekme velikonočnega 26. kola. Ključna tekma bo v Stožicah, vprašanje pa naslednje: bo »italijanska« Luka Koper kos »katalonski« Olimpiji? Vodilni Maribor gosti v Ljudskem vrtu priljubljeni Rudar, Domžale bodo gostovale pri vselej nepredvidljivi Gorice. Tekmi bosta še v Celju in Murski Soboti.

Nova Gorica: Gorica – Domžale (sodnik Slavko Vinčić, 15): Prvi strelec Gorice Dejan Žigon, junak zadnje ligaške tekme Amedej Vitrih, bojeviti Welle Ndiaye in za omenjeni dvoboj »zamrznjeni« Saša Aleksander Živec – to so goriški prvokategorniki, ki tekme z Domžalami ne bodo igrali. Če bi upoštevali logiko, so po podvigu v Ljudskem vrtu favoriti samozavestni gostje, A, ko gre za goriško-domžalske dvoboje, logike pogosto ni. In tudi zdaj, ko so Domžalčani v izrazito boljšem stanju, bi tekma lahko imela nelogično zgodbo.

Murska Sobota: Mura – Triglav (Matej Jug, 15): Vse poti vodijo v najnižjo ligo. To je soboška realnost, ki jo lahko v obstanek in poslovno konsolidacijo zapelje le kakšen šejk. Še dobro je, da Mura sploh nastopa. Pa še; vrhunec krize je prav gotovo to, da bo zaradi pomanjkanja denarja za gledalce odprta le ena tribuna. Še pred meseci pa je bila celotna Fazanerija premajhna za prekmurske nogometne navdušence.

Celje: Celje – Aluminij (Dejan Balažič, 15): Za (pre)mlade Celjane je bila lekcija v Stožicah dobrodošla učna ura. Razkrila je bistvo – učiti se, učiti se, učiti se ... Druge poti ni; »material« je zanimiv, kako ga bodo izbrusili v dragocene izdelke, pa je druga stvar. In je pomembna za strokovni štab, ki ima v rokah morda najbolj nadarjenega igralca v ligi – Miho Zajca. Ta v celjskem mozaiku morda ni tako viden kamenček, toda pozorno oko opazi več: njegovo lahkotno gibanje, občutek za igro in prostor ...

Maribor: Maribor – Rudar (Damir Skomina, 17.30): Ne zaradi športnega dela, pozornost je bila v zadnji dneh usmerjena v vijolični tabor zaradi Mirana Pavlina. Kaj se je zgodilo, da niti zvesti prijatelj Zlatko Zahović nekdanjemu kapetanu Slovenije ni mogel več omogočiti službe pri edinemu športnemu kolektivu v Sloveniji, ki – še – zmaguje in posluje z dobičkom? Pavlin, ki je v Kopru dokazal, da premore več nogometnega znanja, kot večina drugih v Sloveniji, morda plačuje grehe za pomenljivo preteklost. Kaj pa moštvo? Darko Milanič se je po domžalski zaušnici spet lahko prepričal, da je Dejan Mezga za marsikaterega njegovega ljubljenca pravi velemojster. Kaznovani Nusmir Fajić bo sprostil prostor za enega tujca, kar je sladka skrb, ki si jo lahko privoščijo le vijolični. Porazov pa si kljub zajetni točkovni prednosti ne morejo dovoliti. Razvajeni navijači so neizprosni, kaznujejo vsak spodrsljaj, ki je viden v blagajni. Maribor je namreč poseben tudi v tem, saj v primerjavi z drugimi klubi pod rubriko prihodki lep del odstotkov iztrži od prodanih vstopnic. Rudar praktično nima možnosti za uspeh, toda praznično soboto lahko popestri s sproščeno in kombinatorno igro.

Ljubljana: Olimpija – Luka Koper (Vojko Goričan, 20): Spremembe na političnem prizorišču in ideološki zasuki so zbližali Ljubljano in Koper do te mere, da bi med ambicioznimi projekti lahko videli tudi tretji železniški tir, čeprav – od Divače – še drugega niso položili. Nogometna zgodba je pri obeh tekmecih zelo podobna: polna je projektov in ambicij, a tudi spornih vsebin. Ljubljanska je povezana z igralno filozofijo, ki ima preveč igrivega katalonskega pridiha (Barcelona) in premalo »fajterskega« pristopa (Real). Koprska je usmerjena k sosedom v Italijo. Toda v njej ni vključena realnost; medtem ko ta čas vodilni ideolog (selektor Cesare Prandelli) že lep čas teži k igri in igra »pepčka« celo z Brazilci, je koprski trener Rodolfo Vanoli izraziti trener starega kova – obramben (kot je reprezentančni »catenaccio«) ... Na kratek rok so lahko uspešni organizirani, disciplinirani in obrambni, dolgoročno so nagrajeni drzni, pogumni in napadalni.