Olimpija s tujci nad doma narejeni Maribor

Današnji največji slovenski derbi, 33. po vrsti, v polnih Stožicah obeta prvovrstni spektakel in dvoboj različnih konceptov.

Objavljeno
25. avgust 2017 22.55
Nogometna tekma Olimpija - Maribor 29.aprila 2017 [šport,Olimpija,Maribor,Ljubljana,nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Olimpija je prva, Maribor je v ligi prvakov. Vznemirljivejšega izhodišča za prvi in največji ligaški spektakel v sezoni ni mogoče pripraviti. Nedeljski večerni derbi v polnih Stožicah (20.20) bo zagotovo žel zanimanje tudi preko meja, a glavno vprašanje bo naslednje: kdo bo jeseni narekoval ritem in si pripravil boljše izhodišče za spomladanski naskok na naslov državnega prvaka?

Nasprotja niso le med navijači, tudi med moštvoma je velika razlika. Olimpija je z Igorjem Bišćanom v obdobju ustvarjanja igre in podobe po trenerjevi filozofiji, ki je pravo nasprotje vijolični Darka Milaniča. Olimpija si tekmece podreja s posestjo žoge in kombinatoriko, Maribor je praktičen in enostaven – hitro šviga v napad, še hitreje v obrambo. Olimpija je igrivejša, Maribor potenten in vztrajen tudi z rezervisti, v kombinaciji s prvokategorniki, ki so se potili v Evropi in počivali doma, pa je napredoval z bliskovito hitrostjo. Vrnjen naslov prvaka je že pozabljen, navdušuje svež Maribor, pomlajen in psihološko trden kot skala. V Ljudski vrt je vrnil navijače in tekmecem dal vedeti, da ni več star in »zarjavel«, marveč mladosten in še boljši. Čeprav vajeti igre še trdno držijo najbolj izkušeni lisjaki.

Olimpija s stricem iz Amerike pot do vrha išče preko bližnjic, z bolj ali manj posrečenimi nakupi tujcev. Tudi Bišćan sodi mednje, a je fant iz soseščine z močnim igralskim poreklom in ambicioznostjo začetnika. Zanj je Olimpija prvi resnejši preizkus trenerskega talenta. Maribor je po dveh sušnih evropskih sezonah zategnil pas in z lastnimi fanti začel pisati novo poglavje, ki se je že v dobrem mesecu spremenilo v uspešnico.

Olimpijini tujci ali Mariborovi slovenski igralci? To je še ena od ugank 33. derbija (3 zmage Olimpije, 16 Maribora in 13 neodločenih izidov z razliko v golih 29:44), ki ga oba kluba začenjata s 16 točkami. Olimpija je tudi učinkovitejša, toda razen z Gorico, ki je bila še utrujena od Evrope, se še ni soočila z močnejšim tekmecem.

»Oboji smo kakovostni, oboji smo v zmagovalnem ritmu in smo dokaj enakovredni,« je razmerja sila označil Bišćan, ki bo prvič vodil derbi, igral jih je že nešteto in predvsem veliko večje. Zagrebčan je solidno začel Olimpijino zgodbo in predvsem brez velikih besed. Evropski polom s Finci je bil celo koristen, da je počistil moštvo in dopolnil zasedbo z okrepitvami. Olimpija ima hitrost, tehnično dovršenost, dolgo klop in dva, tri izstopajoče posameznike. Še posebej Isaaha Abassa, živega, nadležnega, hitrega, žilavega in lačnega golov. Pet jih je že zabil prodajno najdragocenejši zeleno-beli adut, komaj 18-letni Ganec, ki bo nemara še bolj zahteven izziv za vijolične branilce, kot je bil nigerijski silak pri Hapoelu Anthony Nwakaeme. Tudi Mariborčani imajo svojega aduta, ki bi lahko že jeseni izkoristil peklenski ritem in se prebil v kategorijo najdragocenejših igralcev vijoličnih – Martina Kramariča. Vprašanje je samo, ali mu bo Milanič zaupal od prve minute ali bo na začetku sezone enega od najvznemirljivejših upov čuval za zadnji del tekme, ko bodo noge že utrujene. Komaj 19-letni Belokranjec je Olimpiji že zabil gol, a v dresu Krškega.

Derbi je prišel v idealnem obdobju. Olimpijini poškodovani igralci ali rekonvalescenti Bišćanu lajšajo odločitve, Milanič je že vajen kolobarjenja, čeprav se je v dveh mesecih pošteno razširila konkurenca v moštvu. Za marsikatero kadrovsko odločitev potrebuje temeljite analize. Medtem ko je Bišćan sila skop v razkrivanju vsebin, je Milanič gostobeseden, a za oba velja, da raje skrivata adute, kot jih razkrivata.

»Polne Stožice nas lahko popeljejo do zmage,« je Bišćan izpostavil še eno ljubljansko prednost. Če to sploh je. Mariborčani imajo že na desetine »peklenskih« tekem v nogah. In štiri več v dobrem mesecu, odkar se je začela sezona. V 42 dneh so vijolični igrali kar 12 tekmovalnih tekem, Olimpija v 53 dneh 8.

Derbi bo vodil najboljši slovenski sodnik Damir Skomina. Slabše izkušnje s Koprčanom imajo Ljubljančani!