Oprosti, Neymar, tokrat nismo zate

Kljub protestom večina Brazilcev podpira izvedbo svetovnega nogometnega prvenstva.

Objavljeno
05. maj 2014 10.34
J. S., šport
J. S., šport
Brazilija bolj kot kdajkoli prej pričakuje zmago svoje reprezentance na svetovnem prvenstvu v nogometu. Mundial, ki ga bodo čez 38 dni odprli v Sao Paulu, je kljub temu polariziral 200-milijonsko državo na podpornike in vse glasnejše nasprotnike razsipno organiziranega turnirja. Uspeh »seleçaa« je toliko bolj »nujen«.

Le še 48 odstotkov Brazilcev neomajno podpira organizacijo jubilejnega 20. svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo želo pozornost športnega sveta med 12. junijem in 13. julijem. Aprilska raziskava Datafolhe kaže, da je javna podpora izvedbi mundiala prvič doslej padla pod mejo 50 odstotkov. Novembra 2008, torej leto potem ko je FIFA zaupala turnir Braziliji, je bila podpora tamkajšnjega prebivalstva največja, in sicer 79 odstotkov. Več smrtnih primerov med delavci pri gradnji štadionov, letališč in povezane infrastrukture, veliko večji stroški od prvotno načrtovanih in sumi korupcije pa so pričakovano omajali podporo Brazilcev, ki bodo prvič po 64 letih gostili najboljše na svetu.

Zgovorna je pot pevskega uspeha povprečnega pevca iz Ria de Janeira, čigar pesem z naslovom »Oprosti, Neymar« (Desculpe Neymar) je doživela na portalu Youtube več ogledov kot vse njegove prejšnje pesmi (145.000 ogledov od 18. marca). Edu Krieger je v njej zapisal, da tokrat ne bo mogel navijati za Brazilijo. »Ne moremo biti pravi prvaki, zapraviti več kot 10 milijard dolarjev za čudovite in mogočne štadione, če pa nam ob tem propadajo bolnišnice in javne šole,« poje Krieger besedilo, ki ga spremlja le zvok kitare. Krieger je nato v enem od intervjujev pojasnil, da je bil vselej zapriseženi navijač brazilske nogometne reprezentance. »Toda tokrat ne čutim takšnega navdušenja kot pred prejšnjimi mundiali. Med gradnjo objektov se je pojedlo preveč zarečenega kruha, ljudje so upravičeno razočarani.«

V zadnjih mesecih so v številnih brazilskih mestih izbruhnili novi protesti, resda manjši kot pred tem, zato pa bolj intenzivni in pogosto z več »konkretnega« nasilja. Mnogi tamkajšnji politični analitiki pripisujejo protestom tudi politične motive, saj bodo letos v Braziliji zelo pomembne predsedniške volitve, zato naj bi imela interes podžigati proteste celo opozicija sedanje predsednice Dilme Rousseff. Kakorkoli, večina Brazilcev še vedno podpira izvedbo mundiala, če ne drugega, so ekspresno hitro razgrabili dobra dva milijona vstopnic za posamezne tekme šampionata. »Le« 40 odstotkov anketirancev namreč nasprotuje svetovnemu prvenstvu, še dva odstotka manj jih pravi, da bi bilo bolje, če bi turnir organizirala kakšna druga država. Pri tem se pojavljajo tudi regijske razlike znotraj heterogene in zelo raznolike države (marčevska anketa). Na jugovzhodu, ki bo gostil mundial v mestih Porto Alegre, Curitiba, Sao Paulo, Rio de Janeiro in Belo Horizonte, je trenutni »rezultat« 49:46 v prid organizacije prvenstva, na severovzhodu, kjer ležijo mesta Fortaleza, Natal, Recife in Salvador, organizatorji vodijo še z večjo prednostjo 72:25. Četrtina vprašanih Brazilcev se boji nasilja med turnirjem in hkrati meni, da bo zagotavljanje varnosti vsem udeležencem eden večjih izzivov za državo. Večji izziv bi lahko predstavljal le boj z obvladovanjem stroškov, manjšega pa ulični protesti (11 %).

Scolari opozarja rojake

Morebitno javno izražanje nezadovoljstva nad »dajanjem prednosti nogometu pred socialno državo« tudi po začetku turnirja bi lahko vplivalo na rezultate brazilske reprezentance. Na to je pred dnevi opozoril selektor Luiz Felipe Scolari, ki se boji, da bi se ponovili dogodki izpred leta dni, ko je na tisoče protestnikov preplavilo ulice brazilskih mest med generalko za SP, medcelinskim pokalom.

»Ne nasprotujem protestom, le zdi se mi, da čas svetovnega prvenstva ne bi bil najbolj primeren za izražanje nezadovoljstva med ljudmi. Če so protesti normalni, torej miroljubni in s transparenti v rokah, potem je to del demokracije. Le čas med mundialom ni primeren za to,« je zatrdil Scolari, ki so mu vodilni na tamkajšnji nogometni zvezi zaupali odgovorno nalogo – Brazilce mora vrniti na svetovni vrh, na katerem so bili nazadnje leta 2002, ko je bil selektor seleçaa prav Felipão. Scolari dodaja: »Vendarle gre za brazilske nogometaše, Brazilce. In vsi skupaj bomo na misiji. Igralci bodo že tako ali tako pod strahovitim pritiskom, morebitni protesti pa bi jim naložili na hrbet še veliko večje breme.«

Scolariju je priskočil na pomoč tudi Ronaldo, z 8 goli najboljši strelec omenjenega svetovnega prvenstva leta 2002, zdaj pa ambasador domačega mundiala: »Zunaj Brazilije vidim ogromno navdušenih obrazov, ki nestrpno čakajo, da se turnir začne. Srečen sem, saj vem, da bo pri nas med turnirjem podobno.« Organizatorji, FIFA in pokrovitelji računajo na čarobnost vsakokratnega prvenstva, ki že pregovorno vsaj začasno potisne vstran tegobe in morebitne nepravilnosti. Seveda računajo tudi na čim boljši dosežek brazilske reprezentance in se hkrati zavedajo, da bi morebitno zgodnje slovo Brazilije od turnirja – seleçao bo igral v skupini A s Hrvaško, Mehiko in Kamerunom – nedvomno spodbudilo proteste in javno izražanje nezadovoljstva.