Omladič s prostega strela

Naši na tujem: Borussiin trener Jürgen Klopp se je jezil na Kevina Kampla. Zadela Haris Vučkić in Nik Omladič.

Objavljeno
16. marec 2015 08.50
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Neučinkoviti konec tedna napadalcev slovenske nogometne reprezentance sta omilila Haris Vučkić in Nik Omladič. Prvi je zabil drugi gol za nekdanje škotske prvake v 2. ligi, drugi se je premierno vpisal med strelce v majici Eintrachta iz Braunschweiga.

Če ne gre glavnim adutom Srečka Katanca, rešujejo barko slovenskih legionarjev fantje, ki – doslej – še niso prepričali selektorja. Konec tedna so streljali s slepimi naboji napadalci v Avstriji, Bolgariji, Nemčiji, Italiji, Belgiji in na Japonskem, v dveh drugih ligah pač ne: Vučkić je zabil tretji gol za Rangers (drugega v prvenstvu), Omladič prvega za Braunschweig. »Bil je že čas tako za moj gol kot za našo zmago,« je povedal Omladič po lepem golu s prostega strela. Eintracht se želi vrniti v bundesligo, toda ta čas mu ne kaže najbolje; za Kaiserslauternom zaostaja 8 točk, do konca sezone je še devet kol. O možnostih Omladičevih bo veliko razkrila sobota, ko bo gostoval v Braunschweigu vodilni Ingolstadt. Vučkićevim kaže podobno, ta čas se nahajajo na položajih, s katerih bi se lahko prek dodatnih kvalifikacij potegovali za vrnitev v škotsko 1. ligo.

Včeraj sta bila uspešna tudi Valter Birsa in Boštjan Cesar, ki sta bila med najbolj zaslužnimi za pomembno zmago Chieva v Genovi. Klub iz predmestja Verone je s tremi osvojenimi točkami ob Ligurskem morju pobegnil na »varnih« osem točk prednosti pred Cagliarijem, ki ta čas zaseda 18. mesto, še zadnje v »območju serie B«. Statistični spletni portal Whoscored je Birsi prisodil zelo visoko oceno 8,2, tudi Boštjanu Cesarju pa le za malenkost nižjo oceno 7,8.

Za primerjavo: akterja slovensko obarvanega derbija bundeslige v Dortmundu sta prejela nižji oceni. Kevina Kampla, ki je v majici Borussie igral od 61. minute, so ocenili s 6,5, nad njim pa ni bil navdušen trener BVB Jürgen Klopp. Ta je v enem od kadrov oddaje Sportstudio na nemški nacionalki vidno – s kretnjami rok – izražal jezo nad slovensko zvezdo prestopnega roka. Kölnov branilec Dominic Maroh je na isti tekmi prejel oceno 7,7, Miša Brečka pa za tri minute igre razumljivo niso ocenili.

Na zmagovite tirnice se je – po turbulentnem obdobju po porazu z Lokomotivo – vrnil trener Matjaž Kek. Rijeka je po 25. kolu HNL bližje Dinamu kot Hajduku, bi lahko zapisali po tem, ko so Zagrebčani remizirali v Splitu, ob Kvarnerju pa je z 0:4 padel Zadar. Rečani zaostajajo 12 točk za Dinamom in imajo točko več (13) prednosti pred Hajdukom.