Paragvajec, ki je v Afriki osrečil Špance

Sijajni strelec Oscar Cardozo bo v finalu evropske lige v Amsterdamu največja nevarnost za Chelsea.

Objavljeno
05. maj 2013 10.45
G. N., šport
G. N., šport
Mario Mandžukić proti Robertu Lewandowskemu bo posladek zadnjega dejanja v ligi prvakov, v evropski ligi pa bi se v tej vlogi lahko znašla Paragvajec Oscar Cardozo in Španec Fernando Torres. Benficin ostrostrelec skoraj zagotovo, potem ko je bil osrednji junak povratne tekme s Fenerbahčejem. Z dvema goloma je sloviti lizbonski klub popeljal v amsterdamski finale (15. t. m.).

Navijači Benfice na rokah nosijo velikega junaka. Še pred dvema letoma je bil edini nogometaš na klubskem seznamu igralcev z natančnim odškodninskim zneskom (60 milijonov evrov), ki lahko zapusti klub v dogovoru s ponudniki. Milijonski znesek je v veljavi še danes, res pa je, da je njegov status precej drugačen in bolj trden. Nihče več slokega, 193 cm visokega napadalca ne more pregovarjati k odhodu, ne da bi prisluhnil njegovim željam. A je tudi res, da ni kluba na svetu, ki bi Benfici odštel 20 milijonov evrov ali več za napadalca, ki bo le pet dni po bitki na amsterdamski Areni dopolnil že 30 let. Dve, tri leta mlajši Cardozo bi bil morda ob boku mlajšim Falcau, Lewandowskemu, Mandžukiću, Cavaniju, zdaj lahko uživa le v tem, kar se mu je posrečilo doseči v šestih sezonah v dresu najslavnejšega portugalskega kluba. In dosegel je veliko, tudi to, da je že v družbi Benficinih strelcev z več kot sto prvoligašklimi goli v portugalskem prvenstvu, da na klubski lestvici strelcev v evropskih pokalih zaostaja le za nedosegljivim Eusebiom (57 golov) in da je po letu 1990 popeljal rdeče v finale enega od evropskih pokalov. Pred 23 leti je Benfica igrala v finalu pokala prvakov in izgubila z Milanom.

»Zmaga v evropski ligi bi bila za klub veličastna. Že dolgo nismo igrali v finalu in vem, da bi navijačem, ki so bili z nami v dobrem in slabem, prinesli veliko veselja. Imamo močno in izkušeno ekipo,« je pogled proti velikemu finalu usmeril Cardozo, ki je podaljšal pogodbo do leta 2016. Zanj je Benfica ob selitvi v Evropo iz argentinskega Newell's Old Boys plačala skoraj 10 milijonov evrov odškodnine. To je drugi največji znesek v klubski finančni knjigi rekordov, več je plačal le za Simaa Sabroso – 13 milijonov evrov.

Cardozo je kljub višini izjemno tehnično dovršen igralec, mojster prostih strelov in igralec lucidnih potez. Ker je suhljat, ni kdo ve kako močan v dvobojih, toda ima prefinjen občutek za igro. Prav tako kot z domiselnimi goli navdušuje tudi s podajami. Da bo napadalec vrhunskega razreda, je nakazoval že v prvih članskih letih. Leta 2006 so ga izbrali za najboljšega igralca Paragvaja, leto pozneje so ga slavili privrženci kluba Newell's Old Boys, potem ko je v Aperturi v 12 ligaških tekmah zabil kar 17 golov. V letu dni je skoraj desetkrat povečal svojo vrednost. Argentinski klub je zanj plačal milijon evrov, dobil pa devet.

Tako kot večina Južnoameričanov je tudi Oscar Cardozo zelo družinski človek. Na vprašanje, kdo ga je po dvoboju s Fenerbahčejem najbolj razveselil, ni skrival sreče. »Po vsaki tekmi sem najbolj srečen, ko me pokliče mati,« je dejal seveda tudi globoko verni napadalec in sklenil z božjimi besedami. »Če bo bog dal, bomo premagali Chelsea in osvojili trojček.« Benfica je namreč blizu naslovov državnega in pokalnega prvaka.